X

Відбулася чергова онлайн-зустріч донорів та виконавців проєктів міжнародної допомоги в галузі верховенства права

02.03.2023

01 березня 2023 року в режимі онлайн відбулася зустріч представників Комісії та проєктів міжнародної допомоги у сфері зміцнення верховенства права, організована за підтримки Програми USAID «Справедливість для всіх». Вищу кваліфікаційну комісію суддів України представила начальник юридичного управління секретаріату Комісії Наталя Кідіна.

Захід присвячено обговоренню низки важливих питань сьогодення. Зокрема, заступниця Міністра юстиції України Ірина Мудра зазначила, що Президент України у травні 2022 року підписав указ про створення Робочої групи при Президентові України, основними завданнями якої є розробка і впровадження міжнародно-правових механізмів відшкодування шкоди, заподіяної збройною агресією російської федерації, захист фундаментальних прав громадян України. Зокрема, йшлося про впровадження таких інструментів, як репарації, конфіскації, контрибуції, з урахуванням міжнародно-правових механізмів, міжнародного досвіду та судової практики. 

Пані Мудра приділила окрему увагу важливим міжнародним документам щодо підтримки України, ухваленим ООН та Європейським Союзом з метою притягнення російської федерації до відповідальності за спричинені війною збитки та надання Урядом Нідерландів згоди на пропозицію України створити в Гаазі міжнародну організацію – Реєстр збитків, завданих Україні російською агресією. Передбачається, що ця організація діятиме комплексно і поетапно – передусім Реєстр фіксуватиме претензії щодо збитків. Наступний крок – створення компенсаційної комісії та фонду, який наповнюватиметься, в тому числі, шляхом конфіскації російських активів.

Оскільки очікується надходження надто великого обсягу інформації від постраждалих, – наголосила пані заступниця Міністра, – постане питання забезпечення безпеки усіх інформаційних сервісів від кібератак та підривних дій російської федерації. Не виключається і використання штучного інтелекту для обробки та захисту даних.

Наприкінці зустрічі учасники обмінялися думками щодо шляхів реалізації надзвичайно важливого для відбудови країни питання.

 

Довідково:

Програма USAID «Справедливість для всіх» Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) працює в Україні з жовтня 2021 року.

Програма USAID «Справедливість для всіх» реалізується з метою просувати ідею справедливості для всіх через зміцнення системи правосуддя, послуг у сфері юстиції та залучення суспільства, щоб забезпечити адекватне реагування на правові проблеми та потреби українців у правосудді.

Програма USAID «Справедливість для всіх» ґрунтує свою діяльність на здобутках Програми USAID «Нове правосуддя» та використає її досягнення для координації тісної співпраці із українськими партнерами, проєктами USAID та Уряду США й іншими проєктами міжнародних донорських організацій в Україні.