X

Члени Комісії взяли участь у тренінгу «Оцінка фінансової доброчесності суддів та кандидатів на посаду судді»

28.08.2023

25 – 26 серпня 2023 року у м. Київ за підтримки Програми USAID «Справедливість для всіх» проведено тренінг «Оцінка фінансової доброчесності суддів та кандидатів на посаду судді» для членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Захід відбувся за участі магістра права, доктора Тілмана Хоппе (Німеччина), який є колишнім суддею та експертом у сфері протидії корупції й конституційного права. Доктор Хоппе надавав підтримку реформам у більш ніж 40 країнах в рамках проєктів Ради Європи, Європейського Союзу, GIZ, ОЕСР (OECD), Transparency International, ООН, USAID, Світового банку та інших організацій – в Африці, Азії, Європі та Південній Америці. Основний напрям його роботи – це декларації про майновий стан (розкриття фінансів та інтересів), розробка відповідних навчальних видань, практичних керівництв та положень; проведення тренінгів; консультування щодо організації та впровадження систем розкриття і верифікації; лобіювання реформ тощо.

Голова Комісії Роман Ігнатов зазначив, що важливим аспектом перевірки доброчесності та професійної етики кандидатів на посаду судді при проведенні добору та у процесі кваліфікаційного оцінювання суддів є встановлення законності джерел походження їхніх статків. Він підкреслив актуальність проведення такого заходу і висловив сподівання, що завдяки підтримці міжнародної спільноти, зокрема Програми USAID «Справедливість для всіх», члени Комісії й надалі вдосконалюватимуть свої вміння й навички, що дасть змогу подолати виклики, які сьогодні постали перед Вищою кваліфікаційною комісією суддів України.   

Під час дводенного тренінгу члени Комісії ознайомилися з низкою тематичних блоків щодо застосування методів розрахунку сумнівних статків; здатності використовувати ресурси, необхідні для майбутньої перевірки фінансів суддів та кандидатів на посаду судді; розуміння ролі Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) та Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) у виявленні сумнівних статків.

Окрім того, детектив Головного підрозділу детективів НАБУ Максим Сав’юк, керівник управління з питань проведення моніторингу способу життя та контролю за повнотою заповнення декларацій НАЗК Дмитро Соколов та керівник відділу проведення спеціальних перевірок Управління проведення спеціальних перевірок та контролю за своєчасністю подання декларацій НАЗК Кристина Детскова поділилися з присутніми професійним досвідом щодо оцінки фінансової доброчесності.

Члени Комісії також набули знань щодо методів фінансового аналізу, виконували вправи для підрахунку майна сумнівного походження; розв’язували практичні завдання з імітації розслідування та проведення фінансового аудиту, вивчали механізми багаторічних підрахунків.