X

Члени ВККСУ відвідали Міжнародну судову конференцію

11.12.2023

08 та 09 грудня 2023 року члени Комісії Віталій Гацелюк, Роман Кидисюк та Галина Шевчук взяли участь у Міжнародній судовій конференції «Роль судової влади у подоланні викликів війни», що відбулася в місті Львові.

Захід організовано Верховним Судом та Українським католицьким університетом (УКУ) за підтримки Проєкту «Гарантування дотримання прав людини при здійсненні правосуддя, Фаза II», який впроваджується Програмою підтримки ОБСЄ для України, та Проєктів Ради Європи «Підтримка судової влади України в умовах війни та післявоєнного періоду» і «Посилення судових та позасудових засобів захисту прав осіб, постраждалих від війни в Україні». 

Представники органів законодавчої, виконавчої та судової гілок влади України разом з міжнародними партнерами зібралися для обговорення важливих тем, пов’язаних із роллю судової влади під час війни та на етапі післявоєнної відбудови. Учасники розглянули питання кримінального правосуддя в контексті війни, ефективного захисту прав цивільного населення у воєнний час та процедуру відшкодування збитків, завданих війною.

Під час конференції йшлося також про виконання рішень Європейського суду з прав людини проти України в контексті забезпечення виконання рішень національних судів у соціальних спорах.

На заході обговорили роль юридичної освіти в подоланні викликів та утвердженні демократії і верховенства права в Україні й реформування юридичної освіти.

У конференції взяли участь Голова Верховного Суду Станіслав Кравченко та Голова Касаційного господарського суду у складі ВС Лариса Рогач, член Вищої ради правосуддя Сергій Бурлаков, ректор Українського католицького університету Тарас Добко, інші працівники УКУ й низки провідних вищих навчальних закладів України, а також представники законодавчої та виконавчої влади.

Від міжнародних організацій захід відвідали Голова Офісу Ради Європи в Україні, представник Генерального Секретаря Ради Європи з питань координації програм співробітництва Ради Європи Мачей Янчак та начальник відділу департаменту виконання рішень Європейського суду з прав людини, Генерального директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи Павло Пушкар, керівник відділу верховенства права Координатора проєктів ОБСЄ в Україні Олександр Водянніков, суддя Європейського суду з прав людини Микола Гнатовський, Виконавчий директор Міжнародної асоціації адвокатів Марк Еліс та інші відомі експерти у сфері права.   

Учасники конференції переконані в необхідності та актуальності подальшої роботи над зміцненням судової системи України на тлі важливих подій, що відбуваються в країні і світі.