X

Про розгляд питання щодо внесення змін до Регламенту Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, затвердженого рішенням Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від 08 червня 2011 року № 1802/зп-11 (у редакції від 03 квітня 2015 року № 13/зп-15, зі змінами)

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
30.05.2016
50/зп-16
Про розгляд питання щодо внесення змін до Регламенту Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, затвердженого рішенням Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від 08 червня 2011 року № 1802/зп-11 (у редакції від 03 квітня 2015 року № 13/зп-15, зі змінами)

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі кваліфікаційної та дисциплінарної палат:

головуючого – Патрюка М.В.

членів Комісії: Василенка А.В., Весельської Т.Ф., Заріцької А.О., Луцюка П.С., Макарчука М.А., Мішина М.І., Прилипка С.М., Устименко В.Є., Шилової Т.С., Щотки С.О.,

розглянувши питання про внесення змін до Регламенту Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, затвердженого рішенням Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від 08 червня 2011 року № 1802/зп-11 (у редакції від 03 квітня 2015 року № 13/зп-15, зі змінами),

встановила:

Відповідно до частини третьої статті 100 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» порядок роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (далі – Комісія) визначається цим Законом. Комісія більшістю голосів від її складу, передбаченого законом, затверджує регламент, що визначає порядок роботи Комісії.

Рішенням Комісії від 03 квітня 2015 року № 13/зп-15 Регламент Комісії, затверджений рішенням Комісії від 08 червня 2011 року № 1802/зп-11, викладено у новій редакції у зв’язку із набранням чинності Закону України «Про забезпечення права на справедливий суд» від 12 лютого 2015 року № 192-VІІІ.

Пунктом 8 розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про забезпечення права на справедливий суд» передбачено, що заяви і скарги, подані до набрання чинності цим Законом, а також дисциплінарні провадження щодо суддів, розпочаті до набрання чинності цим Законом, здійснюються відповідно до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» у редакції, що діяла на момент подачі відповідної заяви (скарги), відкриття відповідного дисциплінарного провадження.

Водночас до Комісії надходять скарги (заяви) щодо поведінки судді, які можуть мати наслідком дисциплінарну відповідальність судді, подані до інших державних органів до набрання чинності Законом України «Про забезпечення права на справедливий суд» (28 березня 2015 року) і надіслані за належністю до Комісії після набрання чинності цим Законом.

Відповідно до пунктів 2-6 частини шостої статті 93 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (у редакції Закону України «Про забезпечення права на справедливий суд») звернення повертається без розгляду, якщо: звернення містить виражені у непристойній формі висловлювання, що принижують честь і гідність будь-яких осіб; наведені у зверненні відомості стосуються тільки поведінки учасників процесу, працівників апарату суду або інших осіб; у зверненні порушується питання про притягнення до дисциплінарної відповідальності осіб, звільнених з посади судді, суддів провадження щодо яких не підвідомче відповідному органу, що здійснює дисциплінарне провадження, а також суддів, повноваження яких припинено у зв’язку зі смертю; звернення стосується оскарження судового рішення, ґрунтується на доводах, що можуть бути перевірені лише судом вищої інстанції в порядку, передбаченому процесуальним законодавством; факти неналежної поведінки судді, що повідомляються, вже були предметом перевірки і щодо них у дисциплінарному провадженні прийнято рішення.

Проте, враховуючи вимоги пункту 8 розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про забезпечення права на справедливий суд», положення частини шостої статті 93 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (у редакції Закону України «Про забезпечення права на справедливий суд») не можуть бути застосовані до скарг (заяв) щодо поведінки судді, поданих до 28 березня 2015 року.

Водночас відповідно до частини першої статті 8 Цивільного кодексу України, якщо цивільні відносини не врегульовані цим Кодексом, іншими актами цивільного законодавства або договором, вони регулюються тими правовими нормами цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, що регулюють подібні за змістом цивільні відносини (аналогія закону).

Згідно з частиною восьмою статті 8 Цивільного процесуального кодексу України, якщо спірні відносини не врегульовані законом, суд застосовує закон, що регулює подібні за змістом відносини (аналогія закону).

Частиною сьомою статті 9 Кодексу адміністративного судочинства України визначено, що у разі відсутності закону, що регулює відповідні правовідносини, суд застосовує закон, що регулює подібні правовідносини (аналогія закону).

З метою оптимізації роботи Комісії та оперативного розгляду скарг (заяв) щодо поведінки судді, поданих до 28 березня 2015 року, членом Комісії Макарчуком М.А. запропоновано застосувати аналогію закону для врегулювання відносин щодо таких скарг (заяв). Так, для того, щоб застосувати пункти 2-6 частини шостої статті 93 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (у редакції Закону України «Про забезпечення права на справедливий суд») до згаданих скарг (заяв) запропоновано внести зміни до розділу XIX «Перехідні положення» Регламенту Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, затвердженого рішенням Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від 08 червня 2011 року № 1802/зп-11 (у редакції від 03 квітня 2015 року № 13/зп-15, зі змінами).

Обговоривши запропоновані зміни до Регламенту Комісії відповідно до чинного законодавства, Комісія дійшла висновку про необхідність внесення цих змін.

Керуючись статтею 100, 102, 108 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Вища кваліфікаційна комісія суддів України

вирішила:

Внести зміну до пункту 19.1 розділу XIX Регламенту Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, затвердженого рішенням Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від 08 червня 2011 року № 1802/зп-11 (у редакції від 03 квітня 2015 року № 13/зп-15, зі змінами), доповнивши його новим абзацом такого змісту:

«Відповідно до частини першої статті 8 Цивільного кодексу України (аналогія закону), частини восьмої статті 8 Цивільного процесуального кодексу України (аналогія закону), частини сьомої статті 9 Кодексу адміністративного судочинства України (аналогія закону) правила пунктів 2-6 частини шостої статті 93 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (в редакції Закону України від 12 лютого 2015 року № 192-VIII) застосовуються до скарг (заяв), поданих (зданих на пошту чи переданих іншими відповідними засобами зв’язку) до 28 березня 2015 року, шляхом постановлення відповідної ухвали.».

Головуючий                                                                                                              М.В. Патрюк

Члени Комісії:                                                                                                          А.В. Василенко

                                                                                                                                    Т.Ф. Весельська

                                                                                                                                    А.О. Заріцька

                                                                                                                                    П.С. Луцюк

                                                                                                                                    М.А. Макарчук

                                                                                                                                    М.І. Мішин

                                                                                                                                    С.М. Прилипко

                                                                                                                                    В.Є. Устименко

                                                                                                                                    Т.С. Шилова

                                                                                                                                    С.О. Щотка