X

Голова Комісії зустрівся з Головою Офісу Ради Європи в Україні

06.10.2023

06 жовтня 2023 року Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Роман Ігнатов провів робочу зустріч з Головою Офісу Ради Європи в Україні Мачеєм Янчаком.

У заході також взяли участь менеджер Проєкту Ради Європи «Підтримка судової влади України в умовах війни та післявоєнного періоду» Ірина Кушнір та заступник Голови Комісії Руслан Сидорович.

На зустрічі обговорили можливість підтримки діяльності Комісії Офісом Ради Європи та питання функціонування системи правосуддя України загалом.

Роман Ігнатов привітав пана Мачея Янчака з призначенням на посаду Голови Офісу Ради Європи в Україні й розповів про особливості роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. Він зазначив, що наразі Комісія готується до відновлення проведення кваліфікаційного оцінювання суддів на відповідність займаній посаді за активної участі Громадської ради доброчесності.

Йшлося також про нагальні потреби Комісії в забезпеченні сучасним комп’ютерним та серверним обладнанням; необхідності запровадження автоматизованої системи формування і ведення суддівських досьє; удосконаленні системи автоматизації робочих процесів Комісії (САРП); створенні автоматизованої системи формування і ведення досьє кандидатів на посаду судді; удосконаленні систем іспиту та методики проведення тестування тощо.

Пан Янчак зазначив, що в межах Плану дій Ради Європи для України «Стійкість, відновлення та відбудова» (2023–2026 роки), розробленого в тісній співпраці з українською владою, зусилля Офісу Ради Європи в Україні спрямовуватимуться на ефективну реалізацію заходів, передбачених Планом дій, врахування потреб України в рамках проєктів, покликаних зміцнювати стійкість країни та сприяти її відновленню і відбудові під час війни, що триває, та в повоєнний період.

Нагадаємо, 24 квітня 2023 року в Києві відбулася презентація Плану дій Ради Європи для України «Стійкість, відновлення та відбудова» (2023–2026 роки). Планом дій, зокрема, передбачена підтримка функціонування й розвиток незалежної, ефективної та надійної системи правосуддя, включно з відновленням національної системи судів, подальшим зміцненням структурної незалежності судової влади, розширенням доступу до правосуддя та підвищенням ефективності правосуддя, підвищенням ефективності системи виконання державних судових рішень, розвитком суддівського самоуправління, а також сприянням стратегічному плануванню та реалізації судочинства.