X

Керівництво Комісії зустрілося з представником Генерального директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи

31.08.2023

31 серпня 2023 року відбулася консультаційна зустріч Голови Комісії Романа Ігнатова та заступника Голови Комісії Руслана Сидоровича з керівником відділу Департаменту з питань виконання рішень Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) Генерального директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи Павлом Пушкарем і менеджером Проєкту Ради Європи «Підтримка судової влади України в умовах війни та післявоєнного періоду» Іриною Кушнір.

Метою обговорення були питання дотримання вимог розумної тривалості судових проваджень у контексті виконання рішень Європейського суду з прав людини у справах «Світлана Науменко проти України», «Меріт проти України» та нагляду з боку Комітету міністрів Ради Європи у сферах, що мають особливе значення – пілотні рішення, а також ті, що порушують системні, структурні або комплексні проблеми.

Роман Ігнатов підкреслив, що виконання пріоритетних завдань, які стоять перед Комісією, сприятимуть створенню професійного і доброчесного суддівського корпусу, що дозволить покращити доступ до правосуддя. Він зазначив, що Вища кваліфікаційна комісія суддів України відкрита до співпраці з міжнародними партнерами та експертами Ради Європи з метою вдосконалення роботи й напрацювання стандартів щодо зміцнення демократії, верховенства права та захисту прав людини в Україні.

Павло Пушкар запевнив, що Рада Європи готова підтримати діяльність Комісії, зокрема, через Проєкт міжнародної технічної допомоги «Підтримка судової влади України в умовах війни та післявоєнного періоду», який впроваджується Відділом програм співпраці Департаменту з питань імплементації прав людини, стандартів правосуддя та правової співпраці Генерального директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи. Він зазначив, що основними напрямами імплементації Проєкту є:

  • підтримка вдосконалення законодавства і судової практики відповідно до стандартів Ради Європи;  
  • підтримка діяльності органів суддівського самоврядування;
  • підтримка розробки та впровадження комплексної системи заходів для подолання проблем тривалого невиконання судових рішень, надмірної тривалості судового провадження та недоліків, які призвели до порушень Європейської конвенції з прав людини у групі справ «Олександр Волков проти  України».

У зустрічі також взяли участь члени Комісії Руслан Мельник, Сергій Чумак і Роман Сабодаш.

Нагадаємо, що Рада Європи через свій керівний статутний орган – Комітет міністрів Ради Європи – здійснює нагляд за виконанням державами-членами зобов’язань, що зазначенні в рішеннях Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), в яких він встановив порушення вимог Європейської конвенції з прав людини.

Зокрема, Комітет міністрів Ради Європи оцінює стан виконання окремих рішень ЄСПЛ на підставі звітів, що надаються державами-відповідачами щодо вжитих заходів загального та індивідуального характеру, та визначає, чи достатніми були ці заходи для повного виконання рішень ЄСПЛ. За аналогією, Комітет міністрів Ради Європи може оцінювати плани щодо майбутніх дій держави, спрямованих на повне та своєчасне виконання рішень ЄСПЛ, та рекомендувати органам влади України вжиття заходів на підставі Європейської конвенції з прав людини, практики ЄСПЛ, своєї практики, права Ради Європи тощо.