X

Керівництво та члени Комісії взяли участь у круглому столі «Майбутнє судової системи: обговорення проєкту змін до процедур суддівської кар’єри»

08.11.2023

07 листопада 2023 року у Києві відбувся круглий стіл на тему «Майбутнє судової системи: обговорення проєкту змін до процедур суддівської кар’єри». Вищу кваліфікаційну комісію суддів України представили Голова Комісії Роман Ігнатов, заступник Голови – Руслан Сидорович, а також члени ВККСУ – Роман Сабодаш, Людмила Волкова, Віталій Гацелюк, Олег Коліуш, Андрій Пасічник, Галина Шевчук, Олексій Омельян, Руслан Мельник та Роман Кидисюк.

На заході також були присутні Голова Вищої ради правосуддя Григорій Усик та члени ВРП, Президент Асоціації правників України у 2021–2023 роках Анна Огренчук, керівник Проєкту ЄС «Право-Justice» в Україні Оксана Цимбрівська, заступник керівника Програми USAID «Справедливість для всіх» Наталія Петрова, судді, а також інші представники правової спільноти.

Метою круглого столу стало обговорення проєкту Закону про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедур суддівської кар’єри.

Роман Ігнатов привітав учасників заходу і відзначив актуальність обговорення цієї теми, яка сьогодні перебуває в центрі уваги суспільства. Він закликав присутніх до конструктивного діалогу та об’єднання зусиль у подоланні викликів, що постали перед судовою системою України.

Руслан Сидорович звернув увагу на проблему дефіциту суддівських кадрів та докладно прокоментував бачення Комісії щодо змін до окремих положень законопроєкту, які безпосередньо стосуються діяльності і повноважень Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Учасники круглого столу також висловили застереження щодо запровадження поліграфа як загрози суддівській незалежності, обговорили перспективи та ризики добору за новими правилами, завдання для Громадської ради доброчесності й нові підходи до оцінювання суддів.