X

Про розгляд питання щодо призначення кваліфікаційного оцінювання у рамках оголошеного Вищою кваліфікаційною комісією суддів України 07 листопада 2016 року конкурсу на зайняття 120 вакантних посад суддів касаційних судів у складі Верховного Суду

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
11.01.2017
2/зп-17
Про розгляд питання щодо призначення кваліфікаційного оцінювання у рамках оголошеного Вищою кваліфікаційною комісією суддів України 07 листопада 2016 року конкурсу на зайняття 120 вакантних посад суддів касаційних судів у складі Верховного Суду

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у пленарному складі:

головуючий – Устименко В.Є.,

членів Комісії: Бутенка В.І. Василенка А.В., Заріцької А.О., Луцюка П.С., Макарчука М.А., Мішина М.І., Прилипка С.М., Шилової Т.С., Щотки С.О.

розглянувши питання про призначення кваліфікаційного оцінювання у рамках оголошеного Вищою кваліфікаційною комісією суддів України 07 листопада 2016 року конкурсу на зайняття 120 вакантних посад суддів касаційних судів у складі Верховного Суду,

встановила:

Рішенням Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від 07 листопада 2016 року № 145/зп-16 оголошено конкурс на зайняття 120 вакантних посад суддів касаційних судів у складі Верховного Суду:

у Касаційному адміністративному суді – 30;

у Касаційному господарському суді – 30;

у Касаційному кримінальному суді – 30;

у Касаційному цивільному суді – 30.

Цим же рішенням визначено, що питання, зокрема, призначення кваліфікаційного оцінювання кандидатів на посаду суддів Верховного Суду вирішується Комісією у пленарному складі.

Відповідно до частини другої статті 81 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (далі – Закон) на посаду судді Верховного Суду за спеціальною процедурою може бути призначена особа, яка відповідає вимогам до кандидатів на посаду судді, за результатами кваліфікаційного оцінювання підтвердила здатність здійснювати правосуддя у Верховному Суді, а також відповідає одній із вимог, визначених частиною першою статті 38 цього Закону.

Згідно із пунктом 3 частини п’ятої статті 81 Закону Комісія проводить кваліфікаційне оцінювання кандидата на посаду судді Верховного Суду, який успішно пройшов спеціальну перевірку.

Абзацом 4 частини другої статті 85 Закону визначено, що Комісія зобов’язана забезпечити прозорість іспиту. На кожному етапі та під час оцінювання результатів можуть бути присутні будь-які заінтересовані особи.

Відповідно до частини першої статті 85 Закону кваліфікаційне оцінювання включає такі етапи: 1) складення іспиту; 2) дослідження досьє та проведення співбесіди. Рішення про черговість етапів проведення кваліфікаційного оцінювання ухвалює Комісія.

Комісія, обговоривши питання призначення кваліфікаційного оцінювання у рамках оголошеного 07 листопада 2016 року конкурсу на зайняття 120 вакантних посад суддів касаційних судів у складі Верховного Суду, дійшла висновку про необхідність його призначення з урахуванням такого.

У визначений Умовами проведення конкурсу на зайняття вакантних посад суддів касаційних судів у складі Верховного Суду строк (з 17 листопада по 09 грудня 2016 року включно) до Комісії для участі у конкурсі звернулося 846 кандидатів.

Питання допуску кандидатів до участі у конкурсі, зокрема встановлення їх відповідності вимогам до посади судді Верховного Суду, визначеним частиною першою статті 38 Закону, вирішувалося на засіданнях колегій Комісії 05, 13 та 20 грудня 2016 року. За результатами розгляду цього питання до участі у конкурсі допущено 653 кандидати, з яких: до Касаційного адміністративного суду – 123; Касаційного господарського суду – 134; Касаційного кримінального суду – 185; Касаційного цивільного суду – 211.

Абзацом 3 пункту 4.7 розділу IV Положення про проведення конкурсу на зайняття вакантної посади судді передбачено проведення спеціальної перевірки стосовно кандидатів, які відповідають встановленим вимогам до відповідної посади.

На виконання вимог Закону та пункту 4.7 Положення про проведення конкурсу на зайняття вакантної посади судді стосовно допущених до участі у конкурсі 653 кандидатів на посади суддів касаційних судів у складі Верховного Суду здійснюється проведення спеціальної перевірки.

Відповідно до пункту 5.6 Положення про проведення конкурсу на зайняття вакантної посади судді за результатами спеціальної перевірки Комісія ухвалює рішення про допуск осіб до проходження кваліфікаційного оцінювання для участі у конкурсі на зайняття вакантної посади судді.

Згідно з пунктом 6.2 Положення про проведення конкурсу на зайняття вакантної посади судді Комісія ухвалює рішення про призначення кваліфікаційного оцінювання кандидатів, у якому зазначає перелік та групи кандидатів, що підлягають оцінюванню, склад колегій Комісії, які будуть проводити оцінювання, та графіки його проведення, а також іншу необхідну інформацію.

