X

Члени Комісії зустрілися з делегацією Представництва ЄС в Україні та Проєкту ЄС «Право-Justice»

01.02.2024

31 січня 2024 року відбулась робоча зустріч Голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Романа Ігнатова та заступника Голови Комісії Руслана Сидоровича з координатором сектору «Верховенство права / боротьба з корупцією» Представництва ЄС в Україні Альбаном Біоссою та керівником Проєкту ЄС «Право-Justice» Оксаною Цимбрівською.

У заході також взяли участь секретар Першої палати Руслан Мельник, секретар Другої палати Сергій Чумак, члени Комісії Віталій Гацелюк, Андрій Пасічник та Олексій Омельян, а також представники компоненту «Судова реформа» Проєкту: керівник компоненту Володимир Чабан та головний національний експерт Ольга Срібняк.

Альбан Біосса поінформував учасників про початок нової фази Проєкту ЄС «Право-Justice» – «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні (Pravo-Justice III)», що реалізовуватиметься в Україні з 01 січня 2024 року до 30 червня 2026 року. У цьому світлі він запропонував обговорити широке коло питань з метою продовження налагодженої співпраці Комісії та Проєкту.

Роман Ігнатов підкреслив вагому роль європейських партнерів і Проєкту ЄС «Право-Justice», зокрема, відзначивши надану підтримку у попередньому році.

Руслан Сидорович детально зупинився на поточних процесах та кожній з процедур, які наразі здійснює ВККСУ, а також розповів про плани і пріоритети роботи органу на найближчу перспективу. Він поінформував партнерів про виклики, які можуть постати перед Вищою кваліфікаційною комісією суддів України в майбутньому і запропонував консолідувати зусилля для досягнення якісних результатів потенційної співпраці Комісії та Проєкту.

Оксана Цимбрівська відзначила досягнення ВККСУ та зазначила, що Проєкт ЄС «Право-Justice» має чітку візію взаємодії з Комісією – посилення її інституційної спроможності і підтримка як ключового стратегічного партнера.

Учасники зустрічі також обговорили питання взаємодії Вищої кваліфікаційної комісії суддів України з Національним антикорупційним бюро України (НАБУ) та Національним агентством з питань запобігання корупції (НАЗК) в контексті нещодавнього звернення Комісії до послів країн G-7.  

Роман Ігнатов запевнив присутніх, що Комісія рішуче налаштована спільно із зацікавленими сторонами та партнерами продемонструвати високу результативність у проведенні кваліфікаційного оцінювання відповідності судді займаній посаді.

«Ми зберігаємо чіткі, зрозумілі та партнерські відносини між Комісією, НАБУ і НАЗК. Окрім того, на порядку денному у нас стоїть питання про оновлення меморандумів з цими органами, які були погоджені минулим складом Комісії», – наголосив Голова ВККСУ.

Водночас Руслан Сидорович зазначив, що звернення до послів країн G-7 було зумовлено величезним обсягом завдань, покладених на НАБУ і НАЗК, їх перевантаженістю, тоді як Комісія заінтересована в отриманні необхідної інформації для належного виконання своїх повноважень.

Наприкінці зустрічі учасники домовились про регулярну комунікацію для предметного обговорення поточних питань та наскрізне обговорення напрямів співробітництва в контексті початку роботи нової фази Проєкту ЄС «Право-Justice».