X

Роман Ігнатов виступив на XI Міжнародному судово-правовому форумі

13.07.2023

13 липня 2023 року Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Роман Ігнатов взяв участь у XI Міжнародному судово-правовому форумі, який проводять видання «Юридична практика» та Вища рада правосуддя. У заході беруть участь представники Вищої ради правосуддя, Ради суддів України, Верховного Суду, Державної судової адміністрації, судді, адвокати та інші представники юридичної спільноти.

Роман Ігнатов під час першого дня роботи форуму подякував організаторам і висловив переконання, що захід пройде ефективно та з позитивним результатом, а його учасники обміняються думками та набудуть нового досвіду. Він нагадав присутнім, що Комісія уже сформована і розпочала повноцінну роботу, зокрема оголосила початок прийому документів від громадських організацій для формування Громадської ради доброчесності. Також розпочалась перевірка практичних робіт кандидатів, які брали участь у доборі суддів.

«Ті випробування, які випали на нашу країну, почалися набагато раніше, ніж 24 лютого 2022 року», — підкреслив Роман Ігнатов.  

Очільник ВККСУ висловив переконання, що ми подолаємо ці виклики, вони нас лише згуртують і ми обов’язково переможемо.

Виступаючи спікером під час сесії «Правосуддя воєнного часу», Роман Ігнатов нагадав присутнім, що Комісія не працювала більше трьох років.

«На жаль, нам дісталось у спадок багато незавершених конкурсних процедур, які потрібно проводити, зокрема за участі Громадської ради доброчесності, для формування якої ми уже оголосили прийом документів від громадських організацій», — зазначив Голова ВККСУ.

За словами Романа Ігнатова, на сьогодні потребують вирішення питання стосовно кандидатів із попередніх доборів ВККСУ, які пройшли всі процедури, однак, починаючи з 2016 року, так і не були призначені на посаду судді Указом Президента України. Нагальною потребою є також проведення конкурсу в апеляційні суди, де ситуація вкрай критична із суддівськими кадрами, результати якого нам дадуть чітку картину в судах першої інстанції щодо наявності вакантних посад.

Додатковим викликом для Комісії є питання щодо переведення суддів з окупованих територій, відновлення роботи судів на деокупованих територіях, зокрема Херсонського міського суду. Водночас не всі судді мають бажання повертатись на деокуповані території, адже, зважаючи на питання безпеки, прагнуть піти у відставку.

Також Комісія найближчим часом планує звернутись до ВРП та ДСА щодо питання визначення кількості суддів у місцевих та апеляційних судах. Наразі у ВККСУ є дані лише на 2019 рік.

На завершення Голова ВККСУ наголосив на налагодженні комунікації з органами суддівського врядування і самоврядування та проведені зустрічі з міжнародними партнерами, зокрема послами країн G7, проєктами міжнародної технічної допомоги.    

Нагадаємо, що завтра, 14 липня 2023 року, відбудеться завершальний день форуму, в якому візьме участь заступник Голови Комісії Руслан Сидорович. Він виступить у сесії «Кадрове забезпечення правосуддя».