X

Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно суддів Жовтневого районного суду міста Дніпропетровська Батманової Вікторії Віталіївни, Гончаренка Вадима Миколайовича та суддів апеляційного суду Дніпропетровської області Мудрецького Романа Володимировича, Чернусь Катерини Петрівни, Риб’янця Сергія Анатолійовича за зверненнями Сиротенка А.Є.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
16.09.2016
1568/дп-16
Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно суддів Жовтневого районного суду міста Дніпропетровська Батманової Вікторії Віталіївни, Гончаренка Вадима Миколайовича та суддів апеляційного суду Дніпропетровської області Мудрецького Романа Володимировича, Чернусь Катерини Петрівни, Риб’янця Сергія Анатолійовича за зверненнями Сиротенка А.Є.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі дисциплінарної палати:

головуючого ˗ Патрюка М.В. - доповідача,

членів Комісії: Весельської Т.Ф., Заріцької А.О., Макарчука М.А., Прилипка С.М.,

розглянувши питання про відкриття дисциплінарної справи стосовно суддів Жовтневого районного суду міста Дніпропетровська Батманової Вікторії Віталіївни, Гончаренка Вадима Миколайовича та суддів апеляційного суду Дніпропетровської області Мудрецького Романа Володимировича, Чернусь Катерини Петрівни, Риб’янця Сергія Анатолійовича за зверненнями Сиротенка А.Є.,

встановила:

У червні 2015 року та вересні 2016 року на адресу Комісії надійшли звернення Сиротенка А.Є. щодо поведінки суддів Жовтневого районного суду міста Дніпропетровська Батманової В.В., Гончаренка В.М. та суддів апеляційного суду Дніпропетровської області Мудрецького Р.В., Чернусь К.П., Риб’янця С.А.

Заявник зазначає, що ОСОБА_1 як потерпілим у травні 2015 року подано до Жовтневого районного суду міста Дніпропетровська скаргу на постанову слідчого про закриття кримінального провадження. Дану скаргу було розглянуто слідчим суддею Батмановою В.В., яка, як вважає заявник, за наявності підстав не заявила самовідвід та 26 травня 2015 року постановила ухвалу про відмову у задоволенні скарги ОСОБА_1. На думку заявника, голова Жовтневого районного суду міста Дніпропетровська втрутився в роботу автоматизованої системи документообігу суду з метою передання скарги ОСОБА_1 слідчому судді Батмановій В.В., яка, виконуючи особисте прохання голови суду та ігноруючи приписи Положення про автоматизовану систему документообігу суду, прийняла до провадження та розглянула скаргу ОСОБА_1. Судді апеляційного суду Дніпропетровської області Мудрецький Р.В., Чернусь К.П., Риб’янець С.А., достовірно розуміючи, що скаргу ОСОБА_1 було розподілено в суді першої інстанції в ручному режимі з порушенням встановленого порядку, 10 червня 2015 року постановили незаконну, як вважає заявник, ухвалу про залишення без змін ухвали слідчого судді від 26 травня 2015 року.

З урахуванням викладених обставин заявник просить притягнути суддів Жовтневого районного суду міста Дніпропетровська Батманову В.В., Гончаренка В.М. та суддів апеляційного суду Дніпропетровської області Мудрецького Р.В., Чернусь К.П., Риб’янця С.А. до дисциплінарної відповідальності.

Відповідно до статті 95 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» членом Комісії проведено перевірку викладених у зверненні фактів та обставин.

Розглянувши висновок члена Комісії та зібрані під час перевірки матеріали, заслухавши доповідача, Комісія встановила такі факти і обставини.

Установлено, що до Жовтневого районного суду міста Дніпропетровська 12 травня 2015 року надійшла скарга ОСОБА_1 на постанову слідчого про закриття кримінального провадження, яка була зареєстрована в системі документообігу суду КП «Д-3» з присвоєнням єдиного унікального номеру справи 201/7495/15-к та номеру провадження 1-кс/201/4709/2015.

Пунктом 2.3.31 Положення про автоматизовану систему документообігу суду, затвердженого рішенням Ради суддів України від 26 листопада 2010 року з наступними змінами і доповненнями, результатом автоматизованого розподілу судових справ є протокол автоматизованого розподілу судової справи між суддями відповідного суду (додаток 1), що автоматично створюється автоматизованою системою.

Згідно з протоколом про автоматизований розподіл справи між суддями (для місцевого суду) від 12 травня 2015 року зазначену справу призначено головуючому судді Батмановій В.В. Зазначену інформацію внесено в систему автоматизованого розподілу помічником голови суду Большим Д.Д.

