X

Руслан Сидорович виступив на Міжнародній конференції «Особливості здійснення адміністративного судочинства в умовах воєнного стану: проблемні питання»

27.11.2023

24 листопада 2023 року у місті Львові за участі заступника Голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Руслана Сидоровича відбулась Міжнародна конференція «Особливості здійснення адміністративного судочинства в умовах воєнного стану: проблемні питання», організована Восьмим апеляційним адміністративним судом та Юридичним факультетом Львівського національного університету ім. Івана Франка.

У своєму виступі пан Сидорович висвітлив проблематику, яка досліджує явища судового активізму (судової правотворчості) та судової стриманості як елементів адміністративної юстиції. У цьому контексті він детально поінформував про теоретико-правові аспекти аналізу іноземної юридичної практики і її адаптації в національне законодавство, оскільки судовий активізм зі своїми перевагами та недоліками є новим правовим явищем, що проходить адаптацію в національну правову реальність з англо-саксонської правової сім’ї та викликає певні дискусії в суспільстві. 

Під час конференції учасники також обговорили низку інших не менш важливих тем щодо деяких аспектів юрисдикційної предметності в умовах воєнного стану, оподаткування та публічної фінансової політики, готовності публічної влади до набуття чинності Законом України «Про адміністративну процедуру». Йшлося і про особливості процедури в польському адміністративному судочинстві та дисциплінарну відповідальність суддів адміністративних судів тощо.

Захід відвідали, зокрема, суддя Вищого адміністративного суду Республіки Польща, Голова Воєводського адміністративного суду у Варшаві Войцех Мазур, науковець, суддя Фінансової палати Вищого адміністративного суду Республіки Польща, Голова Ради університету гуманітарних та природничих наук у Ченстохові Кшиштоф Вінярскі,  міжнародний експерт Проєкту ЄС «Право-Justice», суддя адміністративного суду Відня Едіт Целлер, заступник президента Окружного суду Амстердаму з питань міжнародного співробітництва та верховенства права, член Ради суддів Нідерландів Естер де Рой, члени ВРП, судді Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду, зокрема Голова КАС ВС Михайло Смокович та суддя Ігор Олендер, Голова Ради Суддів України Богдан Моніч, Голова  Восьмого апеляційного адміністративного суду Олег Заверуха, ректор ЛНУ ім. Івана Франка Володимир Мельник, перший проректор Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Микола Кучерявенко та інші науковці і представники правової спільноти.

Джерело фото: lnu.edu.ua, сайт ЛНУ ім. Івана Франка