X

Керівництво Комісії провело нараду щодо складення тестових і практичних завдань під час конкурсних процедур

27.09.2023

26 вересня 2023 року Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Роман Ігнатов, заступник Голови Комісії Руслан Сидорович та керівник секретаріату Комісії Олена Пономаренко провели нараду з Головою Комітету Верховної Ради України з питань правової політики Денисом Масловим та директором Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО) Тетяною Вакуленко.

У заході також взяли участь заступник керівника Програми USAID «Справедливість для всіх» Наталія Петрова, колишній міністр освіти і науки України Лілія Гриневич, члени Комісії Надія Кобецька, Роман Сабодаш, Олег Коліуш, Віталій Гацелюк та Олексій Омельян.

Мета проведення заходу в розширеному форматі полягала в обговоренні питань оптимізації проведення анонімного письмового тестування та виконання практичного завдання для виявлення рівня знань, практичних навичок та умінь у застосуванні закону, здатності здійснювати правосуддя.   

Голова Комісії Роман Ігнатов ознайомив присутніх із поточними та майбутніми потребами в тестовому інструментарії для цілей Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. Він зауважив, що Комісія розраховує на допомогу проєктів міжнародної технічної допомоги в розробленні та затвердженні Технічного завдання для актуалізації та розширення тестової бази. Окрім того, очікується, що Програма USAID «Справедливість для всіх» зможе надати підтримку в організації роботи групи тестологів.  

Директор Українського центру оцінювання якості освіти Тетяна Вакуленко розповіла учасникам зустрічі про особливості роботи й технічні можливості центру.

Під час заходу йшлося також про необхідність запровадження змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо вдосконалення процедур добору суддів, напрацьованих Комітетом з питань правової політики.

Нагадаємо, нещодавно Україна отримала перелік пріоритетних реформ від Сполучених Штатів Америки, пов’язаних з умовами надання допомоги. У ньому, зокрема, міститься пункт щодо необхідності перезапуску добору та кваліфікаційного оцінювання суддів новоствореною Вищою кваліфікаційною комісією суддів України за активної участі Громадської ради доброчесності.

У згаданій рекомендації пропонується, зокрема, внести зміни до законодавства з метою вдосконалення добору суддів шляхом оптимізації етапів конкурсу, переглянути тривалість обов’язкового навчання суддів, затвердити та оприлюднити нормативно-правові акти, сформулювати чіткі критерії оцінювання та розробити методологію підрахунку балів.