X

Керівництво Комісії зустрілося з представниками Японського агентства міжнародного співробітництва (JICA)

09.02.2024

9 лютого 2024 року відбулася робоча зустріч Голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Романа Ігнатова, заступника Голови Комісії Руслана Сидоровича та заступника керівника секретаріату Комісії Тараса Нешика з делегацією Японського агентства міжнародного співробітництва (JICA) – очільником представництва JICA в Україні Хідекі Мацунагою та його заступником Сатоші Сугімото.

Мета зустрічі – налагодження співпраці між Японським агентством міжнародного співробітництва та Вищою кваліфікаційною комісією суддів України.

JICA (Japan International Cooperation Agency) – це урядове агентство Японії, відповідальне за надання міжнародної допомоги та співробітництво з різними країнами світу. Місія цієї інституції полягає у сприянні сталому розвитку та безпеці людини шляхом надання технічної допомоги, грантів, кредитів та організації навчальних програм у різних сферах. JICA підтримує країни-партнери у вдосконаленні систем державного управління, судової системи та медіа, а також у розвитку людських ресурсів, які відповідають за управління цими системами.

Роман Ігнатов привітав пана Мацунагу з нещодавнім призначенням на пост голови офісу Японського агентства міжнародного співробітництва в Україні та висловив впевненість, що започаткований діалог між ВККСУ та JICA є першим важливим кроком у досягненні спільної глобальної  мети – вдосконалити судову систему і покращити доступ до правосуддя. Він ознайомив гостей з повноваженнями Комісії, з процедурами, які нині здійснює ВККСУ. Йшлося про кваліфікаційне оцінювання, конкурси у суди першої та апеляційної інстанцій та підготовку до проведення конкурсу до Вищого антикорупційного суду. Пан Ігнатов також зупинився на взаємодії Комісії з громадянським суспільством, а саме з Громадською радою доброчесності.

Руслан Сидорович детально поінформував про плани роботи Комісії в найближчій перспективі і про виклики, які можуть постати перед ВККСУ у зв’язку з їх реалізацією. Він окремо звернув увагу на необхідність посилення цифровізації робочих процесів Комісії.

Пан Мацунага запевнив, що офіс JICA в Україні розгляне пропозиції Вищої кваліфікаційної комісії суддів України щодо співпраці та опрацює її формат, зазначивши, що побудова суспільства, в якому гарантуються права людини, реалізується демократія та верховенство права – є одним з пріоритетних завдань Агентства.

Наприкінці заходу учасники висловили задоволення результатами першої зустрічі.