X

158/зп-24

Назва документа: 
Рішення
Дата створення документа: 
12.06.2024
Дата надходження документа: 
12.06.2024
Джерело інформації: 
Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Галузь: 
Суддівське врядування
Тип, носій: 
Текстовий документ
Вид документа: 
Рішення
Форма зберігання: 
Паперова
Місце зберігання: 
Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
12.06.2024
158/зп-24
Про проведення повторного кваліфікаційного оцінювання судді Черкаського окружного адміністративного суду Новікової Тамари Вадимівни

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у пленарному складі:

головуючого – Руслана СИДОРОВИЧА,

членів Комісії: Михайла БОГОНОСА, Віталія ГАЦЕЛЮКА, Ярослава ДУХА, Романа КИДИСЮКА, Надії КОБЕЦЬКОЇ (доповідач), Олега КОЛІУША, Руслана МЕЛЬНИКА, Олексія ОМЕЛЬЯНА, Андрія ПАСІЧНИКА, Романа САБОДАША, Сергія ЧУМАКА, Галини ШЕВЧУК,

розглянувши питання про проведення повторного кваліфікаційного оцінювання судді Черкаського окружного адміністративного суду Новікової Тамари Вадимівни,

встановила:

Указом Президента України від 01 серпня 2007 року № 676/2007 «Про призначення суддів» Новікову Тамару Вадимівну призначено на посаду судді Черкаського окружного адміністративного суду строком на п’ять років, наказом Черкаського окружного адміністративного суду від 11 вересня 2007 року № 6-О – зараховано до штату суду.

Указом Президента України від 13 березня 2013 року № 132/2013 «Про звільнення суддів» Новікову Т.В. звільнено з посади судді у зв’язку із закінченням строку, на який її призначено. Наказом голови Черкаського окружного адміністративного суду від 20 березня 2013 року № 31-О Новікову Т.В. відраховано зі штату суду.

Указом Президента України від 07 липня 2014 року № 582/2014 «Питання Т. Новікової-Кириченко» скасовано положення Указу Президента України від 13 березня 2013 року № 132/2013 в частині звільнення судді Новікової Т.В. Відповідно до наказу голови Черкаського окружного адміністративного суду від 17 червня 2015 року № 112-О Новікову Т.О. зараховано до штату Черкаського окружного адміністративного суду на посаду судді.

Прийнятий 12 лютого 2015 року Закон України «Про забезпечення права на справедливий суд» (далі – Закон № 192-VIII) покликаний забезпечити підвищення національних стандартів судоустрою і судочинства та забезпечення права на справедливий суд.

Відповідно до абзацу першого пункту 6 розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 192-VІІІ Вища кваліфікаційна комісія суддів України забезпечує проведення первинного кваліфікаційного оцінювання суддів з метою прийняття рішень щодо можливості здійснення ними правосуддя у відповідних судах. Згідно з абзацом шостим цього пункту, якщо за результатами первинного кваліфікаційного оцінювання можливість здійснення суддею правосуддя у відповідному суді не підтверджена, він відстороняється від здійснення правосуддя та направляється для перепідготовки до Національної школи суддів України із подальшим проведенням повторного кваліфікаційного оцінювання. Непідтвердження можливості здійснення правосуддя у відповідному суді за результатами повторного кваліфікаційного оцінювання є підставою для висновку Вищої кваліфікаційної комісії суддів України про направлення рекомендації до Вищої ради юстиції для вирішення питання щодо внесення подання про звільнення судді з посади з підстав порушення присяги.

Рішенням Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (далі – Комісія) від 28 січня 2016 року № 7/зп-16  призначено проведення протягом лютого – березня 2016 року первинного кваліфікаційного оцінювання суддів, які подали до Комісії заяви про обрання суддею безстроково, зокрема, судді Черкаського окружного адміністративного суду Новікової Т.В.

