X

Чи є доброчесність тією категорією, яку можна виміряти на поліграфі?

31.07.2023

На початку липня народні обранці зареєстрували законопроєкт № 9454, яким вносяться зміни до Закону України «Про судоустрій і статус суддів». Він, зокрема, передбачає застосування поліграфа для суддів і кандидатів на посаду судді. На переконання депутатів внесення таких змін допоможе зміцнити довіру суспільства до судової влади.

Тема сколихнула працівників сфери правосуддя та громадськість. Підтвердженням тому стала й дискусія на тему: «ДНК-тест, поліграф чи психоаналіз: як визначити доброчесність судді?», організована правничою асоціацією «Добросуд», яка відбулася 29 липня 2023 року. У процесі обговорення з’ясувалося, що не всі фахівці вбачають у впровадженні поліграфа для перевірки працівників Феміди розв’язання проблеми корупції у системі судочинства.

«Чи є доброчесність тією категорією, яку можна виміряти на поліграфі?» — це питання стало мало не головним під час дискусії. Варто зазначити, що пристрій для психофізіологічної детекції неправдивості має доволі обмежений спектр застосування і не може надати відповідь щодо того, чи братиме суддя у майбутньому хабарі. Навіть у міжнародній практиці не існує системи перевірки суддів за допомогою поліграфа.

«Доброчесність — морально-етична категорія. Вона не дарма не має певних обмежень. Мені сподобалося висловлювання щодо доброчесності Роберта Брукхайсена — члена комісії від міжнародних експертів при доборі кандидатів до членів ВККСУ: «Доброчесність судді — це насамперед незалежність. Незалежний суддя апріорі доброчесний.» Чи може поліграф  визначити незалежність судді? Суддя є незалежним, коли він може протистояти зовнішньому впливу і не залежить від думок інших, у тому числі вищих посадових осіб. Україна ж наразі займає 116 місце з-поміж 180 країн в Індексі сприйняття корупції, відповідно до даних Transparency International Ukraine. За підсумками 2022 року Україна отримала 33 бали зі 100 можливих в Індексі сприйняття корупції (Corruption Perceptions Index — CPI). Показник нашої країни зріс на один бал. Тож, на мою особисту думку, поліграфологія не може визначити доброчесність», — зазначив під час дискусії Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів Роман Ігнатов.

Участь у дискусії також взяли представники судової та виконавчої гілок влади, адвокати, громадські активісти та експерти-поліграфологи.