X

Головною передумовою незалежної судової гілки влади є насамперед компетентні і доброчесні судді. Доброчесність судді – це його професійна незалежність. Набір саме таких суддів є завданням Комісії, – Роман Ігнатов

16.11.2023

16 листопада 2023 року Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Роман Ігнатов узяв участь у ХІІ Судовому Форумі: «Судова влада: як вийти з кризи?», організованому Асоціацією правників України спільно з Програмою USAID «Справедливість для всіх».

Серед учасників форуму були представники Верховного Суду, Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Державної судової адміністрації, очільники вищих державних органів, судді, прокурори, адвокати, іноземні експерти, дипломати, науковці та громадські діячі.

У фокусі уваги спікерів на цьогорічному форумі стало, зокрема, питання необхідних кроків для виходу із кризи судової системи та її реформування на шляху до європейської та євроатлантичної інтеграції.

Як зазначив у своєму виступі Голова Комісії Роман Ігнатов, авторитет судді – це авторитет його судового рішення.

«Головною передумовою незалежної судової гілки влади є насамперед компетентні і доброчесні судді. Доброчесність судді – це його професійна незалежність. Набір саме таких суддів є завданням Комісії», – підкреслив очільник ВККСУ.

Одними із важливих питань заходу стало оголошення ВККСУ конкурсів на зайняття вакантних посад суддів у місцевих та апеляційних судах.

Голова Комісії нагадав, що з 15 грудня 2023 року розпочинається прийом документів від кандидатів для участі в конкурсі на посади суддів апеляційних судів, оголошеному 14 вересня 2023 року. Документи прийматимуться до 31 грудня цього року. Наповненість апеляційних інстанцій дасть чітке розуміння щодо кадрової ситуації в першій інстанції, адже в багатьох суддів першої інстанції є бажання подати документи на участь у конкурсі до апеляційних судів.

Не оминув увагою Роман Ігнатов і майбутній конкурс до судів адміністративної юрисдикції та Вищого антикорупційного суду. Він повідомив, що в Комісії уже розпочали підготовку до конкурсу у ВАКС та створено робочу групу, яка сприятиме організації конкурсу.

Очільник Комісії нагадав, що на сьогодні також відновлено проведення кваліфікаційного оцінювання суддів на відповідність займаній посаді, яке повинні пройти близько 2 000 суддів місцевих та апеляційних судів.