Рішенням Комісії від 18 березня 2016 року № 71/ко-16 суддю Черкаського окружного адміністративного суду Новікову-Кириченко Тамару Вадимівну визнано такою, що не підтвердила можливості здійснювати правосуддя у відповідному суді; відсторонено від здійснення правосуддя до проходження нею повторного кваліфікаційного оцінювання; направлено до Національної школи суддів України для проходження перепідготовки; вирішено провести повторне кваліфікаційне оцінювання судді відповідно до абзацу другого пункту 5.10 Порядку та методології кваліфікаційного оцінювання судді.

Рішенням Комісії від 12 вересня 2016 року № 68/зп-16 визначено провести протягом листопада 2016 року повторне кваліфікаційне оцінювання суддів, які подали на момент набрання чинності Законом № 192-VІІІ заяву про обрання суддею безстроково, які за результатами первинного кваліфікаційного оцінювання не підтвердили можливості здійснювати правосуддя у відповідних судах та пройшли перепідготовку у Національній школі суддів України, в тому числі судді Черкаського окружного адміністративного суду Новікової Т.В.

Законом України «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)» від 02 червня 2016 року (далі – Закон № 1401-VIII) внесено зміни до Конституції України. Підпунктом 4 пункту 16-1 розділу XV «Перехідні положення» Конституції України визначено, що з дня набрання чинності Законом № 1401-VIII (з 30 вересня 2016 року) відповідність займаній посаді судді, якого призначено на посаду строком на п’ять років або обрано суддею безстроково до набрання чинності Законом № 1401-VIII, має бути оцінена в порядку, визначеному законом. Виявлення за результатами такого оцінювання невідповідності судді займаній посаді за критеріями компетентності, професійної етики або доброчесності чи відмова судді від такого оцінювання є підставою для звільнення судді з посади. Порядок та вичерпні підстави оскарження рішення про звільнення судді за результатами оцінювання встановлюються законом.

Крім того, 02 червня 2016 року прийнято Закон України «Про судоустрій і статус суддів» (далі – Закон № 1402-VIII), пунктом 20 розділу ХІІ «Прикінцеві та перехідні положення» якого визначено, що відповідність займаній посаді судді, якого призначено на посаду строком на п’ять років або обрано суддею безстроково до набрання чинності Законом № 1401-VIIІ, оцінюється колегіями Вищої кваліфікаційної комісії суддів України у порядку, визначеному цим Законом. Виявлення за результатами такого оцінювання невідповідності судді займаній посаді за критеріями компетентності, професійної етики або доброчесності чи відмова судді від такого оцінювання є підставою для звільнення судді з посади за рішенням Вищої ради правосуддя на підставі подання відповідної колегії Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. Пунктом 21 розділу ХІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 1402-VIII передбачено, що Комісія завершує процедури кваліфікаційного оцінювання, розпочаті до набрання чинності цим Законом, за правилами, які діяли на день початку такого кваліфікаційного оцінювання.

Після набрання чинності Законом № 1402-VIII Комісія прийняла рішення від 22 грудня 2016 року № 195/зп-16, яким перенесено проведення повторного кваліфікаційного оцінювання суддів, зокрема судді Черкаського окружного адміністративного суду Новікової-Кириченко Т.В.

Водночас на виконання вимог пункту 20 розділу ХІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 1402-VIII рішенням Комісії від 20 жовтня 2017 року № 106/зп-17 призначено кваліфікаційне оцінювання суддів місцевих та апеляційних судів на відповідність займаній посаді зокрема Новікової-Кириченко Т.В.

Рішенням Комісії від 23 травня 2018 року № 786/ко-18 визначено, що суддя Черкаського окружного адміністративного суду Новікова Тамара Вадимівна за результатами кваліфікаційного оцінювання суддів місцевих та апеляційних судів на відповідність займаній посаді набрала 625 балів; визнано суддю такою, що не відповідає займаній посаді; внесено до Вищої ради правосуддя подання з рекомендацією про звільнення з посади судді Черкаського окружного адміністративного суду Новікової Тамари Вадимівни.

Рішенням Вищої ради правосуддя від 06 лютого 2020 року № 319/0/15-20 відмовлено в задоволенні подання Вищої кваліфікаційної комісії суддів України про звільнення Новікової Тамари Вадимівни з посади судді Черкаського окружного адміністративного суду.

