X

Керівник секретаріату Комісії взяла участь у навчальному тренінгу

12.02.2024

З 5 до 9 лютого 2024 року у місті Нюрнберг (Німеччина) відбувся тренінг щодо переслідування та судового розгляду воєнних злочинів в Україні, в якому взяла участь керівник секретаріату Комісії Олена Пономаренко.

Захід організовано Національною школою суддів України та Міжнародною академією Нюрнберзьких принципів, яка сприяє розвитку міжнародного кримінального права та просуванню освіти за цим напрямом, підтримує боротьбу із безкарністю за найтяжчі злочини.

Директор Академії професор Крістоф Сафферлінг привітав учасників заходу, ознайомив їх з історією Нюрнберзького процесу, основоположними принципами міжнародного гуманітарного і кримінального права та класифікацією воєнних дій і осіб.

Серед іншого, українські делегати мали змогу прослухати лекції щодо викликів в розслідуванні та судовому переслідуванні воєнних злочинів, а також ознайомитися з практичними кейсами щодо воєнних злочинів від адвоката та дослідника, старшого співробітника Академії Кірана Менона. 

В окрему тему експерти виділили переслідування воєнних злочинів в Україні: суддя Європейського суду з прав людини, науковець Микола Гнатовський розповів про роль суддів у судовому розгляді воєнних злочинів, а професор права  Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Олена Харитонова – про правові засади судового розгляду воєнних злочинів.

Учасники мали змогу відвідати Вищий земельний суд Мюнхена, Державне міністерство юстиції Баварії та Федеральне міністерство закордонних справ Німеччини.

Тренінг також пройшли заступник Голови Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду, суддя Наталія Антонюк, суддя Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду  Микола Ковтунович, українські судді різних інстанцій та представники Національної школи суддів України.

Міжнародну академією Нюрнберзьких принципів, окрім зазначених експертів, представили Клаус Гоффманн – старший прокурор Консультативної групи з питань найтяжчих міжнародних злочинів, Дарлін Седа – провідний спеціаліст з навчання й підвищення кваліфікації Академії, Гурген Петросян – провідний спеціаліст із міжнародного кримінального права Академії, Кейт Ґібсон – асоційований член організації Doughty Street Chambers, адвокат-практик в міжнародних кримінальних трибуналах, Марк Ватсон – директор компанії кримінальних розслідувань ArcticWind Limited та Матевж Пездірц – голова Секретаріату Мережі з питань геноциду в Євроюсті.