X

Члени Комісії взяли участь у Міжнародній науково-практичній конференції «Правові колізії у застосуванні фундаментальних прав та свобод»

03.06.2024

31 травня 2024 року в м. Львів відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Правові колізії у застосуванні фундаментальних прав та свобод», організована спільно Верховним Судом та Програмою підтримки ОБСЄ для України в межах Проєкту «Підтримка Верховного Суду та вищих судів у реалізації судової реформи та забезпеченні доступу до правосуддя в умовах війни».

Від Вищої кваліфікаційної комісії суддів України в заході взяли участь заступник Голови Комісії Руслан Сидорович, секретар Другої палати Сергій Чумак та член Комісії Роман Кидисюк.    

Конференція присвячена питанням щодо конфліктів між фундаментальними правами в різних правових режимах: право ЄС і національні конституції.

Йшлося про індивідуальні рішення, що порушують фундаментальні права та свободи, у контексті національних конституцій, права ЄС та практики ЄСПЛ.

Учасники мали змогу обговорити європейські рекомендації щодо судочинства та доброчесності суддів, євроінтеграційні процеси в секторі юстиції.

Захід об’єднав широке коло представників української суддівської спільноти та іноземних експертів. У конференції взяли участь голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович, суддя Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду, віцепрезидент Всеукраїнської асоціації адміністративних суддів Наталія Блажівська, голова Восьмого апеляційного адміністративного суду Олег Заверуха, голова Ради суддів України Богдан Моніч, член Вищої ради правосуддя Олександр Сасевич, голова Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький, ректор Львівського національного університету імені Івана Франка Володимир Мельник, президент Всеукраїнської асоціації адміністративних суддів, голова Вищого адміністративного суду України (2004–2011 роки) Олександр Пасенюк.

Як спікери на конференції виступили також європейські колеги: президент Асоціації європейських адміністративних суддів Сільван Міренн, віцепрезидент Асоціації європейських адміністративних суддів (2014–2023 роки), суддя Адміністративного Суду Відня Едіт Целлер, керівник компоненту «Підтримка процесу євроінтеграції в секторі юстиції» Проєкту ЄС «Право-Justice», суддя Суду Справедливості Європейського Союзу (2016–2023 роки) Віргіліюс Валанчюс, заступник президента Окружного суду Амстердаму з питань міжнародного співробітництва та верховенства права, член Ради суддів Нідерландів Естер де Рой.

Джерело фото: ЛНУ імені Івана Франка