X

Голова Комісії провів онлайн-зустріч з донорами та виконавцями проєктів міжнародної допомоги у галузі верховенства права

05.07.2023

5 липня 2023 року в режимі онлайн відбулася зустріч Голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Романа Ігнатова з представниками проєктів міжнародної допомоги у сфері верховенства права, організована за підтримки Програми USAID «Справедливість для всіх».

Захід присвячено обговоренню планів і пріоритетних напрямів діяльності Комісії на найближчу перспективу.

У своїй промові Голова Комісії відзначив важливу роль Програми USAID «Справедливість для всіх» в організації таких заходів, поінформував учасників про низку прийнятих Комісією рішень щодо формування Громадської ради доброчесності, продовження кваліфікаційного оцінювання близько 2 000 суддів, завершення інших конкурсних процедур.

«Сьогодні, 5 липня 2023 року, згідно з частиною десятою статті 87 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» на вебсайті Комісії оприлюднено оголошення про скликання зборів представників громадських об’єднань. Для участі у зборах громадські об’єднання у п’ятнадцятиденний строк з дня оприлюднення оголошення, тобто до 20 липня 2023 року включно, подають документи, що передбачені  частиною тринадцятою статті 87 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», – зазначив Роман Ігнатов.

Стосовно майбутньої співпраці з ГРД Голова Комісії наголосив, що формування Громадської ради доброчесності має вирішальне значення для забезпечення відкритості та прозорості майбутніх процедур і Комісія зацікавлена в налагодженні ефективної комунікації, що позитивно позначиться на рівні довіри громадянського суспільства до процесів, які відбуватимуться в Комісії.

 «В сучасних умовах це є надважливим і дуже складним завданням, але ми готові подолати ймовірні перешкоди й закликати представників громадянського суспільства – майбутніх членів Громадської ради доброчесності до співпраці й конструктивного діалогу заради досягнення спільної мети», – підкреслив очільник Комісії.  

Йшлося також про забезпечення інформаційної безпеки та належне функціонування інфраструктури локальної мережі, комп’ютерного та серверного обладнання в Комісії. На сьогодні, – зауважив Голова Комісії, – 75 % засобів інформатизації Комісії працює понад рекомендований виробником термін експлуатації та потребує заміни. Така ситуація суттєво збільшує ризики збоїв в роботі інформаційних сервісів, загрожує інформаційній безпеці за критерієм доступності. Втім, попри важку фінансову ситуацію в країні, Комісія, зрештою, розраховує на підтримку міжнародних інституцій в питанні оновлення технічного оснащення Комісії.

Учасники зустрічі привітали новообраний склад Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, зауваживши, що це вагомий крок України як кандидата на вступ до Європейського Союзу, який сприятиме прискоренню європейської та євроатлантичної інтеграції України.

 

Довідково:

Програма USAID «Справедливість для всіх» Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) працює в Україні з жовтня 2021 року.

Програма USAID «Справедливість для всіх» реалізується з метою просувати ідею справедливості для всіх через зміцнення системи правосуддя, послуг у сфері юстиції та залучення суспільства, щоб забезпечити адекватне реагування на правові проблеми та потреби українців у правосудді.

Програма USAID «Справедливість для всіх» ґрунтує свою діяльність на здобутках Програми USAID «Нове правосуддя» і проєктів USAID «Справедливе правосуддя» й «Україна: верховенство права» та використає їх досягнення для координації тісної співпраці з українськими партнерами, проєктами USAID та Уряду США й іншими міжнародними донорськими організаціями в Україні.