X

У Верховному Суді обговорили здійснення правосуддя в умовах воєнного стану

31.07.2023

28 липня 2023 року Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Роман Ігнатов взяв участь у нараді щодо здійснення правосуддя в умовах воєнного стану, яка відбулась у Верховному Суді.

Як зазначив у своєму виступі Роман Ігнатов, відкрита збройна агресія рф проти України внесла корективи не лише в суспільне життя країни, але й в роботу судової гілки влади. Тому не завжди вдається забезпечити безперервну роботу судів під час війни. Існують суди, де взагалі не здійснюється судочинство, зокрема, через окупацію чи розташування у зоні бойових дій.

 «ВККСУ 27 липня 2023 року на пленарному засіданні затвердила список 16 громадських організацій, які на установчому засіданні оберуть 20 членів Громадської ради доброчесності», — зазначив Роман Ігнатов.

Початок роботи ГРД дозволить ВККСУ продовжити процедуру кваліфікаційного оцінювання понад 2 000 суддів з усієї України. Зокрема, оцінювання очікують 323 судді, які не здійснюють правосуддя у зв’язку із закінченням п’ятирічного строку, на який їх було призначено.

Роман Ігнатов наголосив, що членами Комісії також завершено перевірку 1 028 практичних робіт 368 кандидатів на посади суддів та затверджено загальні результати кваліфікаційного іспиту, складеного кандидатами на посаду судді місцевого суду в липні – серпні 2019 року.

  «Питання, з яким зіткнеться ВККСУ в подальшій  роботі, стосується нового добору кандидатів на посади суддів. Добір такої кількості кандидатів в умовах воєнного стану, зокрема з огляду на часті сигнали про повітряну тривогу, здійснити буде дуже важко, але зробити це необхідно», — підкреслив Голова Комісії.   

Учасники наради, серед яких Голова ВС та голови касаційних судів, очільники ВРП, РСУ, ВАКС, голови апеляційних судів України, а також представники інших органів державної влади, обговорили актуальні проблеми в судах, шляхи їх вирішення та запити суспільства в системі правосуддя.     

Нагадаємо, що відповідно до статті 26 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» правосуддя на території, на якій уведено воєнний стан, здійснюється лише судами. Скорочення чи прискорення будь-яких форм судочинства забороняється, а створення надзвичайних та особливих судів не допускається.