X

Руслан Сидорович взяв участь у круглому столі «Правосуддя майбутнього: судова мережа та доступ до правосуддя»

05.02.2024

2 лютого 2024 року заступник Голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Руслан Сидорович взяв участь у круглому столі «Правосуддя майбутнього: судова мережа та доступ до правосуддя».

У своєму виступі він акцентував на процедурах, які вже розпочаті Комісією, та строках їх завершення. Зокрема, нагадав, що 14 вересня 2023 року ВККСУ оголосила два конкурси: на 560 вакансій у судах першої інстанції та на 550 вакантних місць у судах апеляційної інстанції.

«Незважаючи на те, що в резерві перебуває до 600 осіб, бажання стати суддями у першій інстанції виявило 434 особи. Тобто черги на суддівські посади немає», – зазначив Руслан Сидорович.

Він також відмітив, що і в апеляційні суди хотілося б бачити більшу конкуренцію, адже Комісія отримала документи лише від 2076 кандидатів.

Триває процедура кваліфікаційного оцінювання суддів на відповідність займаній посаді – близько 2000 судів ще її не пройшли. Окрім того, оголошено конкурс до Вищого антикорупційного суду і Комісія потребуватиме допомоги у його проведенні від Громадської ради міжнародних експертів. Також Комісія здійснює процедури з відрядження суддів та розглядає скарги щодо декларацій доброчесності та родинних зв’язків.

Руслан Сидорович повідомив про оновлення тестологічної бази на знання права. До кінця лютого ця робота має бути завершена. Оскільки законом передбачено проведення тестування когнітивних здібностей, – зауважив він, – тести потрібно буде розробити.

За прогнозами Комісії, співбесіди з кандидатами на посади суддів в апеляційних судах можуть розпочатись наприкінці 2024 року, а призначення перших суддів можуть відбутися у другому кварталі 2025 року. Йдеться лише про загальну юрисдикцію, стосовно адміністративної і господарської юрисдикцій результатів можна очікувати не швидше 2026 року.

Новий добір суддів у місцеві суди планується розпочати наприкінці 2024 року, відтак конкурс у суди першої інстанції може бути розпочато лише після завершення всіх етапів добору.

«Якщо ми говоримо про приблизно 1200–1500 вакансій у першій інстанції, це означає, що було б добре, аби у процедурі добору взяли участь близько 5–6 тисяч кандидатів. У такому разі ми сформували б достатній резерв для першої інстанції. В іншому випадку ми стикнемося з аналогічною ситуацією, яка існує зараз. Вакансії є, конкурс є, а бажаючих нема», – зазначив Руслан Сидорович.

Насамкінець заступник Голови ВККСУ розповів, яких заходів вживає Комісія, аби оптимізувати свою діяльність та ефективно використовувати бюджетні ресурси. Зокрема, подання документів на конкурс в апеляційні суди вперше в історії Комісії відбувається через електронну систему, запрацювало електронне досьє кандидата. Надалі це стане базою для запровадження електронного суддівського досьє.

Також в Комісії планується до кінця року створити власний аналітичний підрозділ для перевірки кандидатів у конкурсних процедурах та завершення процедури кваліфікаційного оцінювання суддів на відповідність займаній посаді.     

 Круглий стіл організовано виданням «Юридична практика» за підтримки Верховного Суду, Вищої ради правосуддя та Інституту правотворчості та науково-правових експертиз НАН України. У ньому взяли участь представники органів суддівського врядування та самоврядування, а також судді, адвокати та інші представники юридичної спільноти.