Новікова Т.В. 24 серпня 2019 року звернулась до Комісії із заявою про проведення повторного кваліфікаційного оцінювання на виконання рішення Комісії від 18 березня 2016 року № 71/ко-16.

У відповідь на звернення 10 вересня 2019 року Комісія повідомила листом № 21-4971-19, що Комісією завершено проведення первинного кваліфікаційного оцінювання та 23 травня 2018 року прийнято рішення, яким Новікову Т.В. визнано такою, що не відповідає займаній посаді.

Новікова Т.В. 04 жовтня 2019 року звернулася до Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду як суду першої інстанції з позовом, у якому з урахуванням уточнень від 10 жовтня 2023 року просила: визнати протиправними дії Комісії щодо відмови листом від 10 вересня 2019 року № 21-4971/19 у проведенні повторного кваліфікаційного оцінювання судді Новікової Т. В. на виконання рішення Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від 18 березня 2016 року № 71/ко-16 щодо процедури кваліфікаційного оцінювання судді для підтвердження здатності судді здійснювати правосуддя у відповідному суді; зобов’язати Комісію завершити її повторне кваліфікаційне оцінювання на виконання зазначеного рішення.

Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду рішенням від 15 листопада 2023 року у справі № 9901/532/19 позов задовольнив частково:

– визнав протиправною бездіяльність Вищої кваліфікаційної комісії суддів України щодо розгляду питання про проведення повторного кваліфікаційного оцінювання судді Черкаського окружного адміністративного суду Новікової Т.В. відповідно до вимог пункту 6 розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 192-VIII, пункту 21 розділу ХІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 1402-VIII;

– зобов’язав Вищу кваліфікаційну комісію суддів України розглянути питання про проведення повторного кваліфікаційного оцінювання судді Черкаського окружного адміністративного суду Новікової Тамари Вадимівни відповідно до вимог пункту 6 розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 192-VIII, пункту 21 розділу ХІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 1402-VIII.

У задоволенні решти позовних вимог відмовив.

У пункті 42 зазначеного рішення вказано, що процедуру кваліфікаційного оцінювання щодо судді Новікової Т.В. було розпочато до набрання чинності Законом № 1402-VIII (30 вересня 2016 року) та не завершено, зокрема, після проходження нею перепідготовки в Національній школі суддів України, Комісія не провела щодо неї повторне кваліфікаційне оцінювання в межах первинного оцінювання як окремий етап первинного оцінювання, тому з урахуванням вимог пункту 21 розділу ХІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 1402-VIII процедура кваліфікаційного оцінювання підлягає завершенню за правилами, які діяли на день початку такого оцінювання.

Постановою Великої Палати Верховного Суду від 21 березня 2024 року рішення Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду від 15 листопада 2023 року у справі № 9901/532/19 залишено без змін.

Формулюючи свою позицію у цій справі Велика Палата Верховного Суду висловила низку принципових положень, що мають значення для вирішення питання, винесеного на розгляд Комісії. Так, Велика Палата Верховного Суду вважає правильним висновок Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду про те, що, оскільки процедуру кваліфікаційного оцінювання щодо судді Новікової Т.В. було розпочато до набрання чинності Законом № 1402-VIII та не завершено після проходження нею перепідготовки в Національній школі суддів України, то відповідно до вимог пункту 21 розділу ХІІ «Прикінцеві та перехідні положення» вказаного Закону ця процедура підлягає завершенню за правилами, які діяли на день початку такого оцінювання (пункт 85 постанови). Так, відповідно до пункту 21 розділу ХІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 1402-VIII (в редакції, чинній на час виникнення спірних правовідносин) ВККС завершує процедури кваліфікаційного оцінювання, розпочаті до набрання чинності цим Законом, за правилами, які діяли на день початку такого кваліфікаційного оцінювання (пункт 88 постанови).

Заслухавши члена Комісії – доповідача, обговоривши питання порядку денного, Комісія дійшла висновку про необхідність призначити кваліфікаційне оцінювання судді Черкаського окружного адміністративного суду Новікової Т.В. на відповідність займаній посаді, а також визначити черговість етапів проведення кваліфікаційного оцінювання з огляду на таке.

Ураховуючи завдання адміністративного судочинства, судовий захист може вважатися ефективним лише за умови своєчасного та належного виконання судового рішення. Комісія підтверджує безумовний обов’язок виконання судового рішення, що набрало законної сили, та визнає право судді Новікової Т.В. на завершення процедури кваліфікаційного оцінювання, розпочатої відповідно до рішення Комісії від 12 вересня 2016 року № 68/зп-16 «Про розгляд питання щодо проведення повторного кваліфікаційного оцінювання суддів, які подали на момент набрання чинності Законом України «Про забезпечення права на справедливий суд» заяву про обрання суддею безстроково».

У рішенні Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду від 15 листопада 2023 року у справі № 9901/532/19 встановлено обов’язок Вищої кваліфікаційної комісії суддів України розглянути питання про проведення повторного кваліфікаційного оцінювання судді Черкаського окружного адміністративного суду Новікової Т.В. відповідно до вимог пункту 6 розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 192-VIII, пункту 21 розділу ХІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 1402-VIII.

Повторне кваліфікаційне оцінювання як вид оцінювання суддів запроваджено Законом № 192-VIII (абзац шостий пункту 6 розділу II «Прикінцеві та перехідні положення»). На виконання вимог Закону № 192-VIII порядок його проходження врегульовано розділом 5 Порядку та методології кваліфікаційного оцінювання судді, затвердженого рішенням Комісії від 21 жовтня 2015 року № 67/зп-15 (далі – Порядок).

Відповідно до пункту 5.15 Порядку повторне кваліфікаційне оцінювання проводиться за передбаченою цим Порядком процедурою для підтвердження здатності здійснювати правосуддя у відповідному суді, за правилами, встановленими розділом 3 цього Порядку. Пунктом 5.16 Порядку визначено: що за результатами повторного кваліфікаційного оцінювання Кваліфікаційна палата приймає вмотивоване рішення про підтвердження чи непідтвердження суддею можливості здійснювати правосуддя у відповідному суді. Якщо за результатами проходження суддею повторного кваліфікаційного оцінювання можливість здійснення суддею правосуддя у відповідному суді не підтверджена, приймається рішення про прийняття висновку Вищої кваліфікаційної комісії суддів України про направлення рекомендації до Вищої ради юстиції для вирішення питання щодо внесення подання про звільнення судді з посади з підстав порушення присяги. Рішення про прийняття висновку Вищої кваліфікаційної комісії суддів України про направлення рекомендації до Вищої ради юстиції для вирішення питання щодо внесення подання про звільнення судді з посади з підстав порушення присяги у випадку, передбаченому частиною третьою пункту 6 розділу ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 192-VIII приймаються Вищою кваліфікаційною комісією суддів України у спільному складі обох палат.

Водночас варто зазначити, що пунктом 5 частини п’ятої статті 126 Конституції України (у редакції, чинній до внесення змін Законом № 1401-VIII) передбачено одну з підстав звільнення судді з посади – у зв’язку з порушенням ним присяги судді. У статті 126 чинної редакції Конституції України така підстава для звільнення судді відсутня.

Набрав чинності 30 грудня 2023 року Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедур суддівської кар’єри» (далі – Закон № 3511-IX), яким, зокрема, виключено абзац шостий пункту шостого  розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 192-VIII. Цими змінами законодавець скасував такий вид кваліфікаційного оцінювання, як повторне, та можливі наслідки непроходження повторного кваліфікаційного оцінювання у формі висновку Вищої кваліфікаційної комісії суддів України про направлення рекомендації до Вищої ради юстиції для вирішення питання щодо внесення подання про звільнення судді з посади з підстав порушення присяги, а отже забезпечив узгодження норм щодо повторного кваліфікаційного оцінювання з вимогами чинної Конституції України.

Водночас згідно із Закон № 3511-IX викладено у новій редакції пункт 21 розділу ХІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 1402-VIII, визначивши особливості організації процедур кваліфікаційного оцінювання, розпочатих до набрання чинності Законом № 1402-VIII. Частиною четвертою пункту 21 розділу ХІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 1402-VIII встановлено, що судді, які в межах таких процедур первинного кваліфікаційного оцінювання не підтвердили можливість здійснення правосуддя у відповідному суді, на підставі подання колегії Вищої кваліфікаційної комісії суддів України відстороняються Вищою радою правосуддя від здійснення правосуддя та проходять процедуру оцінювання для підтвердження відповідності займаній посаді відповідно до пункту 20 цього розділу».

Вирішуючи питання про проведення повторного кваліфікаційного оцінювання судді Черкаського окружного адміністративного суду Новікової Т.В., Комісія враховує, що відповідно до частини другої статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобовязані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Варто підкреслити, що наразі в законодавстві відсутній інший порядок оцінювання суддів, ніж той, що передбачений в чинному Законі України «Про судоустрій і статус суддів».

Відносини, пов’язані з проведенням кваліфікаційного оцінювання судді Черкаського окружного адміністративного суду Новікової Т.В., підпадають під регулювання частини четвертої пункту 21 розділу ХІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 1402-VIII. Суддя Новікова Т.В. у межах процедур первинного кваліфікаційного оцінювання не підтвердила можливості здійснювати правосуддя у відповідному суді (рішення Комісії від 18 березня 2016 року № 71/ко-16), відсторонена від здійснення правосуддя на підставі вказаного рішення і не здійснює правосуддя сьогодні, а отже, повинна пройти процедуру оцінювання для підтвердження відповідності займаній посаді відповідно до пункту 20 розділу ХІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 1402-VIII.

Відповідно до абзацу першого пункту 20 розділу ХІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 1402-VIII відповідність займаній посаді судді, якого призначено на посаду строком на п’ять років або обрано суддею безстроково до набрання чинності Законом № 1401-VIII, оцінюється колегіями Вищої кваліфікаційної комісії суддів України в порядку, визначеному цим Законом, за правилами, які діяли до дня набрання чинності Законом № 3511-IX, та з урахуванням особливостей, передбачених цим розділом.

Згідно з частиною першою статті 85 Закону № 1402-VIII кваліфікаційне оцінювання включає такі етапи: 1) складання кваліфікаційного іспиту; 2) дослідження досьє та проведення співбесіди.

Пунктом 58.14 Регламенту Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, затвердженого рішенням Комісії від 13 жовтня 2016 року № 81/зп-16 (у редакції рішення Комісії від 19 жовтня 2023 року № 119/зп-23, зі змінами), визначено, що кваліфікаційне оцінювання призначає Комісія у пленарному складі.

Керуючись статтями 85, 101 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Вища кваліфікаційна комісія суддів України одноголосно

вирішила:

1. Призначити кваліфікаційне оцінювання судді Черкаського окружного адміністративного суду Новікової Тамари Вадимівни на відповідність займаній посаді відповідно до пунктів 20, 21 розділу ХІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

2. Встановити черговість етапів проведення кваліфікаційного оцінювання:

перший етап – складання іспиту;

другий етап – дослідження досьє та проведення співбесіди.

Головуючий                                                                                                     Руслан СИДОРОВИЧ

Члени Комісії:                                                                                                  Михайло БОГОНІС

                                                                                                                           Віталій ГАЦЕЛЮК

                                                                                                                           Ярослав ДУХ

                                                                                                                           Роман КИДИСЮК

                                                                                                                           Надія КОБЕЦЬКА

                                                                                                                           Олег КОЛІУШ

                                                                                                                           Руслан МЕЛЬНИК

                                                                                                                           Олексій ОМЕЛЬЯН

                                                                                                                           Андрій ПАСІЧНИК

                                                                                                                           Роман САБОДАШ

                                                                                                                           Сергій ЧУМАК

                                                                                                                           Галина ШЕВЧУК