X

Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Вінницького міського суду Вінницької області Романчук Руслани Вікторівни та суддів апеляційного суду Вінницької області Медвецького Сергія Костянтиновича, Оніщука Віталія Володимировича, Чуприни Володимира Олексійовича за зверненням Присяжнюк Л.П.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
24.03.2016
718/дп-16
Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Вінницького міського суду Вінницької області Романчук Руслани Вікторівни та суддів апеляційного суду Вінницької області Медвецького Сергія Костянтиновича, Оніщука Віталія Володимировича, Чуприни Володимира Олексійовича за зверненням Присяжнюк Л.П.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі дисциплінарної палати:

головуючого ˗ Патрюка М.В.,

членів палати: Заріцької А.О. (доповідач), Луцюка П.С., Макарчука М.А., Прилипка С.М., Устименко В.Є.,

розглянувши питання про відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Вінницького міського суду Вінницької області Романчук Руслани Вікторівни та суддів апеляційного суду Вінницької області Медвецького Сергія Костянтиновича, Оніщука Віталія Володимировича, Чуприни Володимира Олексійовича за зверненням Присяжнюк Л.П.,

встановила:

У серпні 2015 року до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (далі ˗ Комісія) надійшло звернення Присяжнюк Л.П. щодо поведінки судді Вінницького міського суду Вінницької області Романчук Р.В. та суддів апеляційного суду Вінницької області Медвецького С.К., Оніщука В.В., Чуприни В.О.

Заявник повідомляє, що суддею Вінницького міського суду Вінницької області Романчук Р.В. 07 жовтня 2014 року ухвалено незаконне судове рішення у справі за позовом Присяжнюк Л.П. до ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3 про відшкодування матеріальної та моральної шкоди, оскільки суддя безпідставно відмовила в стягненні сум позову солідарно з усіх відповідачів а стягнула кошти лише з відповідача ОСОБА_3 та умисно, на думку заявника, допустила неправильне застосування норм права. Також заявник вважає, що судді апеляційного суду Вінницької області Медвецький С.К., Оніщук В.В., Чуприна В.О. дійшли невірних висновків і внаслідок порушення норм чинного законодавства судове рішення першої інстанції залишено без змін.

З урахування викладених обставин заявник просить Комісію притягнути суддю Вінницького міського суду Вінницької області Романчук Р.В. та суддів апеляційного суду Вінницької області Медвецького С.К., Оніщука В.В., Чуприни В.О. до дисциплінарної відповідальності.

Відповідно до статті 95 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» членом Комісії проведено перевірку викладених у зверненнях обставин.

Розглянувши матеріали перевірки, заслухавши доповідача, Комісія дійшла висновку, що у відкритті дисциплінарної справи за зверненням Присяжнюк Л.П. стосовно судді Вінницького міського суду Вінницької області Романчук Р.В. та суддів апеляційного суду Вінницької області Медвецького С.К., Оніщука В.В., Чуприни В.О. необхідно відмовити з таких підстав.

Перевіркою встановлено, що в провадженні судді Вінницького міського суду Вінницької області Романчук Р.В. перебувала цивільна справа № 127/5592/14-ц за позовом Присяжнюк Л.П. до ОСОБА_, ОСОБА_2, ОСОБА_3 про відшкодування матеріальної та моральної шкоди.

Рішенням Вінницького міського суду Вінницької області від 06 жовтня 2014 року позов Присяжнюк Л.П. було задоволено частково. Стягнуто з ОСОБА_3 на користь Присяжнюк Л.П. 4 414 грн. 98 коп. матеріальної шкоди, завданої залиттям квартири, 1 000 грн. 00 коп. в рахунок відшкодування моральної шкоди та 750 грн. 00 коп. в рахунок відшкодування понесених судових витрат. Також стягнуто з ОСОБА_3 на користь держави судовий збір в розмірі 61 грн. 64 коп. В іншій частині позовних вимог відмовлено.

