X

37дп-23

Назва документа: 
Рішення
Дата створення документа: 
18.09.2023
Дата надходження документа: 
18.09.2023
Джерело інформації: 
Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Галузь: 
Суддівське врядування
Тип, носій: 
Текстовий документ
Вид документа: 
Рішення
Форма зберігання: 
Паперова
Місце зберігання: 
Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
18.09.2023
37/дп-23
Про розгляд повідомлення представника громадської організації «ФУНДАЦІЯ ДЕЮРЕ» Смалюка Романа Володимировича щодо інформації, яка може свідчити про недостовірність (у тому числі неповноту) відомостей, указаних суддею Шевченківського районного суду міста Києва Мартиновим Євгеном Олександровичем у декларації родинних зв’язків судді за 2011–2015 роки

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі колегії:

головуючого – Чумака С.Ю.,

членів Комісії: Пасічника А.В., Сабодаша Р.Б.,

розглянувши повідомлення представника громадської організації «ФУНДАЦІЯ ДЕЮРЕ» Смалюка Романа Володимировича щодо інформації, яка може свідчити про недостовірність (у тому числі неповноту) відомостей, указаних суддею Шевченківського районного суду міста Києва Мартиновим Євгеном Олександровичем у декларації родинних зв’язків судді за 2011–2015 роки,                                                                                               

встановила:

До Вищої кваліфікаційної комісії суддів України 19 лютого 2019 року надійшло повідомлення представника громадської організації «ФУНДАЦІЯ ДЕЮРЕ» Смалюка Р.В. про неповноту відомостей, указаних суддею Шевченківського районного суду міста Києва Мартиновим Є.О. у декларації родинних зв’язків за 2011–2015 роки (далі – Декларація).

Заявник вказує, що суддя не зазначив у розділі III Декларації відомості про всіх осіб, зазначених у розділі II Декларації, що свідчить про повідомлення ним неповних відомостей у Декларації.

Згідно з протоколом розподілу справ між членами Комісії від 19 лютого 2018 року справу розподілено члену Комісії Луцюку П.С.

Судді Мартинову Є.О. запропоновано (лист Комісії від 19 березня 2019 року № 31кп‑2/19) надати пояснення та підтверджувальні документи стосовно обставин, викладених у повідомленні.

До Комісії 29 березня 2019 року надійшло пояснення судді Мартинова Є.О., в якому він зазначив, що правильно та повно вказав у розділі II Декларації відомості про осіб, з якими в нього наявні родинні зв’язки. Водночас був впевнений у тому, що в розділі III Декларації необхідно зазначати лише відомості про осіб, з якими пов’язаний спільним проживанням, побутом, наявністю взаємних прав та обов’язків. Після детального вивчення Правил заповнення та подання декларації родинних зв’язків судді Мартинов Є.О. зрозумів, що відомості розділу III Декларації заповнюються стосовно всіх осіб, указаних у розділі II Декларації, чого неухильно буде дотримуватись надалі.

Крім цього, суддя Мартинов Є.О. зазначив, що не мав умислу на недотримання Правил заповнення та подання декларацій родинних зв’язків судді, допустив відповідну неповноту виключно через інакше розуміння порядку заповнення декларації. Вважає, що зазначене вище всебічно та переконливо доводить ті обставини, що він не мав умислу на внесення у декларацію будь-яких завідомо недостовірних (у тому числі неповних) відомостей.

Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування»
від 16 жовтня 2019 року № 193-ІХ повноваження членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України було припинено, що унеможливило завершення перевірки декларації родинних зв’язків судді Мартинова Є.О. за 2011–2015 роки.

01 червня 2023 року сформовано повноважний склад  Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Відповідно до рішення Комісії від 20 липня 2023 року № 33/зп-23 здійснено повторний автоматизований розподіл між членами Вищої кваліфікаційної комісії суддів України 45 справ за інформацією, що може свідчити про недостовірність (у тому числі неповноту) відомостей, поданих суддею у декларації родинних зв’язків, та тверджень судді у декларації доброчесності.

Згідно з протоколом повторного розподілу між членами Комісії від 21 липня 2023 року доповідачем у справі визначено члена Комісії – Пасічника А.В.

На виконання вимог частини п’ятої статті 61 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та пункту 6.1 розділу VI Регламенту Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, затвердженого рішенням Комісії від 13 жовтня 2016 року № 81/зп-16 (із змінами та доповненнями), Комісією проведено відповідну перевірку декларації родинних зв’язків за 2011–2015 роки судді Шевченківського районного суду міста Києва Мартинова Є.О. та встановлено таке.

Мартинова Є.О. Указом Президента України від 21 червня 2006 року № 559/2006 призначено на посаду судді Бориспільського міськрайонного суду Київської області строком на п’ять років.

