X

Онлайн-обговорення фінансового стану судової влади в Україні у 2018–2021 роках за підтримки Ради Європи

11.06.2021

10 червня 2021 року відбулося онлайн-обговорення фінансового стану судової влади в Україні, організоване за підтримки проєктів Ради Європи «Підтримка судової влади України в забезпеченні кращого доступу до правосуддя» та «Подальша підтримка виконання Україною рішень у контексті статті 6 Європейської конвенції з прав людини».

Учасникам заходу представлено проєкт звіту за результатами юридичного та фінансового аналізу державного фінансування судової системи України у 2018–2021 роках, здійсненого експертами аудиторсько-консалтингової компанії «Ернст енд Янг» за підтримки вказаних проєктів.

Зокрема, у звіті зроблено висновки щодо впливу фінансування на гарантування права на справедливий суд, а також надано загальні рекомендації щодо заходів, яких необхідно вжити для врегулювання виявлених проблемних аспектів фінансування судової системи в Україні. Планується, що вказаний документ буде фіналізовано за результатами обговорення та оприлюднено на офіційному вебсайті Ради Європи.

Окрему увагу приділено обговоренню інструментів Європейської комісії з питань ефективності правосуддя Ради Європи (CEPEJ) у сфері фінансування судових систем в країнах Ради Європи, існуючих моделей фінансування систем правосуддя у світі, а також проаналізовано можливість застосування деяких із них з метою удосконалення вітчизняної системи бюджетування судів.

Комісію представляли керівник секретаріату Олена Пономаренко та заступник керівника секретаріату Олександр Биструшкін.

Також у заході взяли участь екс-голова Комісії, член CEPEJ від України Сергій Козьяков, координатор проєктів департаменту з питань забезпечення прав людини, правосуддя та правового співробітництва Ради Європи Андрій Кавакін, представники Верховного Суду, Державної судової адміністрації України, Ради суддів України, Верховної Ради України, Міністерства фінансів України, проєктів міжнародної технічної допомоги та юридичних ЗМІ.