X

Керівництво та члени Комісії зустрілися з представниками USAID в Україні

09.09.2024

09 вересня 2024 року у Вищій кваліфікаційній комісії суддів України відбулася зустріч з представниками Агентства Сполучених Штатів Америки з міжнародного розвитку (USAID) – керівником групи з питань правовладдя і протидії корупції Офісу з питань демократії та врядування USAID в Україні Амандою Фагерблом, керівником програм розвитку демократії цього Офісу Олександром Піскуном, спеціалістом з управління проєктами у сфері верховенства права USAID в Україні Кирилом Анісімовим, а також з керівником Програми USAID «Справедливість для всіх» Девідом Воном та юридичними радниками Програми – Олександром Сидєльніковим та Олегом Михайлюком.

ВККСУ представили Голова Комісії Андрій Пасічник, заступник Голови Олексій Омельян, члени Комісії Роман Сабодаш, Надія Кобецька, Олег Коліуш, Ярослав Дух та Володимир Луганський, а також керівник секретаріату Комісії Олена Пономаренко.

Від Громадської ради доброчесності у заході взяли участь співкоординатор ГРД Вероніка Крейденкова та член ради Ольга Веретільник.

Звертаючись до американських партнерів, Андрій Пасічник наголосив, що їх допомога Вищій кваліфікаційній комісії суддів України – це не лише підтримка органу, а й всієї судової системи.

Головним вектором дискусії стало питання цифровізації робочих процесів у Комісії, оперативного впровадження електронного досьє судді. Голова Комісії неодноразово підкреслив, що діджиталізація – базове та одне з найважливіших завдань ВККСУ.

Роман Сабодаш поінформував про технічні процедури впровадження електронного досьє. Він зауважив, що продукт має бути доопрацьований, із відповідною матеріально-технічною базою, адже йдеться про інструмент, за допомогою якого всі заінтересовані сторони в межах визначених законом повноважень отримають доступ до інформації щодо суддів.

Голова Комісії звернув увагу партнерів й на необхідність цифровізації внутрішніх процесів, що потребуватиме певних навичок співробітників Комісії. Він підкреслив, що розвиток знань персоналу у сфері IT, менеджменту, оцінювання ризиків та інших сферах загалом неодмінно матиме позитивний вплив на ефективність роботи Комісії.

Девід Вон високо оцінив прагнення Комісії до діджиталізаціїї та автоматизації робочих процесів. Програма USAID «Справедливість для всіх» вже має досвід надання необхідних інструментів та експертної підтримки іншим органам суддівського врядування і готова скоординувати свої зусилля для їх впровадження у Комісії, – зазначив очільник Програми.

Олексій Омельян подякував Програмі за надані технічні продукти, завдяки яким ВККСУ здійснює підготовку до проведення іспитів. Він також порушив питання зовнішньої комунікації Комісії, проведення навчальних тренінгів для працівників секретаріату та членів Комісії.

Аманда Фагерблом від імені USAID підтвердила наміри підтримати орган у впровадженні заходів із цифровізації.

За словами Андрія Пасічника, зустріч з американськими партнерами була продуктивною, адже сформульовано спільне бачення вдосконалення діяльності Комісії.