X

32/пс-23

Назва документа: 
Рішення
Дата створення документа: 
18.10.2023
Дата надходження документа: 
18.10.2023
Джерело інформації: 
Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Галузь: 
Суддівське врядування
Тип, носій: 
Текстовий документ
Вид документа: 
Рішення
Форма зберігання: 
Паперова
Місце зберігання: 
Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
18.10.2023
32/пс-23
Про відрядження суддів до Баранівського районного суду Житомирської області

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі Першої палати:

головуючого – Ігнатова Р.М.,

членів Комісії: Богоноса М.Б., Гацелюка В.О., Кобецької Н.Р., Мельника Р.І., Пасічника А.В., Шевчук Г.М.,

розглянувши питання про відрядження суддів до Баранівського районного суду Житомирської області,

встановила:

До Вищої кваліфікаційної комісії суддів України 18 вересня 2023 року надійшло повідомлення Державної судової адміністрації України (далі – ДСА України) про необхідність розгляду питання щодо відрядження суддів до Баранівського районного суду Житомирської області у зв’язку з неможливістю здійснення правосуддя в цьому суді.

Згідно з рішенням Вищої ради правосуддя від 24 серпня 2023 року № 852/15-23 «Про визначення кількості суддів у місцевих та апеляційних судах» у штаті Баранівського районного суду Житомирської області – 4 посади судді. Фактично перебувають на посадах 2 суддів: Бєлкіна Д.С. та Новицький Є.А., яких призначено Указом Президента України від 29 вересня 2016 року № 425/2016, але їх повноваження припинилися у зв’язку з закінченням п’ятирічного терміну призначення.

Таким чином, у Баранівському районному суді Житомирської області припинено доступ до правосуддя.

У своєму повідомленні ДСА України просить урахувати, що відрядження суддів із судів, територіальну підсудність яких змінено, не вплине на доступ до правосуддя в цих судах. Відрядження 2 суддів до Баранівського районного суду Житомирської області строком на 1 рік дозволить забезпечити доступ до правосуддя в цьому суді.

Частиною першою статті 55 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (далі – Закон) визначено, що у зв’язку з неможливістю здійснення правосуддя у відповідному суді, виявленням надмірного рівня судового навантаження у відповідному суді, припиненням роботи суду у зв’язку зі стихійним лихом, військовими діями, заходами щодо боротьби з тероризмом або іншими надзвичайними обставинами, за рішенням Вищої ради правосуддя, ухваленим на підставі подання Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, суддя може бути, за його згодою, відряджений до іншого суду того самого рівня і спеціалізації для здійснення правосуддя.

Згідно з частиною другою статті 55 Закону відрядження судді до іншого суду того самого рівня і спеціалізації здійснюється на строк, що визначається Вищою радою правосуддя, але не більше ніж на один рік, крім випадків, передбачених абзацом другим цієї частини.

Відповідно до вимог пунктів 1, 2 розділу III Порядку відрядження судді до іншого суду того самого рівня і спеціалізації (як тимчасового переведення), затвердженого рішенням Вищої ради правосуддя від 24 січня 2017 року № 54/0/15-17 (далі – Порядок), Комісією призначено до розгляду питання щодо внесення подання про відрядження суддів до Баранівського районного суду Житомирської області для здійснення правосуддя та розміщено оголошення на офіційному вебсайті Комісії.

У зазначений в оголошенні строк до Комісії зі згодою на відрядження до Баранівського районного суду Житомирської області звернулася суддя Семенівського районного суду Полтавської області Самойленко Людмила Миколаївна.

Суддя Самойленко Л.М. подала документи, передбачені пунктом 5 розділу III Порядку.

Суддя Самойленко Л.М., яку повідомлено про час і місце засідання шляхом розміщення оголошення на офіційному вебсайті Комісії, у засідання не з’явилася, подала заяву про розгляд питання щодо відрядження без її участі, надану нею згоду на відрядження до Баранівського районного суду Житомирської області підтримала.

Відповідно до пункту 8 розділу III Порядку неявка судді не перешкоджає розгляду питання щодо внесення подання про відрядження судді за його відсутності.

Заслухавши доповідача – члена Комісії Мельника Р.І., проаналізувавши інформацію, надану Семенівським районним судом Полтавської області, Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі Першої палати встановила таке.

