X

Кандидати, не призначені на посаду судді Указом Президента України, закликали Комісію завершити конкурсні процедури

21.06.2023

21 червня 2023 року Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Роман Ігнатов, його заступник Руслан Сидорович та керівник секретаріату Комісії Олена Пономаренко зустрілись із кандидатами, яких не було призначено на посади суддів місцевих судів Указом Президента України.

Йдеться про осіб, які відповідають вимогам абзацу третього пункту 13 розділу III «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про Вищу раду правосуддя» (конкурс на зайняття 35 вакантних посад суддів місцевих судів для кандидатів на посаду судді), а також осіб, які відповідають вимогам абзацу сьомого пункту 13 розділу III «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про Вищу раду правосуддя» (конкурс на зайняття 7 вакантних посад судді місцевих загальних судів Донецької та Луганської областей для кандидатів на посаду судді). 

Кандидати з попередніх доборів ВККСУ пройшли всі процедури, однак, починаючи з 2016 року, так і не були призначені на посаду судді. У 2017 році було внесено зміни до законодавства, і такі кандидати отримали черговий шанс обійняти посаду судді. Однак процедуру стосовно них не було завершено з різних обставин, а бажаючі обійняти посаду судді стали заручниками процесів, що відбувались у державі.

Як зазначив Голова Комісії Роман Ігнатов, ситуація, що склалась з цією категорією кандидатів на посаду судді, шокуюча. На сьогодні певні труднощі постали перед ВККСУ як у кадровому, так й у фінансовому плані. Тому важко прогнозувати, коли проблему кандидатів буде вирішено. Також у Комісії очікують на зміни у законодавстві, які врегулюють певні питання діяльності державного органу.