X

Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Дарницького районного суду міста Києва Сухомлінова Сергія Миколайовича за зверненням Ускової І.В.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
07.06.2016
1301/дп-16
Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Дарницького районного суду міста Києва Сухомлінова Сергія Миколайовича за зверненням Ускової І.В.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі дисциплінарної палати:

головуючого ˗ Патрюка М.В.,

членів палати: Весельської Т.Ф., Заріцької А.О., Луцюка П.С.-доповідач, Макарчука М.А., Устименко В.Є.,

розглянувши питання про відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Дарницького районного суду міста Києва Сухомлінова Сергія Миколайовича за зверненням Ускової І.В.,

встановила:

У липні 2015 року на адресу Комісії надійшло звернення Ускової І.В. щодо поведінки судді Дарницького районного суду міста Києва Сухомлінова С.М.

Заявник зазначає, що суддя Сухомлінов С.М. при розгляді справи, в якій Ускова І.В. має статус відповідача, не розглядав заяву позивача щодо розкриття банківської таємниці окремо від позову відповідно до вимог ЦПК України, а також постановив ухвалу про витребування в ПАТ «Альфа-Банк» інформації про рух коштів на рахунках відповідача за неконкретизованим клопотанням позивача та без сплати судового збору.

З урахуванням викладених обставин заявник просить Комісію притягнути суддю Сухомлінова С.М. до дисциплінарної відповідальності.

Відповідно до статті 95 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» членом Комісії проведено перевірку викладених у зверненні фактів та обставин.

Розглянувши висновок члена Комісії та зібрані в процесі перевірки матеріали, заслухавши доповідача, Комісія дійшла висновку, що у відкритті дисциплінарної справи стосовно судді Сухомлінова С.М. необхідно відмовити з таких підстав.

Перевіркою встановлено, що у провадженні Дарницького районного суду міста Києва перебувала справа за позовом ОСОБА_1 до Ускової І.В. про поділ майна подружжя.

У судовому засіданні 03 червня 2015 року позивач подав клопотання про забезпечення доказів, яке було задоволено судом, ухвалою суду витребувано з ПАТ «Альфа-Банк» інформація про рух коштів на рахунках відповідача.

17 липня ухвалою Апеляційного суду міста Києва Усковій І.В. повернуто апеляційну скаргу на ухвалу Дарницького районного суду міста Києва від 03 червня 2015 року через те, що згадана ухвала окремому оскарженню не підлягає.

13 серпня 2015 року суд апеляційної інстанції постановив ухвалу аналогічного змісту на повторну апеляційну скаргу відповідача.

Рішенням Дарницького районного суду міста Києва від 14 грудня 2015 року у задоволенні позову відмовлено.

Рішенням Апеляційного суду міста Києва від 03 лютого 2016 року апеляційну скаргу позивача задоволено частково, рішення суду першої інстанції скасовано, прийнято нове рішення, яким позов задоволено частково.

Суддя Сухомлінов С.М. у своїх письмових поясненнях наголосив, що суд апеляційної інстанції прийняв отримані від ПАТ «Альфа-Банк» виписки по карткових рахунках відповідача як належні та допустимі докази.

01 лютого 2016 року на адресу Комісії надійшла заява Ускової І.В. про залишення її скарги без розгляду, оскільки суд першої інстанції вирішив справу на її користь і вона втратила інтерес до розгляду скарги.

Відповідно до частини 4 статті 93 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» не допускається зловживання правом звернення до органу, уповноваженого здійснювати дисциплінарне провадження, у тому числі використання такого права як засобу тиску на суддю у зв'язку зі здійсненням ним правосуддя.

Наведені обставини свідчать про ознаки подачі Усковою І.В. скарги на дії судді як засобу тиску на суддю у зв'язку зі здійсненням ним правосуддя.

Підстави дисциплінарної відповідальності судді визначено статтею 92 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Оскільки в діях судді Сухомлінова С.М. не вбачається ознак дисциплінарного проступку, передбаченого статтею 92 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», підстави для відкриття стосовно нього дисциплінарної справи відсутні.

Враховуючи викладене та керуючись статтями 92-95, 101, 108 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі дисциплінарної палати,

вирішила:

відмовити у відкритті дисциплінарної справи стосовно судді Дарницького районного суду міста Києва Сухомлінова Сергія Миколайовича за зверненням Ускової І.В.

Головуючий                                                                                                          М.В. Патрюк

Члени палати:                                                                                                      Т.Ф. Весельська

                                                                                                                              А.О. Заріцька

                                                                                                                              М.А. Макарчук

                                                                                                                              В.Є. Устименко