Самойленко Людмилу Миколаївну Указом Президента України від 05 серпня 2020 року № 313/2020 призначено на посаду судді Семенівського районного суду Полтавської області строком на п’ять років.

Стаж роботи Самойленко Л.М. на посаді судді становить понад 2 роки.

Згідно з довідкою Семенівського районного суду Полтавської області кількість справ, розглянутих суддею Самойленко Л.М. у 2021 році, становила: кримінальні – 73, цивільні – 194, адміністративні – 16, про адміністративні правопорушення – 218. У 2022 році кількість справ, розглянутих суддею Самойленко Л.М., становила: кримінальні – 61, цивільні – 154, адміністративні – 11, про адміністративні правопорушення – 124. У провадженні судді перебуває 12 кримінальних і 35 цивільних справ. Також у довідці зазначено, що у штаті Семенівського районного суду Полтавської області 3 посади судді, фактично перебувають на посадах і здійснюють правосуддя 2 судді. Загальна кількість справ у провадженні суддів Семенівського районного суду Полтавської області становить: кримінальні справи – 20, цивільні справи – 69, адміністративні справи – 2, справи про адміністративні правопорушення – 14.

Згідно з інформацією, наданою Семенівським районним судом Полтавської області (лист від 05 жовтня 2023 року № 04-34/9/2023), станом на 04 жовтня 2023 року в Семенівському районному суді Полтавської області працюють 2 суддів. Рівень судового навантаження на суддів цього суду становить 67 справ на місяць. Загальна кількість судових справ, які перебувають у провадженні судді Самойленко Л.М. – 66, з яких: кримінальні – 14, цивільні – 40, справи про адміністративне правопорушення – 12. Судових справ, що становлять значний суспільний інтерес, справ, що розглядаються понад 1 рік, кримінальних справ, у яких до обвинувачених застосовано запобіжних захід у вигляді тримання під вартою, у провадженні судді Самойленко Л.М. немає.

За інформацією ДСА України, у І півріччі 2023 року до Баранівського районного суду Житомирської області надійшли 1 541 справа та матеріали; нормативний час, необхідний для розгляду справ та матеріалів, становить 4 238 годин; середня кількість днів, необхідних для розгляду справ одним повноважним суддею – 530.

До Семенівського районного суду Полтавської області у І півріччі 2023 року надійшли 614 справ та матеріалів; нормативний час, необхідний для розгляду справ та матеріалів, становить 1 945 годин; середня кількість днів, необхідних для розгляду справ одним повноважним суддею – 122.

До Комісії 17 жовтня 2023 року надійшов лист керівника апарату Семенівського районного суду Полтавської області Романюк О.В., у якому зазначається, що відрядження судді Самойленко О.М. до Баранівського районного суду Житомирської області негативно вплине на здійснення правосуддя в Семенівському районному суді Полтавської області, оскільки в такому разі правосуддя в суді здійснюватиме лише один повноважний суддя Харченко В.Ф., який також виконує адміністративні повноваження голови суду. Відрядження судді Самойленко О.М. значно збільшить рівень навантаження на суддю Харченка В.Ф., що призведе до порушення строків розгляду справ та неналежного виконання повноважень голови суду.

Згідно з частиною першою статті 5 Закону правосуддя в Україні здійснюється виключно судами та відповідно до визначених законом процедур судочинства.

Частиною першою статті 8 Закону передбачено, що ніхто не може бути позбавлений права на розгляд його справи в суді, до юрисдикції якого вона віднесена процесуальним законом.

Частиною першою статті 21 Закону визначено, що місцевими загальними судами є окружні суди, які утворюються в одному або декількох районах чи районах у містах, або у місті, або у районі (районах) і місті (містах).

Місцевий суд є судом першої інстанції і здійснює правосуддя у порядку, встановленому процесуальним законом. Місцеві загальні суди розглядають цивільні, кримінальні, адміністративні справи, а також справи про адміністративні правопорушення у випадках та порядку, визначених процесуальним законом (частина перша, друга статті 22 Закону).

Згідно з частиною першою статті 125 Конституції України судоустрій в Україні будується за принципами територіальності та спеціалізації і визначається законом.

Принцип територіальності забезпечує територіальне розмежування компетенції судів загальної юрисдикції і зумовлений потребою доступності правосуддя на всій території України (підпункт 3.2 пункту 3 мотивувальної частини Рішення Конституційного Суду України у справі щодо принципу інстанційності в системі судів загальної юрисдикції від 12 липня 2011 № 9-рп/2011).

