X

Члени Комісії взяли участь у круглому столі щодо оптимізації мережі судів в Україні

09.09.2024

06 вересня 2024 року в Києві відбувся круглий стіл на тему «Оптимізація мережі судів в Україні: поточний стан, виклики та перспективи», в якому взяли участь Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Андрій Пасічник, а також члени Комісії Володимир Луганський та Галина Шевчук.

Захід організовано Проєктом ЄС «Право-Justice» у співпраці з Комітетом Верховної Ради України з питань правової політики. «Право-Justice» активно підтримує українську судову владу в питаннях організації роботи судів, реформування (оптимізації) місцевих загальних судів, що сприяє ефективному використанню публічних коштів, покращенню доступу до правосуддя та підвищенню стандартів роботи суду.

Насамперед учасники круглого столу обговорили, як забезпечити стабільне функціонування судової системи в умовах військової агресії рф. Йшлося про нагальні потреби для впровадження реформи, довгострокові перспективи оптимізації судової мережі з урахуванням сучасних викликів.

Голова ВККСУ Андрій Пасічник відзначив актуальність цієї важливої дискусії. «Ми говоримо про оптимізацію мережі судів, очевидно, що це не самоціль. Ми акцентуємо на цьому питанні увагу для того, щоб забезпечити доступ громадян до правосуддя». Очільник Комісії наголосив, що сам процес оптимізації забезпечує лише половину успіху. Не менш важливими залишаються питання кадрового забезпечення судів, зокрема добору нових суддів.

Пан Пасічник також поінформував про поточні конкурси, які проводить Комісія, зокрема про конкурс в апеляційні суди, проведення якого є надзвичайно важливим з огляду на складну ситуацію в апеляційній інстанції. Він підкреслив, що добір на посади суддів є одним із індикаторів Плану для Ukraine Facility 2024–2027 програми фінансової підтримки України від Європейського Союзу.

Окремо Голова Комісії зупинився на конкурсних процедурах, висловив пропозиції щодо їх вдосконалення на основі набутого Комісією досвіду.

Учасники заходу ознайомились з результатами оптимізації системи місцевих загальних судів у таких країнах, як Польща, Литва та Фінляндія, обговорили концепцію оптимізації місцевих загальних судів в Україні на прикладі Закарпатської та Львівської областей, обмінялися думками щодо критеріїв та методології її реалізації. Загалом круглий стіл продемонстрував дієвість  міжнародної підтримки України у цей складний період.

У круглому столі взяли участь представники органів законодавчої та судової гілок влади.

Проєкт ЄС «Право-Justice» представили заступниця керівниці Проєкту в Україні Ольга Срібняк, головна міжнародна експертка з питань судової реформи (Польща) Анна Адамська-Галлант, заступниця голови Національної судової адміністрації Литви, міжнародна експертка (Литва) Вайда Петравічене, міжнародний експерт (Фінляндія) Карі Кісілайнен.