X

За участі Голови ВККСУ відбувся навчальний візит представників органів судової влади до Нідерландів

18.03.2024

Упродовж трьох днів, з 13 до 15 березня 2024 року, за підтримки проєкту «Справедлива, прозора і відповідальна система кримінальної юстиції в Україні» Центру міжнародної правової співпраці (CILC) представники органів судової влади та судового самоврядування України взяли участь у навчальних заходах, що пройшли в місті Гаага, Королівство Нідерланди. Вищу кваліфікаційну комісію суддів України представив Голова Комісії Роман Ігнатов.

У перший день візиту учасників привітали очільниця Проєкту, доктор права, старша суддя окружного суду Амстердама Естер де Рой, директорка Проєкту Маргарет Гулема та представники  Ради правосуддя Нідерландів, після чого українські делегати завітали до Утрехту з метою ознайомлення із діяльністю Навчального центру суддів Нідерландів (Training and Study Centre for the Judiciary). Унікальність центру полягає в тому, що він слугує платформою для обміну знаннями та професійним досвідом не лише суддів, але й прокурорів та наукових діячів у сфері права, де використовуються інноваційні методи і функціонує спеціальне цифрове навчальне середовище.

У Гаазі українські делегати стали учасниками круглого столу у Верховному суді Нідерландів, ознайомилися з особливостями діяльності органу та особисто зустрілися з Головою суду – пані Дінеке де Грот.

Особливого значення у контексті реаліїв сьогодення набув візит до Міжнародного кримінального суду (МКС), до компетенції якого належать такі злочини, як геноцид, воєнні злочини та злочини проти людяності. Після повномасштабного вторгнення до України російської федерації питання здійснення правосуддя щодо згаданих злочинів – надзвичайно актуальне і суспільно чутливе. Саме з цієї проблематики відбулася широка дискусія з представниками МКС.

Учасники також відвідали апеляційний суд Ден Бош, де зустрілися з членами Комісії доброчесності цього суду.

Україну також представили голова Ради суддів України Богдан Моніч, член Вищої ради правосуддя Оксана Кваша, суддя Великої Палати Верховного Суду Лев Кишакевич та голови низки українських судів.