X

Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Комінтернівського районного суду міста Харкова Мельник Ірини Миколаївни за зверненням Онішка С.А., Клімаша А.С.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
19.09.2016
1621/дп-16
Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Комінтернівського районного суду міста Харкова Мельник Ірини Миколаївни за зверненням Онішка С.А., Клімаша А.С.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі:

головуючого - Патрюка М.В.,

членів Комісії: Бутенка В.І., Весельської Т.Ф., Заріцької А.О., Макарчука М.А., Мішина М.І., Прилипка С.М., Устименко В.Є., Щотки С.О.,

розглянувши питання про відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Комінтернівського районного суду міста Харкова Мельник Ірини Миколаївни за зверненням Онішка С.А., Клімаша А.С.,

встановила:

У листопаді 2014 року на адресу Комісії надійшло звернення Онішка С.А., Клімаша А.С. щодо поведінки судді Комінтернівського районного суду міста Харкова Мельник І.М.

Заявники зазначають, що ухвалою суду від 14 жовтня 2014 року суддя Мельник І.М. відмовила у задоволенні скарги Онішка С.А. на дії працівників Комінтернівського РВ ХМУ МВС України та прокуратури Комінтернівського району міста Харкова.

Скаржники висловлюють здивування, що суддя Мельник І.М. вказала в ухвалі, начебто Онішко С.А. не має права на оскарження діяльності працівників органів внутрішніх справ та прокуратури, та чому тоді суддею взагалі було відкрито провадження у справі.

Також заявники незадоволені тим, що суддя Мельник І.М. ухвалою від 21 жовтня 2014 року відмовила Клімашу А.В. в задоволенні скарги на бездіяльність працівників прокуратури Комінтернівського району міста Харкова через відсутність у прокуратури достатніх доказів вчинення злочинів посадовими особами заводу «Тора» ХДАВП, оскільки саме доведення наявності чи відсутності складу злочину в діях певних осіб і є роботою органів досудового слідства.

З урахуванням викладених обставин заявники просять Комісію притягнути суддю Мельник І.М. до дисциплінарної відповідальності.

Відповідно до статті 86 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (у редакції 2010 року) членом Комісії проведено перевірку викладених у зверненні фактів та обставин.

Розглянувши висновок члена Комісії та зібрані в процесі перевірки матеріали, заслухавши доповідача, Комісія дійшла висновку, що у відкритті дисциплінарної справи стосовно судді Мельник І.М. необхідно відмовити з таких підстав.

Перевіркою встановлено, що у провадженні Комінтернівського районного суду міста Харкова перебувала справа за скаргою Онішка С.А. на бездіяльність слідчого Комінтернівського РВ ХМУ МВС України та зобов’язання внести відомості до ЄРДР, а також про визнання бездіяльності прокуратури Комінтернівського району міста Харкова щодо нездійснення процесуального керівництва.

Ухвалою слідчого судді від 14 жовтня 2014 року в задоволенні скарги відмовлено, оскільки державний виконавець не оскаржував бездіяльність слідчого або прокурора, а Онішко С.А. не звертався із заявою до правоохоронних органів, тому не набув прав заявника відповідно до статті 55 КПК України.

Також у провадженні Комінтернівського районного суду міста Харкова перебувала справа за скаргою Клімаша А.С. на незаконні дії прокурора прокуратури Комінтернівського району міста Харкова щодо невнесення відомостей до ЄРДР та зобов’язання внести відомості до ЄРДР.

Ухвалою слідчого судді від 21 жовтня 2014 року в задоволенні скарги відмовлено, оскільки з заяви Клімаша А.С. на невиконання рішення Комінтернівського районного суду міста Харкова посадови особами заводу «Тора» ХДАВП не вбачається, в якій саме частині не виконано судове рішення, а також обставини, викладені в заяві Клімашем А.С., не можуть вважатися достатніми та обґрунтованими для встановлення ознак вчинення злочину посадовими особами заводу «Тора» ХДАВП.

Заявники фактично просять Комісію дати іншу оцінку доказам у справах, ніж та, що дана слідчим суддею. Надання оцінки доказам у кримінальному провадженні не належить до компетенції Комісії.

Підстави дисциплінарної відповідальності судді визначено статтею 83 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (у редакції 2010 року).

Оскільки в діях судді Мельник І.М. не вбачається ознак дисциплінарного проступку, передбаченого статтею 83 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (у редакції 2010 року), підстави для відкриття стосовно неї дисциплінарної справи відсутні.

Враховуючи викладене та керуючись частиною 6 статті 86 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (у редакції 2010 року), Комісія

вирішила:

відмовити у відкритті дисциплінарної справи стосовно судді Комінтернівського районного суду міста Харкова Мельник Ірини Миколаївни за зверненням Онішка С.А., Клімаша А.С.

Головуючий                                                                                                          М.В. Патрюк

Члени Комісії:                                                                                                       В.І. Бутенко

                                                                                                                                 Т.Ф. Весельська

                                                                                                                                 А.О. Заріцька

                                                                                                                                 М.А. Макарчук

                                                                                                                                 М.І. Мішин

                                                                                                                                 С.М. Прилипко

                                                                                                                                 В.Є. Устименко

                                                                                                                                 С.О. Щотка