X

Заступник Голови Комісії провів онлайн-зустріч з донорами та виконавцями проєктів МТД у галузі верховенства права

05.10.2023

04 жовтня 2023 року в режимі онлайн відбулася зустріч заступника Голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Руслана Сидоровича з представниками проєктів міжнародної технічної допомоги у сфері зміцнення верховенства права, організована за підтримки Програми USAID «Справедливість для всіх».

У зустрічі також взяли участь керівник секретаріату Комісії Олена Пономаренко та члени Комісії Роман Сабодаш, Андрій Пасічник і Віталій Гацелюк.

Захід присвячено темі «Ефективна співпраця Громадської ради доброчесності й Вищої кваліфікаційної комісії суддів України».

У своїй промові заступник Голови Комісії висловив вдячність Програмі USAID «Справедливість для всіх» за запрошення взяти учать у такому форматі та поінформував присутніх про наміри Комісії найближчим часом відновити проведення кваліфікаційного оцінювання суддів за активної співпраці з Громадською радою доброчесності (далі – ГРД). Він зазначив, що Комісія вже оприлюднила орієнтовні графіки засідань під час кваліфікаційного оцінювання суддів у жовтні та листопаді 2023 року і сподівається, що ГРД відіграватиме ключову роль при встановленні відповідності судді (кандидата на посаду судді) критеріям професійної етики та доброчесності для кваліфікаційного оцінювання, що дозволить поповнити суддівський корпус на засадах об’єктивності та доброчесності.

Співкоординатори ГРД Олег Яким’як і Вероніка Крейденкова поінформували про розгортання діяльності ГРД, її пріоритети і плани зі сприяння Вищій кваліфікаційній комісії суддів України у встановленні відповідності суддів і кандидатів на посаду судді критеріям професійної етики та доброчесності, а також про виклики, які постають перед новими членами ГРД.

Під час заходу йшлося також про необхідність запровадження змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо вдосконалення процедур добору суддів, посилення ролі ГРД тощо.

Представники ГРД та Комісії наголосили на необхідності налагодження ефективної комунікації між Комісією та громадськістю, що забезпечить належний рівень довіри громадянського суспільства до процесів, які відбуваються в Комісії.

Нагадаємо, нещодавно Комісія оголосила проведення конкурсу на зайняття 560 вакантних посад суддів у місцевих судах та конкурсу на зайняття 532 вакантних посад суддів в апеляційних судах.