X

Член Комісії Віталій Гацелюк взяв участь у роботі ХІ Літньої школи з конституційного права «Верховенство права і конституціоналізм»

14.08.2023

Член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Віталій Гацелюк взяв участь у роботі ХІ Літньої школи з конституційного права «Верховенство права і конституціоналізм», яка проходила 6 – 13 серпня 2023 року у с. Поляна, що на Закарпатті. Захід традиційно проводиться за співпраці Конституційного Суду України й Організації з безпеки та співробітництва в Європі.

Цього року Літня школа присвячена актуальним питанням конституціоналізму і правовладдя в екстремальних умовах. Під час панельної дискусії «Справедливий суд: судова реформа в контексті» пан Гацелюк поділився з учасниками тими підходами, які застосовує Комісія для відповіді на виклики, що постали перед системою правосуддя в Україні.   

Серед іншого, на прикладі здійснення процедури встановлення відповідності громадських об’єднань вимогам до участі у зборах представників громадських об’єднань, за результатами якої прийнято рішення № 40/зп-23, Віталій Гацелюк прокоментував застосоване Вищою кваліфікаційною комісією суддів України тлумачення сукупності правових норм, визначених частинами одинадцятою – чотирнадцятою статті 87 Закону України «Про судоустрій і статус суддів». Так, ВККСУ визначила, що положення статті 87 цього закону встановлюють два типи вимог до участі у зборах представників громадських об’єднань: позитивні (частина одинадцята статті 87 Закону) і негативні (частина дванадцята статті 87 Закону). Перелік документів для участі у зборах громадських об’єднань (частина тринадцята статті 87 Закону) застосовується Комісією для вирішення питання про відповідність громадського об’єднання зазначеним вимогам. Цей перелік є одним із джерел інформації для вирішення Комісією питання про відповідність громадського об’єднання вимогам для участі у зборах. Таке тлумачення дозволило Комісії уникнути занадто формального підходу при аналізі документів, поданих громадськими організаціями, і забезпечити умови для широкого представництва інститутів громадянського суспільства у формуванні Громадської ради доброчесності.

Учасники заходу – представники науково-правової спільноти мали можливість обмінятися досвідом та обговорити низку важливих питань щодо судової влади та захисту, прав людини і конституційних норм у світлі європейських правових цінностей.