X

Керівництво Комісії взяло участь у нараді з головами апеляційних судів

16.09.2024

13 вересня 2024 року Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Андрій Пасічник та заступник Голови Олексій Омельян взяли участь у нараді з головами апеляційних судів, яка відбулась у Верховному Суді.  

Основну увагу учасників наради було сфокусовано на поточному стані здійснення правосуддя в судах та проблемах функціонування судової влади.

Голова Комісії поінформував учасників наради, що 11 вересня 2024 року Комісією ухвалено рішення про призначення кваліфікаційного іспиту в межах конкурсу на зайняття 550 вакантних посад суддів в апеляційних судах. З 2 до 23 жовтня 2024 року 1 837 кандидатів проходитимуть тестування загальних знань у сфері права та знань зі спеціалізації відповідного суду. ВККСУ вперше забезпечить проведення тестових процедур з використанням комп’ютерної техніки, що забезпечить максимальну оперативність і об’єктивність перевірки робіт кандидатів. Надалі Комісія визначить дати та порядок проведення двох наступних етапів – тестування когнітивних здібностей та виконання практичного завдання зі спеціалізації відповідного суду.

Андрій Пасічник наголосив на критичній нестачі суддів в апеляційних судах, що ставить під загрозу своєчасний розгляд справ, обтяжує суддів та, як наслідок, впливає на доступ громадян до правосуддя.  

«У Комісії розуміють серйозність цієї проблеми. Ми активно працюємо над прискоренням проведення конкурсів на зайняття вакантних посад у судах апеляційної інстанції, щоб виправити цю ситуацію. На сьогодні наша мета – забезпечити прозорий і оперативний процес добору суддів, аби в найкоротші терміни заповнити вакансії», – наголосив очільник ВККСУ.

Голова Комісії також поінформував про спільні дії ВККСУ, ВРП та ДСА щодо вдосконалення процедур відрядження суддів, територіальну підсудність судів яких змінено. Андрій Пасічник розповів учасникам наради про майбутній добір у місцеві суди, зокрема про необхідність вжиття заходів щодо оперативного наповнення вакантних посад.     

Участь у нараді також взяли голови Верховного Суду, Вищої ради правосуддя, Державної судової адміністрації України, Ради суддів України, Комітету Верховної Ради України з питань правової політики.