Як пояснив голова Жовтневого районного суду міста Дніпропетровська Гончаренко В.М., відповідно до наказу керівника апарату суду від 13 грудня 2013 року № 57-з помічник голови суду Большой Дмитро Євгенійович та помічник судді (в.о. головного спеціаліста) Постоленко Дмитро Ігорович призначені відповідальними особами за здійснення автоматизованого розподілу судових справ між суддями Жовтневого районного суду міста Дніпропетровська. Усі дії щодо реєстрації та подальшого розподілу справи № 201/7495/15-к були здійснені відповідно до вимог Інструкції з діловодства в місцевому загальному суді та Положення про автоматизовану систему документообігу суду, внаслідок чого порушень автоматизованого розподілу даної справи не виявлено.

За результатами розгляду справи № 201/7495/15-к слідчим суддею Батмановою В.В. 26 травня 2015 року постановлено ухвалу про відмову в задоволені скарги ОСОБА_1.

У своїх поясненнях суддя Батманова В.В. зазначила, що під час розгляду даної справи ОСОБА_1 заяв про відвід головуючого судді не подавав, а вона не має жодного відношення до питання розподілу справ у Жовтневому районному суді міста Дніпропетровська, яке віднесено до компетенції апарату суду.

Ухвалою колегії суддів апеляційного суду Дніпропетровської області у складі судді-доповідача Мудрецького Р.В., суддів Чернусь К.П., Риб’янець С.А. від 10 червня 2015 року апеляційну скаргу ОСОБА_1 залишено без задоволення, а ухвалу Жовтневого районного суду міста Дніпропетровська від 26 травня 2015 року у справі № 201/7495/15-к - без змін. Суд апеляційної інстанції зокрема вказав, що доводи апеляційної скарги ОСОБА_1 щодо розподілу справи за його скаргою слідчому судді поза встановленого КПК України автоматизованого розподілу справ не знайшли свого підтвердження, оскільки відповідно до витребуваних із суду першої інстанції даних зазначена скарга була розподілена судді Батмановій В.В. згідно з протоколом про автоматизований розподіл справ між суддями. Порушень норм кримінального процесуального законодавства при розгляді слідчим суддею скарги ОСОБА_1 на постанову про закриття провадження у справі, що могли б бути підставою для скасування ухвали слідчого судді, не встановлено.

Постановою Верховної Ради України від 12 листопада 2015 року № 788-VІІІ Риб’янця Сергія Анатолійовича звільнено з посади судді апеляційного суду Дніпропетровської області у зв’язку з поданням заяви про відставку.

Постановою Верховної Ради України від 08 вересня 2016 року № 1515-VІІІ Чернусь Катерину Петрівну звільнено з посади судді апеляційного суду Дніпропетровської області у зв’язку з поданням заяви про відставку.

Підстави дисциплінарної відповідальності судді визначено статтею 92 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Оскільки в діях суддів Жовтневого районного суду міста Дніпропетровська Батманової В.В., Гончаренка В.М. та судді апеляційного суду Дніпропетровської області Мудрецького Р.В. не вбачається ознак дисциплінарного проступку, передбаченого статтею 92 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», підстави для відкриття дисциплінарної справи стосовно них відсутні.

Згідно з пунктом 1 частини 1 статті 95 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» Вища кваліфікаційна комісія суддів України здійснює дисциплінарне провадження щодо суддів місцевих та апеляційних судів.

Відповідно до вимог частини 3 статті 122 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» повноваження судді припиняються з дня прийняття Верховною Радою України постанови про звільнення з посади судді.

З урахуванням цієї обставини, виходячи зі змісту підпункту 14.5.9 пункту 14.5 розділу XIV Регламенту Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, затвердженого рішенням Комісії від 08 червня 2011 року № 1802/зп-11 (у редакції рішення Комісії від 03 квітня 2015 року № 13/зп-15), розгляд Комісією (палатою) питання про притягнення судді до дисциплінарної відповідальності у разі подання ним заяви про відставку здійснюється у загальному порядку. Якщо на момент розгляду такого питання суддя звільнений з посади уповноваженим органом, Комісія (палата) припиняє дисциплінарне провадження із зазначенням у рішенні цих обставин.

Оскільки суддів Риб’янця С.А. та Чернусь К.П. звільнено з посади уповноваженим органом, дисциплінарне провадження стосовно них підлягає припиненню.

Керуючись статтями 92-95, 101, 108 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі дисциплінарної палати

вирішила:

відмовити у відкритті дисциплінарної справи стосовно суддів Жовтневого районного суду міста Дніпропетровська Батманової Вікторії Віталіївни, Гончаренка Вадима Миколайовича та судді апеляційного суду Дніпропетровської області Мудрецького Романа Володимировича за зверненнями Сиротенка А.Є.; припинити дисциплінарне провадження стосовно Риб’янця Сергія Анатолійовича, Чернусь Катерини Петрівни.

Члени Комісії:                                                                                                      Т.Ф. Весельська

                                                                                                                                  А.О. Заріцька

                                                                                                                                  М.А. Макарчук

                                                                                                                                  С.М. Прилипко