X

Роман Ігнатов провів зустріч із керівником нідерландсько-українського Проєкту «Судова влада та суспільство в Україні»

14.09.2023

14 вересня 2023 року відбулася онлайн-зустріч Голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Романа Ігнатова з керівником нідерландсько-українського Проєкту «Судова влада та суспільство в Україні» Центру міжнародного правового співробітництва, заступницею голови окружного суду Амстердама Естер де Рой.

Роман Ігнатов розповів про поточний стан справ у Вищій кваліфікаційній комісії суддів України, пріоритети та найближчі плани діяльності. Він наголосив, що 31 серпня 2023 року відбулося перше організаційне засідання новоствореної Громадської ради доброчесності, участь в якому взяли й члени Комісії.

ГРД допомагатиме Комісії у встановленні відповідності судді (кандидата на посаду судді) критеріям професійної етики та доброчесності для кваліфікаційного оцінювання, що дозволить поповнити суддівський корпус на засадах об’єктивності та доброчесності. Активна співпраця Комісії з ГРД має вирішити питання ефективної комунікації між Комісією та громадськістю й забезпечити належний рівень довіри громадянського суспільства до процесів, які відбуваються в Комісії.

Під час розмови йшлося також про основні напрями роботи Проєкту, що реалізуються Центром міжнародного правового співробітництва (Center for International Legal Cooperation – CILC) за підтримки Міністерства закордонних справ Нідерландів у межах Програми МАТРА.

Проєкт спрямовано, зокрема, на зміцнення взаємовідносин між судовою владою і суспільством, зосереджуючись на розбудові суддівського самоврядування та розвитку самоуправління в судовій системі, сприянні підвищенню професійного рівня суддів і працівників апаратів судів.

Діяльність Проєкту сфокусовано на аналізі цінностей судочинства і основ довіри громадянського суспільства до судової влади; проведенні тренінгів із забезпечення якості та коректного обґрунтування судових рішень, що матиме наслідком належне сприйняття судових рішень громадянами; проведенні круглих столів з питань ефективності, своєчасності, прозорості та передбачуваного перебігу судових слухань; організації семінарів задля розроблення рекомендацій для удосконалення судового процесу; експертних обговореннях і обміну знаннями щодо лідерства, командної роботи та комунікацій.