X

Андрій Пасічник поінформував з’їзд суддів України про діяльність Комісії

20.09.2024

19 вересня 2024 року Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Андрій Пасічник виступив на ХХ черговому з’їзді суддів України.

Насамперед очільник Комісії подякував делегатам з’їзду за прийняті напередодні рішення, зокрема обрання судді Конституційного Суду України.

Голова Комісії поінформував делегатів та учасників з’їзду щодо проведеної роботи ВККСУ в 2023–2024 роках, а також про поточну діяльність органу. Зокрема, він розповів про завершення конкурсів на зайняття вакантних посад суддів у місцевих судах. Це дало змогу призначити на посади 286 суддів, що є одним з найбільших досягнень Комісії.  

Андрій Пасічник також закцентував увагу присутніх на конкурсах у суди апеляційної інстанції та Вищого антикорупційного суду. Він нагадав, що 11 вересня 2024 року Комісія прийняла рішення про проведення кваліфікаційного іспиту в конкурсі в апеляційні суди.

«2 жовтня ми плануємо розпочати тестування з права. Воно вперше буде проводитись Комісією в електронному вигляді і цей процес буде деперсоніфікований, що виключає будь-які ризики, а результат буде відомий кандидату відразу після тестування. І за жовтень цей етап конкурсу плануємо завершити», – зазначив Голова Комісії.

У листопаді Комісія в рамках цього конкурсу планує провести наступний етап – когнітивні тестування, після чого кандидати почнуть виконувати практичні завдання. Проходження цих етапів також здійснюватиметься за допомогою комп’ютерної техніки з деперсоніфікацією. А уже в 2025 році розпочнуться співбесіди з кандидатами, до яких долучиться Громадська рада доброчесності.

Голова Комісії розповів і про особливості конкурсу до Вищого антикорупційного суду. Зокрема, повідомив, що в конкурсі до ВАКС на етапі співбесід Комісії допомагатиме Громадська рада міжнародних експертів, до якої ввійшли фахові правники з Естонії, США, Литви, Нідерландів та Канади. У членів ВККСУ вже відбувались зустрічі з представниками ГРМЕ, на яких обговорювалась дорожня карта майбутньої спільної роботи.

Очільник Комісії поінформував про процедуру відрядження суддів. У 20232024 роках ВККСУ рекомендувала відрядити 59 суддів до 38 судів, а достроково закінчено відрядження 27 суддів. Здійснювались також відрядження із судів, у яких змінено територіальну підсудність.

Упродовж цих років Комісія провела кваліфікаційне оцінювання 133 суддів на відповідність займаній посаді, з яких 104 визнано такими, що відповідають займаній посаді, 29 – не відповідають.

Також Андрій Пасічник повідомив присутнім про підготовку Комісії до наступного добору в місцеві суди. Ведеться робота над тестовими завданнями, логістикою та загалом організаційними питаннями, аби оперативно провести і цю процедуру. Оголосити добір у місцеві суди в Комісії планують уже в цьому році.      

Насамкінець Андрій Пасічник відповів на питання присутніх щодо планів та процедур Комісії.