X

260/зп-24

Назва документа: 
Рішення
Дата створення документа: 
21.08.2024
Дата надходження документа: 
21.08.2024
Джерело інформації: 
Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Галузь: 
Суддівське врядування
Тип, носій: 
Текстовий документ
Вид документа: 
Рішення
Форма зберігання: 
Паперова
Місце зберігання: 
Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
21.08.2024
260/зп-24
Про затвердження типу практичного завдання для проведення кваліфікаційного іспиту в межах кваліфікаційного оцінювання кандидатів на посади суддів апеляційних судів

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у пленарному складі:

головуючого – Андрія ПАСІЧНИКА,

членів Комісії: Людмили ВОЛКОВОЇ, Ярослава ДУХА, Романа КИДИСЮКА, Олега КОЛІУША, Володимира ЛУГАНСЬКОГО, Руслана МЕЛЬНИКА, Олексія ОМЕЛЬЯНА, Романа САБОДАША, Руслана СИДОРОВИЧА, Сергія ЧУМАКА (доповідач),

розглянувши питання про затвердження типу практичного завдання для проведення кваліфікаційного іспиту в межах кваліфікаційного оцінювання кандидатів на посади суддів апеляційних судів,

встановила:

Рішенням Комісії від 14 вересня 2023 року № 94/зп-23 (зі змінами) оголошено конкурс на зайняття 550 вакантних посад суддів в апеляційних судах.

Особливості проведення конкурсу на зайняття вакантної посади судді апеляційного суду визначено статтею 79-3 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (далі – Закон).

Відповідно до частини другої статті 79-3 Закону у конкурсі на зайняття вакантної посади судді апеляційного суду може брати участь особа, яка за результатами кваліфікаційного оцінювання підтвердила здатність здійснювати правосуддя у відповідному суді та з відповідною спеціалізацією.

Кваліфікаційне оцінювання кандидата на посаду судді апеляційного суду проводить Вища кваліфікаційна комісія суддів України (пункт 2 частини четвертої статті 79-3 Закону).

Згідно з пунктом 1 частини першої статті 85 Закону складання кваліфікаційного іспиту є одним із етапів кваліфікаційного оцінювання.

Кваліфікаційний іспит проводиться шляхом складання анонімних тестувань та практичного завдання. Практичне завдання проводиться щодо спеціалізації відповідного суду з урахуванням його інстанційності (частина друга статті 85 Закону).

Відповідно до частини третьої статті 74 Закону форма та зміст тестувань, практичних завдань, а також порядок їх проведення затверджуються Вищою кваліфікаційною комісією суддів України.

Рішенням Комісії від 19 червня 2024 року № 185/зп-24 затверджено Положення про порядок складання кваліфікаційного іспиту та методику оцінювання кандидатів (далі – Положення).

Пунктом 2.2 розділу 2 Положення передбачено, що зміст практичних завдань визначається програмою іспиту.

Програму іспиту і таксономічну характеристику анонімного письмового тестування для кваліфікаційного оцінювання кандидатів на посаду судді апеляційного суду затверджено рішенням Комісії від 19 жовтня 2023 року № 116/зп-23.

Відповідно до пункту 2.7 розділу 2 Положення форма практичного завдання – відкрите завдання, що передбачає необхідність надання учасником самостійної відповіді щодо передбачених ним умов.

Пунктом 2.8 розділу 2 Положення визначено типи практичних завдань, а саме:

Тип 1 – модельна судова справа з сукупністю документів та достатніми даними (інформацією), на підставі яких учасник повинен підготувати модельне рішення суду та/або продовжити викладення запропонованої частини модельного судового рішення на підставі матеріалів модельної судової справи.

Тип 2 – два модельні судові рішення, що складаються зі вступної, описової (крім кримінального судочинства) та/або частково мотивувальної частини, на підставі даних яких учасник повинен продовжити їх викладення.

Згідно з пунктом 2.5 розділу 2 Положення тип практичного завдання для відповідного етапу іспиту затверджується Комісією та оприлюднюється на офіційному вебсайті Комісії не пізніше ніж за 30 днів до дня проведення відповідного етапу іспиту.

Відповідно до підпункту 2.1.4 пункту 2.1 та пункту 2.4 розділу 2 Положення формування баз завдань іспиту є одним із заходів організаційної підготовки до проведення іспиту, а завдання іспиту розробляються Національною школою суддів України або самостійно Комісією.

Пунктом 2.11 розділу 2 Положення визначено, що до бази завдань іспиту належать, зокрема, база практичних завдань з адміністративної спеціалізації для апеляційного суду, база практичних завдань із господарської спеціалізації для апеляційного суду, база практичних завдань із кримінальної спеціалізації для апеляційного суду, база практичних завдань із цивільної спеціалізації для апеляційного суду.

Національна школа суддів України передає Комісії сформовану базу завдань іспиту, яка завантажується до інформаційної системи, що використовується Комісією для цілей проведення іспиту (пункти 2.11, 2.16 розділу 2 Положення).

17 та 19 липня 2024 року Національною школою суддів України передано Комісії бази практичних завдань для цілей проведення кваліфікаційного іспиту в межах кваліфікаційного оцінювання кандидатів на посади суддів апеляційних судів під час конкурсу, оголошеного 14 вересня 2023 року, які містять:

47 модельних судових рішень з адміністративної спеціалізації для апеляційного суду;

50 модельних судових рішень із господарської спеціалізації для апеляційного суду;

49 модельних судових рішень із кримінальної спеціалізації для апеляційного суду;

50 модельних судових рішень із цивільної спеціалізації для апеляційного суду.

Комісія, обговоривши вказане питання, дійшла висновку про необхідність затвердження типу практичного завдання для проведення кваліфікаційного іспиту в межах кваліфікаційного оцінювання кандидатів на посади суддів апеляційних судів під час конкурсу, оголошеного 14 вересня 2023 року, а також оприлюднення на своєму офіційному вебсайті номерів судових справ, що використовувалися при розробленні модельних судових рішень.

Ураховуючи викладене, керуючись статтею 101 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Положенням про порядок складання кваліфікаційного іспиту та методику оцінювання кандидатів, Комісія одноголосно

вирішила:

  1. Затвердити тип 2 практичного завдання для виконання кандидатами на зайняття 550 вакантних посад суддів апеляційних судів під час кваліфікаційного іспиту у межах кваліфікаційного оцінювання.
  2. Оприлюднити номери судових справ, що використовувалися при розробленні модельних судових рішень, згідно з додатком.

 

 

Головуючий                                                                                      Андрій ПАСІЧНИК

Члени Комісії:                                                                                   Людмила ВолковА

                                                                                                          Ярослав ДУХ

                                                                                                          Роман Кидисюк

                                                                                                          Олег Коліуш

                                                                                                          Володимир Луганський

                                                                                                          Руслан Мельник

                                                                                                          Олексій Омельян

                                                                                                          Роман Сабодаш

                                                                                                          Руслан СИДОРОВИЧ

                                                                                                          Сергій ЧУМАК

Додатки до рішення: