X

32/пс-24

Назва документа: 
Рішення
Дата створення документа: 
12.06.2024
Дата надходження документа: 
12.06.2024
Джерело інформації: 
Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Галузь: 
Суддівське врядування
Тип, носій: 
Текстовий документ
Вид документа: 
Рішення
Форма зберігання: 
Паперова
Місце зберігання: 
Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
12.06.2024
32/пс-24
Про відрядження суддів до Богунського районного суду міста Житомира

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі Першої палати:

головуючого – Галини ШЕВЧУК (доповідач),

членів Комісії: Михайла БОГОНОСА, Віталія ГАЦЕЛЮКА, Надії КОБЕЦЬКОЇ, Руслана МЕЛЬНИКА, Андрія ПАСІЧНИКА,

розглянувши питання про відрядження суддів до Богунського районного суду міста Житомира,

встановила:

До Вищої кваліфікаційної комісії суддів України 30 квітня 2024 року (за вх. № 32дпс-1823/24) надійшло повідомлення Державної судової адміністрації України (далі – ДСА України) про наявність підстав для відрядження одного судді до Богунського районного суду міста Житомира у зв’язку з виявленням надмірного рівня судового навантаження в цьому суді.

У повідомленні зазначено, що рішенням Вищої ради правосуддя від 24 серпня 2023 року № 852/0/15-23 «Про визначення кількості суддів у місцевих та апеляційних судах» в Богунському районному суді міста Житомира визначено двадцять посад суддів. Фактично на посадах перебувають сімнадцять суддів, з них три судді відряджені з інших судів.

Суддю Ведмідь Н.В. Указом Президента України від 24 вересня 2016 року № 410/2016 призначено вперше на посаду строком на п’ять років. Її повноваження припинилися у зв’язку із закінченням терміну призначення.

Суддя Сингаївський О.П. перебуває на військовій службі в Збройних Силах України.

Суддю Лисичанського міського суду Луганської області Луньову Д.Ю. відряджено до Богунського районного суду міста Житомира на підставі рішення Голови Верховного Суду від 17 жовтня 2022 року № 483/0/149-22. Указом Президента України від 29 вересня 2016 року № 452/2016 суддю Луньову Д.Ю. призначено на посаду судді вперше строком на п’ять років. Її повноваження припинились у зв’язку із закінченням терміну призначення.

За даними звітності за І квартал 2024 року, середня кількість днів, необхідних для розгляду справ та матеріалів, що надійшли до місцевих загальних судів, по Україні становить 106 днів для одного повноважного судді з урахуванням рекомендованих Вищою радою правосуддя показників середньої тривалості розгляду справ (рішення Вищої ради правосуддя від 24 листопада 2020 року № 3237/0/15-20).

У Богунському районному суді міста Житомира середня кількість днів, необхідних для розгляду справ, які надійшли за звітний період, одним повноважним суддею становить 119 днів, тобто перевищує середній показник по Україні, що дає підстави стверджувати про наявність у суді надмірного рівня судового навантаження.

Згідно з інформацією, долученою до повідомлення ДСА України, щодо показників часу, необхідного для розгляду справ і матеріалів, які надійшли до апеляційних та місцевих судів за І квартал 2024 року, до Богунського районного суду міста Житомира за вказаний період надійшло 5 300 справ та матеріалів, для розгляду яких визначено 13 346 годин. За умови відрядження до Богунського районного суду міста Житомира одного судді нормативний час, потрібний суддям для розгляду справ, що надійшли, становитиме 111 днів.

ДСА України також наголошує, що відрядження суддів із судів, які припинили роботу або територіальну підсудність яких змінено унаслідок неможливості здійснення правосуддя судом з об’єктивних причин під час воєнного стану, у зв’язку з військовими діями, заходами щодо боротьби з тероризмом або іншими надзвичайними обставинами, не вплине на доступ до правосуддя в цих судах.

Відповідно до протоколу розподілу між членами Комісії від 30 квітня 2024 року доповідачем за повідомленням ДСА України визначено члена Комісії Шевчук  Г.М.

