X

Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи за скаргою адвоката Філоненко Яни В’ячеславівни в інтересах Ільїної Юлії Григорівни, Ільїної Ольги Іллівни стосовно судді Самарського районного суду міста Дніпропетровська Румянцева Олексія Павловича

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
07.06.2016
1275/дп-16
Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи за скаргою адвоката Філоненко Яни В’ячеславівни в інтересах Ільїної Юлії Григорівни, Ільїної Ольги Іллівни стосовно судді Самарського районного суду міста Дніпропетровська Румянцева Олексія Павловича

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі дисциплінарної палати:

головуючого – Патрюка М.В.,

членів Комісії: Заріцької А.О., Луцюка П.С., Макарчука М.А., Устименко В.Є., Весельської Т.Ф. (доповідач),

розглянувши питання про відкриття дисциплінарної справи за скаргою адвоката Філоненко Яни В’ячеславівни в інтересах Ільїної Юлії Григорівни, Ільїної Ольги Іллівни стосовно судді Самарського районного суду міста Дніпропетровська Румянцева Олексія Павловича,

встановила:

У лютому 2016 року адвокат Філоненко Я.В. в інтересах Ільїної Ю.Г. та Ільїної О.І. звернулася до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (далі ‑ Комісія) зі скаргою щодо поведінки судді Самарського районного суду міста Дніпропетровська, яка може мати наслідком притягнення його до дисциплінарної відповідальності за відмову у доступі особи до правосуддя з підстав, не передбачених законом.

В обґрунтування скарги її автор зазначила, що суддя Румянцев О.П. при вирішенні питання про прийняття позовної заяви у цивільній справі № 206/5939/15 діяв упереджено, оскільки 2 листопада 2015 року постановив незаконну та необґрунтовану ухвалу про відмову у відкритті провадження у справі, яка пізніше була скасована Апеляційним судом Дніпропетровської області.

З урахуванням викладених обставин, просить притягнути суддю Румянцева О.П. до дисциплінарної відповідальності.

Розглянувши матеріали перевірки, заслухавши доповідача ‑ члена Комісії Весельську Т.Ф., Комісія дійшла висновку, що скарга Філоненко Я.В. підлягає залишенню без розгляду з таких підстав.

Встановлено, що у провадження судді Самарського районного суду міста Дніпропетровська Румянцева О.П. надійшла справа за позовом Ільїної Ю.Г. та Ільїної О.І. до Комунального закладу “Дніпропетровська клінічна психіатрична лікарня” Дніпропетровської обласної ради, Головного управління державного казначейства Дніпропетровської області, Департаменту охорони здоров’я Дніпропетровської обласної державної адміністрації про визнання дій незаконними, стягнення моральної шкоди та послуг адвоката (цивільна справа № 206/5939/15).

Ухвалою судді Самарського районного суду міста Дніпропетровська Румянцева О.П. від 2 листопада 2015 року у відкритті провадження у зазначеній цивільній справі відмовлено.

Частиною 2 статті 93 Закону України “Про судоустрій і статус суддів” (у редакції Закону від 12 лютого 2015 року № 192-VIII; далі - Закон) встановлено, що право на звернення зі скаргою (заявою) щодо поведінки судді, яка може мати наслідком дисциплінарну відповідальність судді, має будь-яка особа. Громадяни здійснюють зазначене право особисто або через адвоката, юридичні особи - виключно через адвоката.

Адвокат зобов'язаний перевірити факти, які можуть тягнути дисциплінарну відповідальність судді, до подання відповідної скарги (заяви). Адвокат зобов'язаний відмовити у зверненні зі скаргою (заявою) щодо поведінки судді, зокрема, якщо він є учасником судового процесу, в якому бере участь суддя, щодо поведінки якого подається відповідне звернення. Отже, участь адвоката у судовому процесі виключає можливість оскарження ним дій судді, за участю якого здійснюється розгляд справи.

Зі скарги та доданих до неї матеріалів слідує, що ініціюванню адвокатом Філоненко Я.В. даного дисциплінарного провадження стосовно судді Самарського районного суду міста Дніпропетровська Румянцева О.П. передувало її ж звернення до суду з позовом в інтересах Ільїної Ю.Г. та Ільїної О.І., у відкритті провадження за яким цей суддя відмовив.

Таким чином, встановлено, що адвокат Філоненко Я.В. є учасником судового процесу, в якому брав участь суддя, щодо поведінки якого нею подано скаргу.

За таких обставин, скарга адвоката Філоненко Я.В. не відповідає визначеним Законом вимогам і, згідно з пунктом 14.2.2 Регламенту Комісії (затвердженого рішенням Комісії від 8 червня 2011 року №1802/зп-11, зі змінами та доповненнями), підлягає залишенню без розгляду.

Керуючись частинами другою та шостою статті 93 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» у редакції 2015 року, пунктом 14.2.2 Регламенту, Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі дисциплінарної палати

вирішила:

скаргу адвоката Філоненко Яни В’ячеславівни в інтересах Ільїної Юлії Григорівни, Ільїної Ольги Іллівни стосовно судді Самарського районного суду міста Дніпропетровська Румянцева Олексія Павловича залишити без розгляду.

Головуючий                                                                                               М.В. Патрюк

Члени Комісії:                                                                                            А.О. Заріцька

                                                                                                                      П.С. Луцюк

                                                                                                                      М.А. Макарчук

                                                                                                                      В.Є. Устименко