Постановою Верховної Ради України від 07 липня 2011 року № 3619-VI – обрано на посаду судді Бориспільського міськрайонного суду Київської області безстроково.

Указом Президента України від 27 жовтня 2011 року № 1007/2011 – переведено на роботу на посаду судді Солом’янського районного суду міста Києва.

Указом Президента України від 13 березня 2013 року № 133/2013 –  переведено на роботу на посаду судді Ленінського районного суду міста Кіровограда.

Указом Президента України від 06 листопада 2014 року № 853/2014 –  переведено на роботу на посаду судді Шевченківського районного суду міста Києва.

Рішенням Комісії від 01 лютого 2018 року № 8/зп-18 призначено кваліфікаційне оцінювання 1 790 суддів місцевих та апеляційних судів на відповідність займаній посаді, зокрема судді Шевченківського районного суду міста Києва Мартинова Є.О.

Рішенням Комісії від 19 липня 2018 року № 1247/ко-18 суддю Шевченківського районного суду міста Києва Мартинова Є.О. визнано таким, що відповідає займаній посаді.

Комісією встановлено, що обставини, вказані у повідомленні представника громадської організації «ФУНДАЦІЯ ДЕЮРЕ» Смалюка Р.В., не були предметом дослідження під час кваліфікаційного оцінювання судді на відповідність займаній посаді.

Рішенням Комісії від 02 серпня 2018 року № 186/зп-18 оголошено конкурс на зайняття 39 вакантних посад суддів Вищого антикорупційного суду.

Мартинов Є.О. 13 вересня 2018 року звернувся до Комісії із заявою про допуск до участі в цьому конкурсі.

Комісією встановлено, що обставини, вказані у повідомленні представника громадської організації «ФУНДАЦІЯ ДЕЮРЕ» Смалюка Р.В., не були предметом дослідження під час кваліфікаційного оцінювання для участі в конкурсі на посади суддів Вищого антикорупційного суду.

Судді Мартинову Є.О. запропоновано (лист Комісії від 08 серпня 2023 року № 31кп‑2/19) надати додаткові пояснення (за наявності) стосовно обставин, викладених у повідомленні представника громадської організації «ФУНДАЦІЯ ДЕЮРЕ» Смалюка Р.В.

У листі судді Мартинова Є.О. від 09 серпня 2023 року, який надійшов на адресу Комісії 10 серпня 2023 року, зазначено про відсутність додаткових пояснень щодо повідомлення представника громадської організації «ФУНДАЦІЯ ДЕЮРЕ» Смалюка Р.В.

Стосовно перевірки інформації,  яка може свідчити про недостовірність (у тому числі неповноту) відомостей, указаних суддею в Декларації, Комісія бере до уваги, серед іншого, такі факти і обставини.

Суддя Шевченківського районного суду міста Києва Мартинов Є.О. 18 січня 2017 року подав декларацію родинних зв’язків судді за 2011–2015 роки.

У Декларації суддя Мартинов Є.О. вказав відомості про осіб, з якими в нього наявні родинні зв’язки (дружина ОСОБА_1, мати ОСОБА_2, сестра ОСОБА_3).
Цю інформацію правильно внесено до розділу II Декларації. Натомість у розділі III Декларації вказано лише відомості про дружину ОСОБА_1. Однак не зазначено відомостей про сестру та матір і, відповідно, не зазначено відомостей щодо їх спільного проживання, спільного побуту та наявності взаємних прав та обов’язків.

Відповідно до пункту 10 Правил заповнення та подання декларації родинних зв’язків судді, затверджених рішенням Комісії від 31 жовтня 2016 року № 137/зп‑16 (зі змінами, внесеними згідно з рішенням Комісії 24 вересня 2018 року № 204/зп‑18), відомості розділу ІІІ Декларації заповнюються стосовно всіх осіб, зазначених у розділі ІІ Декларації.

Отже, інформація щодо спільного проживання, спільного побуту та наявності взаємних прав та обов’язків судді Мартинова Є.О. з матір’ю ОСОБА_2 та сестрою ОСОБА_3 мала бути відображена в розділі III Декларації.

Керуючись статтями 61, 93, 101 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Регламентом Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Вища кваліфікаційна комісія суддів України

вирішила:

визнати підтвердженою інформацію про неповноту відомостей, указаних суддею Шевченківського районного суду міста Києва Мартиновим Євгеном Олександровичем у декларації родинних зв’язків судді за 2011–2015 роки, та звернутись до Вищої ради правосуддя стосовно притягнення його до дисциплінарної відповідальності в порядку, передбаченому статтею 107 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Головуючий                                                                                                            С.Ю. Чумак

Члени Комісії:                                                                                                         А.В. Пасічник

                                                                                                                                  Р.Б. Сабодаш