X

Заступник Голови Комісії провів пілотну зустріч із представниками нідерландсько-українського Проєкту «Справедлива, прозора і відповідальна система кримінальної юстиції в Україні»

06.02.2024

6 лютого 2024 року відбулася онлайн-зустріч заступника Голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Руслана Сидоровича з представниками нідерландсько-українського Проєкту «Справедлива, прозора і відповідальна система кримінальної юстиції в Україні» Центру міжнародного правового співробітництва.

На зустрічі були присутні директорка Проєкту Маргарет Гулема, керівниця Проєкту, заступниця президента Окружного суду Амстердаму з питань міжнародного співробітництва та верховенства права, членкиня Ради суддів Нідерландів Естер де Роой, менеджер Проєкту Ганс Ван ден Берг, менеджер Проєкту Доменіко Фоті та регіональна менеджерка Проєкту Анастасія Сизенко.

Проєкт «Справедлива, прозора і відповідальна система кримінальної юстиції в Україні» є частиною масштабнішого нідерландського Проєкту «Відновлення гідності та правосуддя в Україні: Загальнодержавний підхід до посилення відповідальності за міжнародні злочини» Центру міжнародного правового співробітництва, що реалізовується  у співпраці з Ассерівським інститутом (T.M.C. Asser Institute), Нідерландським Ґельсінським Комітетом (НГК) та Міжнародною організацією права розвитку (IDLO).

Метою зустрічі було ознайомлення Комісії з напрямами діяльності Проєкту та обговорення потенційної співпраці в рамках його імплементації.

Під час презентації Проєкту експерти зазначили, що співпраця з Вищою кваліфікаційною комісією суддів України сфокусується на просуванні судової реформи, орієнтованої на доброчесність та підзвітність суддівського корпусу. Окреслено ключові цілі, які є актуальними для української системи правосуддя: забезпечення функціонування судової системи, яка має бути прозорою, гідною довіри та з високим рівнем професійної етики; зменшення рецидивів злочину і краща реінтеграція порушників закону; розробка судової політики щодо доброчесності.

З процесами, які відбуваються у Вищій кваліфікаційній комісії суддів України, зарубіжних колег ознайомив заступник Голови Руслан Сидорович. Він поінформував про поновлення у листопаді минулого року кваліфікаційного оцінювання суддів, про конкурси у суди першої та апеляційної інстанцій, підготовку до конкурсу до Вищого антикорупційного суду та інші процедури, що здійснює Комісія.

Завершальна частина зустрічі була присвячена плануванню спільної діяльності.