На офіційному вебсайті Комісії 07 травня 2024 року опубліковано оголошення про призначення до розгляду в засіданні Комісії питання про відрядження суддів до Богунського районного суду міста Житомира на 29 травня 2024 року.

До Комісії 14 травня 2024 року зі згодою на відрядження до Богунського районного суду міста Житомира звернулася суддя Теплицького районного суду Вінницької області Довгалюк Людмила Василівна.

В засіданні 29 квітня 2024 року питання про відрядження суддів до Богунського районного суду міста Житомира знято з розгляду.

На офіційному вебсайті Комісії 30 квітня 2024 року опубліковано повідомлення про розгляд 12 червня 2024 року в засіданні Комісії питання про відрядження суддів до Богунського районного суду міста Житомира.

Суддю Довгалюк Л.В. повідомлено про час і місце засідання шляхом розміщення оголошення на офіційному вебсайті Комісії. У засідання Комісії вона не з’явилася, надала до Комісії заяву, в якій просила розгляд питання про відрядження до Богунського районного суду міста Житомира провести за її відсутності.

Згідно з пунктом 8 розділу ІІІ Порядку відрядження судді до іншого суду того самого рівня і спеціалізації (як тимчасового переведення) (далі – Порядок) неявка судді не перешкоджає розгляду питання щодо внесення подання про його відрядження.

Заслухавши члена Комісії – доповідача, розглянувши матеріали, необхідні для вирішення питання щодо доцільності внесення подання до Вищої ради правосуддя з рекомендацією про відрядження судді Теплицького районного суду Вінницької області Довгалюк Л.В. до Богунського районного суду міста Житомира, Комісія у складі Першої палати встановила таке.

Частиною першою статті 55 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» визначено, що у зв’язку з неможливістю здійснення правосуддя у відповідному суді, виявленням надмірного рівня судового навантаження у відповідному суді, за рішенням Вищої ради правосуддя, ухваленим на підставі подання Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, суддя може бути, за його згодою, відряджений до іншого суду того самого рівня і спеціалізації для здійснення правосуддя.

Відповідно до абзацу першого пункту 10 розділу III Порядку при розгляді питання щодо відрядження судді у зв’язку з неможливістю здійснення правосуддя або виявленням надмірного рівня судового навантаження Вищою кваліфікаційною комісією суддів України враховуються такі критерії: якість розгляду справ суддею, стаж роботи на посаді судді, інформація про стан здійснення правосуддя в суді, в якому суддя обіймає штатну посаду. Комісією можуть бути враховані й інші обставини, встановлені під час розгляду питання щодо відрядження судді. Крім того, за загальним правилом, визначеним абзацом четвертим пункту 1 розділу І Порядку, відрядження суддів із судів, у яких вони обіймають штатні посади, не повинно суттєво впливати на середній рівень судового навантаження та доступ до правосуддя в цих судах.

Довгалюк Л.В. Указом Президента України від 05 серпня 2020 року № 312/2020 призначено на посаду судді Теплицького районного суду Вінницької області.

Стаж роботи Довгалюк Л.В. на посаді судді становить понад 3 роки.

Згідно з довідкою Теплицького районного суду Вінницької області суддею Довгалюк Л.В. у 2022 році розглянуто кримінальних справ – 133, з яких скасовано 1 рішення; цивільних справ – 139, з яких скасовано 1 рішення; адміністративних справ – 1, яке не скасовувалося та не змінювалося; справ про адміністративні правопорушення – 169, з яких жодне рішення не скасовувалося та не змінювалося.

За 2023 рік суддею Довгалюк Л.В. розглянуто 209 кримінальних справ, з яких скасовано 2 рішення; цивільних справ – 208; адміністративних справ – 5; справ про адміністративні правопорушення – 165, з яких жодне рішення не скасовувалося та не змінювалося.

Також у довідці зазначено, що в Теплицькому районному суді Вінницької області штатна чисельність суддів – 4, фактична чисельність суддів – 3, кількість суддів, які здійснюють правосуддя, – 3. Загальна кількість справ, що перебувають у провадженні суддів Теплицького районного суду Вінницької області, становить: кримінальні справи – 26, цивільні справи – 99, справи про адміністративні правопорушення – 65.

