X

Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно суддів апеляційного суду Херсонської області Майданіка Віктора Вікторовича, Орловської Наталії Володимирівни, Кутурланової Оксани Володимирівни за зверненням Старостенка О.І.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
14.07.2016
1421/дп-16
Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно суддів апеляційного суду Херсонської області Майданіка Віктора Вікторовича, Орловської Наталії Володимирівни, Кутурланової Оксани Володимирівни за зверненням Старостенка О.І.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі дисциплінарної палати:

головуючого - Устименко В.Є.,

членів палати: Весельської Т.Ф., Заріцької А.О., Луцюка П.С., Прилипка С.М. - доповідача,

розглянувши питання про відкриття дисциплінарної справи стосовно суддів апеляційного суду Херсонської області Майданіка Віктора Вікторовича, Орловської Наталії Володимирівни, Кутурланової Оксани Володимирівни за зверненням Старостенка О.І.

встановила:

У жовтні 2015 року на адресу Комісії надійшла скарга Старостенка О.І. щодо поведінки суддів апеляційного суду Херсонської області Майданіка В.В., Орловської Н.В., Кутурланової О.В.

Скаржник посилається на безпідставне затягування суддями апеляційного суду Херсонської області Майданіком В.В., Орловською Н.В., Кутурлановою О.В. розгляду справи № 668/5680/15-ц за апеляційною скаргою ОСОБА_1, діючого в інтересах ОСОБА_2, на заочне рішення Суворовського районного суду міста Херсона від 03.06.2015 у справі за позовом Старостенка О.І. до ОСОБА_2 про визнання недійсним та скасування свідоцтва про право власності на нежитлові будівлі та земельну ділянку, припинення володіння та користування майном та зобов’язання передати майно.

З урахуванням викладених обставин, скаржник просить Комісію притягнути суддів апеляційного суду Херсонської області Майданіка В.В., Орловську Н.В., Кутурланову О.В. до дисциплінарної відповідальності.

Відповідно до ст. 95 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» членом Комісії проведено перевірку викладених у зверненні даних та обставин.

Розглянувши висновок члена Комісії та зібрані в процесі перевірки матеріали, заслухавши доповідача, Комісія дійшла висновку, що у відкритті дисциплінарної справи стосовно вказаних суддів необхідно відмовити з наступних підстав.

Встановлено, що 15.07.2015 до апеляційного суду Херсонської області надійшла апеляційна скарга ОСОБА_1, діючого в інтересах ОСОБА_2, на заочне рішення Суворовського районного суду міста Херсона від 03.06.2015.

В той же день автоматизованою системою розподілу судових справ між суддями апеляційного суду Херсонської області визначено колегію суддів для розгляду справи за вказаною апеляційною скаргою у складі суддів Майданіка В.В., Орловської Н.В., Кутурланової О.В.

16.07.2015 головуючим суддею Майданіком В.В. постановлено ухвалу про відкриття апеляційного провадження у справі, справу призначено на 04.08.2015.

04.08.2015 відбувся розгляд справи, оголошено перерву до 01.09.2015 у зв’язку із необхідністю встановлення поточного власника спірного нерухомого майна після повідомлення суду представником позивача про зміну власника такого майна.

Відповідно до пояснень суддів вказані обставини не досліджувалися судом першої інстанції, проте дослідження їх було необхідним для встановлення фактичних обставин справи.

05.08.2015 зроблено запит суду на ім’я начальника Реєстраційної служби Суворовського РУЮ з проханням надати витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Згідно із поясненнями суддів 01.09.2015 під час судового розгляду виникла необхідність для повного дослідження обставин справи отримати копії правовстановлюючих документів для встановлення усіх власників спірного нерухомого майна, яке вказано у свідоцтві про право власності на нежитлові будівлі та земельну ділянку. Ця необхідність виникла у зв’язку із наданими реєстраційною службою відомостями щодо декількох змін власників на спірне нерухоме майно.

Судом оголошено перерву до 29.09.2015 та зроблено запит приватному нотаріусу Херсонського міського нотаріального округу з проханням надати копію матеріалів щодо посвідчення договору позики грошей та іпотечного договору, укладеного із останнім власником спірного майна. Запитувані копії матеріалів надійшли до суду терміново в той же день.

В судовому засіданні 29.09.2015 судом задоволено підтверджене доказами клопотання представника відповідача про відкладення розгляду справи у зв’язку із неможливістю прибути в судове засідання та відкладено розгляд справи на 20.10.2015.

20.10.2015 апеляційним судом Херсонської області ухвалено рішення у справі, яким апеляційну скаргу задоволено, заочне рішення суду першої інстанції скасовано й ухвалено нове рішення, яким в позові відмовлено.

Повний текст такого рішення згідно копії супровідного листа апеляційного суду Херсонської області було направлено Старостенко О.І. 23.10.2015.

Вказане рішення не оскаржувалось та на даний час є чинним.

Відповідно до копій матеріалів судової справи № 668/5680/15-ц, наданих головою апеляційного суду Херсонської області, сторони справи про час та місце судових засідань повідомлялися вчасно, дати таких засідань не змінювалися, що спростовує доводи скаржника про безпідставні зміни дат судових засідань.

Відповідно до довідки начальника відділу судової статистики та кодифікаційно- довідкової роботи апеляційного суду Херсонської області про навантаження суддів Майданіка В.В., Орловської Н.В., Кутурланової О.В. за період з 15.07.2015 по 20.10.2015 вказані судді в порівнянні із даними відповідних показників статистичної інформації щодо навантаження на одного суддю апеляційних загальних судів України, наданими Державною судовою адміністрацією України на своєму сайті, мали високий показник навантаження.

З огляду на викладене причини перевищення суддями апеляційного суду Херсонської області Майданіком В.В., Орловською Н.В., Кутурлановою О.В.  передбаченого  статтею 303-1 ЦПК України строку розгляду справи на 1 місяць мали об'єктивний характер, дії суддів щодо розгляду справи узгоджуються із приписами ЦПК України, а посилання скаржника на безпідставне затягування суддею розгляду справи не підтверджується матеріалами дисциплінарного провадження.

Підстави дисциплінарної відповідальності судді визначені статтею 92 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Оскільки за результатами проведеної перевірки в діях суддів апеляційного суду Херсонської області Майданіка В.В., Орловської Н.В., Кутурланової О.В. не встановлено ознак проступку, наслідком якого може бути притягнення їх до дисциплінарної відповідальності, відповідно, відсутні підстави для відкриття дисциплінарної справи стосовно вказаних суддів.

Керуючись статтями 92-95, 101, 105 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Комісія

вирішила:

відмовити у відкритті дисциплінарної справи стосовно суддів апеляційного суду Херсонської області Майданіка Віктора Вікторовича, Орловської Наталії Володимирівни, Кутурланової Оксани Володимирівни.

Рішення Комісії є остаточним та оскарженню не підлягає.

 

Головуючий                                                                                                В.Є. Устименко

Члени палати:                                                                                            Т.Ф. Весельська

                                                                                                                      А.О. Заріцька

                                                                                                                       П.С. Луцюк