Не погоджуючись із вказаним судовим рішенням Присяжнюк Л.П. оскаржила його до суду апеляційної інстанції.

За результатом розгляду апеляції Присяжнюк Л.П. колегією суддів судової палати у цивільних справах апеляційного суду Вінницької області у складі головуючого Медвецького С.К., суддів Оніщука В.В., Чуприни В.О. ухвалено рішення від 17 листопада 2014 року яким апеляційну скаргу задоволено частково. Рішення Вінницького міського суду Вінницької області від 06 жовтня 2014 року, в частині стягнення моральної шкоди, скасовано. Стягнуто з ОСОБА_3 на користь Присяжнюк Л.П. 1 300 грн. на відшкодування моральної шкоди.

В іншій частині рішення Вінницького міського суду Вінницької області від 06 жовтня 2014 року залишено без змін.

28 березня 2015 року набрав чинності Закон України «Про забезпечення права на справедливий суд», яким Закон України «Про судоустрій і статус суддів» викладено у новій редакції. Звернення щодо поведінки судді Вінницького міського суду Вінницької області Романчук Р.В. та суддів апеляційного суду Вінницької області Медвецького С.К., Оніщука В.В., Чуприни В.О. стосується дій вчинених суддями до набрання чинності цим Законом.

У зв’язку з викладеним, в частині дисциплінарної відповідальності судді Вінницького міського суду Вінницької області Романчук Р.В. та суддів апеляційного суду Вінницької області Медвецького С.К., Оніщука В.В., Чуприни В.О. застосовується Закон України «Про судоустрій і статус суддів» у редакції 2010 року (далі ˗ Закон).

Обставини, викладені у зверненні Присяжнюк Л.П., стосуються її незгоди із судовими рішеннями судів першої та апеляційної інстанції.

Фактично заявник оцінює обставини справи, стверджуючи, що судові рішення є незаконними та необґрунтованими, наводить свою оцінку тим чи іншим доказам у справі, і не вказує конкретних відомостей щодо підстав визначених статтею 83 Закону.

Проте, Комісія не є органом правосуддя та не наділена повноваженнями встановлювати або оцінювати обставини справи, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, а також перевіряти законність і обґрунтованість судових рішень.

Відповідно до частини першої статті 124 Конституції України правосуддя в Україні здійснюється виключно судами. Делегування функцій судів, а також привласнення цих функцій іншими органами чи посадовими особами не допускається. Давати оцінку процесуальним діям суддів щодо розгляду конкретної судової справи може лише апеляційна та касаційна інстанції при перегляді судових рішень.

Право заявника на оскарження судового рішення не порушено.

Питання, пов’язані з розглядом справ і оскарженням судових рішень вирішуються виключно судами в порядку, визначеному відповідними нормами процесуального законодавства України.

Підстави дисциплінарної відповідальності судді визначено статтею 83 Закону.

У діях судді Вінницького міського суду Вінницької області Романчук Р.В. та суддів апеляційного суду Вінницької області Медвецького С.К., Оніщука В.В., Чуприни В.О. не вбачається ознак дисциплінарного проступку, передбаченого статтею 83 Закону, підстави для відкриття дисциплінарної справи стосовно них відсутні.

Керуючись статтями 92-96, 101, 108 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі дисциплінарної палати

вирішила:

відмовити у відкритті дисциплінарної справи стосовно судді Вінницького міського суду Вінницької області Романчук Руслани Вікторівни та суддів апеляційного суду Вінницької області Медвецького Сергія Костянтиновича, Оніщука Віталія Володимировича, Чуприни Володимира Олексійовича за зверненням Присяжнюк Л.П.

Рішення про відмову у відкритті дисциплінарної справи оскарженню не підлягає.

Головуючий                                                                                               М.В. Патрюк

Члени палати:                                                                                           П.С. Луцюк

                                                                                                                      М.А. Макарчук

                                                                                                                      С.М. Прилипко

                                                                                                                      В.Є. Устименко