За інформацією, наданою головою Теплицького районного суду Вінницької області, у провадженні судді Довгалюк Л.В. перебуває 37 справ, з них 1 кримінальне провадження; 27 цивільних справ та 9 справ про адміністративні правопорушення.

Крім того, суддя Довгалюк Л.В. входить до складу однієї колегії під головуванням судді Германа О.С. із розгляду кримінального провадження за обвинуваченням ОСОБА_1 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною другою статті 15, пунктів 1, 5, 7 частини другої статті 115 Кримінального кодексу України (справа № 129/1661/23).

Відрядження судді Довгалюк Л.В. може унеможливити створення колегій у Теплицькому районному суді Вінницької області до призначення на посаду судді Магдяк Н.І., питання про призначення якої наразі вирішується.

Під час розгляду питання щодо відрядження Комісія діє виключно з метою забезпечення доступу до правосуддя, врегулювання надмірного навантаження в Богунському районному суді міста Житомира, недопущення суттєвого впливу на середній рівень судового навантаження в Теплицькому районному суді Вінницької області.

Дослідивши інформацію про стан здійснення правосуддя в Теплицькому районному суді Вінницької області, у якому суддя Довгалюк Л.В. обіймає штатну посаду, узявши до уваги обставини, встановлені під час розгляду питання щодо відрядження суддів, урахувавши інформацію, надану головою Теплицького районного суду Вінницької області, Комісія дійшла висновку, що ухвалення рішення про внесення подання до Вищої ради правосуддя про відрядження судді Довгалюк Л.В. до Богунського районного суду міста Житомира є передчасним та не слугуватиме досягненню мети інституту відрядження, негативно вплине на доступ до правосуддя в Теплицькому районному суді Вінницької області, а саме унеможливить створення колегії для розгляду кримінального провадження № 129/1661/23, що в свою чергу призведе до затягування розгляду справи та порушення прав учасників процесу.

З огляду на викладене Комісія доходить висновку про необхідність відмовити у внесенні подання до Вищої ради правосуддя про відрядження судді Теплицького районного суду Вінницької області Довгалюк Л.В. до Богунського районного суду міста Житомира.

Абзацом першим пункту 16 розділу ІІІ Порядку встановлено, якщо Вищою кваліфікаційною комісією суддів України прийнято рішення про відмову у внесенні подання про відрядження всіх суддів, які надали згоду на відрядження, Комісією може бути прийнято рішення про залишення без розгляду питання щодо внесення подання про відрядження судді або продовження строку розгляду такого питання.

Ураховуючи, що Комісією прийнято рішення про відмову у внесенні подання про відрядження судді, яка надала згоду на відрядження до Богунського районного суду міста Житомира, з метою врегулювання навантаження та забезпечення належних умов доступу до правосуддя в цьому суді, Комісія дійшла висновку про продовження строку розгляду питання щодо внесення подання про відрядження суддів до Богунського районного суду міста Житомира.

Керуючись статтями 55, 82, 93 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Порядком відрядження судді до іншого суду того самого рівня і спеціалізації (як тимчасового переведення), Вища кваліфікаційна комісія суддів України одноголосно

вирішила:

1. Відмовити у внесенні подання до Вищої ради правосуддя про відрядження судді Теплицького районного суду Вінницької області Довгалюк Людмили Василівни до Богунського районного суду міста Житомира.

2. Продовжити строк розгляду питання щодо внесення подання про відрядження суддів до Богунського районного суду міста Житомира до 17 липня 2024 року.

 

 

Головуючий                                                                                               Галина ШЕВЧУК

Члени Комісії:                                                                                           Михайло БОГОНІС

                                                                                                                  Віталій ГАЦЕЛЮК

                                                                                                                  Надія КОБЕЦЬКА

                                                                                                                  Руслан МЕЛЬНИК

                                                                                                                  Андрій ПАСІЧНИК