X

Члени Комісії взяли участь у робочому візиті до міста Вільнюс

22.04.2024

16–18 квітня 2024 року місто Вільнюс, Литовська Республіка, відвідали з робочим візитом члени Комісії Олег Коліуш та Роман Сабодаш у складі делегації представників органів судової влади України.

Захід реалізовано компанією «Good to know» в межах Проєкту «Посилення комунікаційних компетенцій судової системи України шляхом розробки внутрішньої системи комунікації та сталих комунікаційних інструментів», що фінансується Литовським фондом із питань співпраці у сфері розвитку.

Ознайомлення з діяльністю органів суддівського врядування Литви, обмін досвідом і кращими практиками ефективної внутрішньої комунікації в суддівській спільноті, співпраця з іншими гілками влади, зміцнення довіри суспільства до правосуддя – всі ці питання стали метою візиту.

Учасники побували в деяких державних установах, зокрема в Міністерстві юстиції Литви та Окружному суді міста Вільнюс. Під час відвідування Національної судової адміністрації Литви українських делегатів привітали Голова Ради суддів Литви Сігіта Руденаїте та Голова Національної судової адміністрації Литви, доктор Наталія Камінскєне. Вони розповіли про процедури відбору суддів у Литві, їх навчання та кар’єрне просування, як відбувається комунікація з громадськістю, впровадження ІТ-систем у литовських судах. У Верховному суді Литви представники української делегації познайомились із Головою суду, доктором Дангуоле Бабльєне, Головою Департаменту цивільних справ суду, доктором Артурасом Дрюкасом, і Головою Департаменту кримінальних справ суду, доктором Габріелє Юодкайте-Гранскієне. Завітали делегати і до Посольства України у Литовській Республіці на чолі із Надзвичайним і Повноважним Послом України Петром Бештою.

У контексті теми ефективного внутрішнього координування у судовій спільноті співзасновниці компанії «Good to know» Реда Мольєне та Живілє Навічкайте-Бабкін під час свого виступу висловили низку рекомендацій учасникам щодо покращення внутрішньої і зовнішньої комунікації у судовій спільноті в Україні.

В процесі обговорень і дискусій член Комісії, голова робочої групи щодо організації та проведення конкурсу на зайняття вакантних посад суддів Вищого антикорупційного суду та Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду Олег Коліуш поінформував литовських колег про перебіг конкурсу. Він зазначив, що триває підготовка до співбесід з номінантами на посади членів Громадської ради міжнародних експертів, що має сприяти Комісії у встановленні відповідності кандидатів на посади суддів ВАКС критеріям професійної етики та доброчесності.

Член Комісії Роман Сабодаш акцентував увагу учасників на результатах конкурсів на зайняття вакантних посад суддів, добору кандидатів на посади суддів місцевих та апеляційних судів, кваліфікаційного оцінювання суддів на відповідність займаній посаді, тимчасового переведення (відрядження) суддів до інших судів, що здійснюються Комісією.

Представники органів судової влади України поділилися з литовськими колегами досвідом відправлення правосуддя в країні в умовах війни, розповіли, як відбувалася евакуація судів та справ з тимчасово окупованих територій.

До складу української делегації, окрім членів ВККСУ, увійшли заступник Голови Вищої ради правосуддя Дмитро Лук’янов, члени Вищої ради правосуддя Олексій Мельник і Тетяна Бондаренко та представники секретаріату Вищої ради правосуддя, голова Ради суддів України Богдан Моніч та член Ради суддів України Валерія Чорна, ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук, в.о. голови Державної судової адміністрації України Максим Пампура, голова ГО «Всеукраїнська асоціація працівників судів» Наталія Король і член ГО «Всеукраїнська асоціація працівників судів» Олена Безбородова.