X

27–29 серпня 2024 року Громадська рада міжнародних експертів в новому складі провела в Києві орієнтаційну сесію

30.08.2024

Громадська рада міжнародних експертів (ГРМЕ) провела орієнтаційну сесію за участі членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Метою першої зустрічі було обговорення стратегічно важливих питань функціонування ради, взаємодії з іншими стейкхолдерами процесу. Йшлося, зокрема про:

• ознайомлення з кращими практиками інших інституцій, які беруть участь у відборі суддів, членів судових установ та державних службовців в Україні;

• обговорення методів і стратегій для організації роботи ГРМЕ;

• взаємодію між Громадською радою міжнародних експертів та Вищою кваліфікаційною комісією суддів України, передусім у сприянні процесу перевірки та відбору суддів Вищого антикорупційного суду;

• дослідження потенційних сфер співпраці з представниками організацій громадянського суспільства щодо процедури відбору суддів Вищого антикорупційного суду.

Проєкти міжнародної технічної допомоги підтримують діяльність ГРМЕ, забезпечуючи матеріально-технічну базу, юридичний та комунікаційний супровід.

Під час цієї сесії члени ГРМЕ заслухали експертів, які підтримували роботу попередніх комісій з відбору суддів. Вони розповіли про досвід роботи ГРМЕ у попередньому складі, контекст антикорупційної реформи в Україні та про новини в законодавстві, що стосуються діяльності як ГРМЕ, так і судової гілки влади в цілому.

Громадська рада міжнародних експертів створена з метою надання допомоги Вищій кваліфікаційній комісії суддів України в оцінюванні відповідності кандидатів на посади суддів Вищого антикорупційного суду критеріям доброчесності.

У квітні 2024 року обрано новий склад ГРМЕ, до якого увійшли шість іноземних експертів-юристів – суддів і прокурорів із досвідом роботи в Естонії, США, Литві, Нідерландах та Канаді.