З аналізу вищенаведених норм закону слідує, що забезпечення доступу до правосуддя залежить від принципу територіальності, а неможливість з об’єктивних причин здійснення правосуддя у відповідному суді фактично обмежує такий доступ. Нормами чинного законодавства не передбачено можливості зміни територіальної підсудності у зв’язку з неможливістю здійснення правосуддя в певному суді через відсутність в ньому повноважних суддів, а тому саме інститут відрядження суддів покликаний забезпечити доступність правосуддя на всій території України з дотриманням принципу територіальності.

Відповідно до пункту 10 розділу ІІІ Порядку при розгляді питання щодо відрядження судді у зв’язку з неможливістю здійснення правосуддя або виявленням надмірного рівня судового навантаження Вищою кваліфікаційною комісією суддів України враховуються такі критерії: якість розгляду справ суддею, стаж роботи на посаді судді, інформація про стан здійснення правосуддя в суді, в якому суддя обіймає штатну посаду. Комісією можуть бути враховані й інші обставини, встановлені під час розгляду питання щодо відрядження судді. Водночас згідно з абзацом четвертим пункту 1 розділу І Порядку відрядження суддів із судів, у яких вони обіймають штатні посади, не повинно суттєво впливати на середній рівень судового навантаження та доступ до правосуддя в цих судах.

Комісією встановлено, що рівень навантаження в Семенівському районному суді Полтавської області є вищим за середній по Україні показник часу, необхідного суддям для розгляду справ, що надійшли до місцевих загальних судів, однак у І півріччі 2023 року такий показник був майже втричі нижчим ніж у Баранівському районному суді Житомирської області. Варто також урахувати, що правосуддя в Семенівському районному суді Полтавської області здійснюється 2 суддями, натомість здійснення правосуддя в Баранівському районному суді Житомирської області припинено через відсутність у ньому повноважних суддів.

Дослідивши інформацію про стан здійснення правосуддя в Семенівському районному суді Полтавської області, у якому суддя Самойленко Л.М. обіймає штатну посаду, беручи до уваги обставини, встановлені під час розгляду питання щодо відрядження суддів, Комісія дійшла висновку, що відрядження судді Самойленко Л.М. суттєво не вплине на рівень судового навантаження в суді, з якого вона відряджається, однак відновить доступ до правосуддя в Баранівському районному суді Житомирської області, що є основною метою інституту відрядження суддів.

Відповідно до абзацу першого пункту 11 розділу ІІІ Порядку за результатами розгляду питання про відрядження судді Вища кваліфікаційна комісія суддів України приймає рішення, зокрема, про внесення подання до Вищої ради правосуддя з рекомендацією на відрядження судді.

Абзацом першим пункту 12 розділу ІІІ Порядку визначено, що у рішенні Вищої кваліфікаційної комісії суддів України про внесення подання з рекомендацією на відрядження судді зазначаються: прізвище, ім’я, по батькові судді; найменування судів, з якого та до якого пропонується відрядити суддю; строк відрядження; обґрунтування встановлення надмірного навантаження у суді, до якого суддя відряджається; обґрунтування відсутності суттєвого впливу на середній рівень судового навантаження та доступ до правосуддя у суді, з якого суддя відряджається.

Ураховуючи викладене вище, Комісія вважає за доцільне відрядити суддю Семенівського районного суду Полтавської області Самойленко Л.М. до Баранівського районного суду Житомирської області строком на один рік.

Керуючись статтями 55, 93 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Порядком відрядження судді до іншого суду того самого рівня і спеціалізації (як тимчасового переведення), Вища кваліфікаційна комісія суддів України

вирішила:

внести до Вищої ради правосуддя подання з рекомендацією на відрядження до Баранівського районного суду Житомирської області для здійснення правосуддя строком на 1 рік судді Семенівського районного суду Полтавської області Самойленко Людмили Миколаївни.

Головуючий                                                                                                            Р.М. Ігнатов

Члени Комісії:                                                                                                         М.Б. Богоніс

                                                                                                                                 В.О. Гацелюк

                                                                                                                                 Н.Р. Кобецька

                                                                                                                                 Р.І. Мельник

                                                                                                                                 А.В. Пасічник

                                                                                                                                 Г.М. Шевчук