X

Відбулася чергова онлайн-зустріч донорів та виконавців проєктів міжнародної допомоги в галузі верховенства права

07.11.2022

03 листопада 2022 року в режимі онлайн відбулася зустріч представників проєктів міжнародної допомоги, які працюють у сфері зміцнення верховенства права, організована за підтримки Програми USAID «Справедливість для всіх».

У заході взяли участь міжнародні експерти та представники української правової спільноти. Вищу кваліфікаційну комісію суддів України представив директор департаменту суддівської кар’єри секретаріату Комісії Тарас Нешик.

Сторони обговорили низку важливих питань. Зокрема, Денис Маслов, народний депутат України, голова Комітету Верховної Ради України з питань правової політики, повідомив про плани і пріоритети Комітету під час війни. Експерт неодноразово наголосив на важливості проведення судової реформи в рамках Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Першим кроком для її здійснення стане формування нового складу Вищої ради правосуддя та Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. Він також зазначив, що існує необхідність у доборі суддів для вирішення проблеми кадрового дефіциту у судах, а також у розробленні оптимізованих механізмів добору суддів, за якими буде працювати Комісія у майбутньому.

Особливу увагу приділено питанню щодо повноцінного функціонування електронного судочинства в Україні. Так, Денис Маслов представив пріоритетні для розробки модулі ЄСІТС: суддівське досьє, система діловодства, управління доступом та безпекою даних, реєстр виконавчих документів, централізований модуль автоматичного розподілу справ та електронний архів.

Також учасники зустрічі заслухали доповідь Томаса Вертелецького, радника з моніторингу та оцінювання Програми USAID «Справедливість для всіх», щодо результатів всеукраїнського дослідження правових потреб населення та бізнесу під час війни в Україні, що проводилося з серпня до вересня 2022 року за підтримки USAID. Було з’ясовано динаміку правових потреб у порівнянні з довоєнним часом, надано оцінку реальних можливостей їх задоволення, а також через опитування надавачів правової допомоги сформовано уявлення про найбільш ефективні та доступні способи для цього.

Наприкінці заходу сторони обмінялися новинами та планами на майбутнє.

Довідково:

Програма USAID «Справедливість для всіх» Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) працює в Україні з жовтня 2021 року.

Програма USAID «Справедливість для всіх» реалізується з метою просувати ідею справедливості для всіх через зміцнення системи правосуддя, послуг у сфері юстиції та залучення суспільства, щоб забезпечити адекватне реагування на правові проблеми та потреби українців у правосудді.

Програма USAID «Справедливість для всіх» ґрунтує свою діяльність на здобутках Програми USAID «Нове правосуддя» та використає її досягнення для координації тісної співпраці із українськими партнерами, проєктами USAID та Уряду США й іншими проєктами міжнародних донорських організацій в Україні.