Рішенням Комісії у пленарному складі від 11 січня 2017 року членів палати з питань добору і публічної служби суддів Комісії Бутенка В.І., Заріцьку А.О., Козлова А.Г., Луцюка П.С., Макарчука М.А., Прилипка С.М., Тітова Ю.Г. та Устименко В.Є. залучено до проведення кваліфікаційного оцінювання кандидатів на зайняття вакантних посад суддів касаційних судів у складі Верховного Суду у межах конкурсу, оголошеного рішенням Комісії від 07 листопада 2016 року № 145/зп-16.

Пунктом 6 розділу І Положенням про порядок та методологію кваліфікаційного оцінювання, показники відповідності критеріям кваліфікаційного оцінювання та засоби їх встановлення визначено, що за результатами одного етапу кваліфікаційного оцінювання Комісія ухвалює рішення щодо допуску судді (кандидата на посаду судді) до іншого етапу кваліфікаційного оцінювання.

Підпунктом 6 пункту 10 розділу І Порядку проведення іспиту та методики встановлення його результатів у процедурі кваліфікаційного оцінювання одним з етапів організації та проведення іспиту визначено вирішення питання встановлення мінімально допустимого бала.

Відповідно до пункту 9 розділу ІХ Порядку проведення іспиту та методики встановлення його результатів у процедурі кваліфікаційного оцінювання перевірка та встановлення результатів виконаного учасником іспиту практичного завдання здійснюється членами Комісії, які забезпечують проведення відповідного кваліфікаційного оцінювання.

Ураховуючи викладене, є необхідність визначити черговість етапів кваліфікаційного оцінювання, перелік та групи кандидатів, що підлягають оцінюванню, склад колегій Комісії, які будуть проводити оцінювання, графік його проведення, а також вирішити питання участі у ньому заінтересованих осіб.

Керуючись статтями 81, 83–85, 93 та 101 Закону, Положенням про проведення конкурсу на зайняття вакантної посади судді, Положенням про порядок та методологію кваліфікаційного оцінювання, показники відповідності критеріям кваліфікаційного оцінювання та засоби їх встановлення, Порядком проведення іспиту та методикою встановлення його результатів у процедурі кваліфікаційного оцінювання, Комісія

вирішила:

  1. Призначити кваліфікаційне оцінювання 653 кандидатів на зайняття 120 вакантних посад суддів касаційних судів у складі Верховного Суду стосовно яких проводиться спеціальна перевірка за групами згідно з додатками 1 – 4.
  2. Визначити, що допуск кандидата до проходження кваліфікаційного оцінювання здійснюється за результатами спеціальної перевірки на підставі відповідного рішення Комісії.

       Інформацію про допуск кандидатів до кваліфікаційного оцінювання оприлюднити на офіційному веб-сайті Комісії не пізніше як за п’ять днів до проведення анонімного письмового тестування.

  1. Встановити таку черговість етапів проведення кваліфікаційного оцінювання:

       перший етап – іспит;

       другий етап – дослідження досьє та проведення співбесіди.

  1. Визначити склади колегій Комісії для забезпечення проведення іспиту у межах процедури кваліфікаційного оцінювання згідно з додатком 5.
  2. Визначити склади колегій Комісії для перевірки практичних завдань, виконаних кандидатами під час іспиту у межах процедури кваліфікаційного оцінювання, згідно з додатком 6.
  3. Встановити такий графік проведення кваліфікаційного оцінювання: 
    1) проведення іспиту: 
    1.1) складення анонімного письмового тестування – 30 січня 2017 року, 10 год. 00 хв.; 
    1.2) виконання практичного завдання – 02 лютого 2017 року, 10 год. 00 хв.
    2) проведення співбесід: лютий–березень 2017 року.

       Складення іспиту проходитиме за адресою: м. Київ, просп. Перемоги, 40 – Б.

       Співбесіди проводитимуться за адресою: м. Київ, вул. Механізаторів, 9.

       7. Встановити тривалість складення етапів іспиту:

       анонімне письмове тестування – 240 хвилин;

       виконання практичного завдання – 300 хвилин.

  1. Визначити, що доступ заінтересованих осіб до анонімного письмового тестування та виконання практичного завдання забезпечуватиметься шляхом відеотрансляції у режимі реального часу в мережі Інтернет.

 

Головуючий                                                                                              В.Є. Устименко

Члени Комісії:                                                                                          В.І. Бутенко

                                                                                                                    А.В. Василенко

                                                                                                                    А.О. Заріцька

                                                                                                                    П.С. Луцюк

                                                                                                                    М.А. Макарчук

                                                                                                                    М.І. Мішин

                                                                                                                    С.М. Прилипко

                                                                                                                    Т.С. Шилова

                                                                                                                    С.О. Щотка