X

Про відрядження суддів до Уманського міськрайонного суду Черкаської області

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
17.07.2024
44/пс-24
Про відрядження суддів до Уманського міськрайонного суду Черкаської області

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі Першої палати:

головуючого – Галини ШЕВЧУК (доповідач),

членів Комісії: Михайла БОГОНОСА, Віталія ГАЦЕЛЮКА, Надії КОБЕЦЬКОЇ, Володимира ЛУГАНСЬКОГО, Руслана МЕЛЬНИКА,

розглянувши питання про відрядження суддів до Уманського міськрайонного суду Черкаської області,

встановила:

До Вищої кваліфікаційної комісії суддів України 25 квітня 2024 року надійшло повідомлення Державної судової адміністрації України (далі – ДСА України) про наявність підстав для відрядження двох суддів до Уманського міськрайонного суду Черкаської області у зв’язку з виявленням надмірного рівня судового навантаження в цьому суді.

У повідомленні зазначено, що рішенням Вищої ради правосуддя від 24 серпня 2023 року № 852/0/15-23 «Про визначення кількості суддів у місцевих та апеляційних судах» в Уманському міськрайонному суді Черкаської області визначено чотирнадцять посад суддів. Фактично на посадах перебувають сім суддів, здійснює правосуддя чотири судді.

За даними звітності за І квартал 2024 року, середня кількість днів, необхідних для розгляду справ та матеріалів, що надійшли до місцевих загальних судів, по Україні становить 106 днів для одного повноважного судді з урахуванням рекомендованих Вищою радою правосуддя показників середньої тривалості розгляду справ (рішення Вищої ради правосуддя від 24 листопада 2020 року № 3237/0/15-20).

В Уманському міськрайонному суді Черкаської області середня кількість днів, необхідних для розгляду справ, які надійшли за звітний період, одним повноважним суддею становить 195 днів, тобто перевищує середній показник по Україні, що дає підстави стверджувати про наявність у суді надмірного рівня судового навантаження.

Вирішення питання врегулювання рівня судового навантаження в Уманському міськрайонному суді Черкаської області можливе за умови відрядження до цього суду двох суддів, при цьому середня кількість днів, необхідних для розгляду справ і матеріалів, становитиме 130 днів.

ДСА України також наголошує, що відрядження суддів із судів, які припинили роботу або територіальну підсудність яких змінено унаслідок неможливості здійснення правосуддя судом з об’єктивних причин під час воєнного стану, у зв’язку з військовими діями, заходами щодо боротьби з тероризмом або іншими надзвичайними обставинами, не вплине на доступ до правосуддя в цих судах.

Відповідно до протоколу розподілу між членами Комісії від 25 квітня 2024 року доповідачем за повідомленням ДСА України визначено члена Комісії Шевчук Г.М.

На офіційному вебсайті Комісії 30 квітня 2024 року опубліковано оголошення про призначення до розгляду в засіданні Комісії питання про відрядження суддів до Уманського міськрайонного суду Черкаської області на 29 травня 2024 року.

До Комісії 06 травня 2024 року зі згодою на відрядження до Уманського міськрайонного суду Черкаської області звернулася суддя Косівського районного суду Івано-Франківської області Драч Дар’я Сергіївна.

Рішенням Комісії від 12 червня 2024 року № 34/пс-24 відмовлено у внесенні подання до Вищої ради правосуддя про відрядження судді Косівського районного суду Івано-Франківської області Драч Д.С. до Уманського міськрайонного суду Черкаської області. Продовжено строк розгляду питання щодо внесення подання про відрядження суддів до Уманського міськрайонного суду Черкаської області до 17 липня 2024 року.

На офіційному вебсайті Комісії 17 червня 2024 року опубліковано повідомлення про розгляд 17 липня 2024 року в засіданні Комісії питання про відрядження суддів до Уманського міськрайонного суду Черкаської області.

До Комісії 17 червня 2024 року та 18 червня 2024 року зі згодами на відрядження до Уманського міськрайонного суду Черкаської області звернулася суддя Косівського районного суду Івано-Франківської області Драч Дар’я Сергіївна.

Крім того, до Комісії 18, 19, 20 червня 2024 року, надійшли аналогічні за змістом згоди на відрядження до Уманського міськрайонного суду Черкаської області від судді Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області Кожевник Оксани Анатоліївни.

Суддів Драч Д.С. та Кожевник О.А. повідомлено про час і місце засідання шляхом розміщення оголошення на офіційному вебсайті Комісії, у засідання Комісії суддя Кожевник О.А. не з’явилася.

Згідно з пунктом 8 розділу ІІІ Порядку відрядження судді до іншого суду того самого рівня і спеціалізації (як тимчасового переведення) (далі – Порядок) неявка судді не перешкоджає розгляду питання щодо внесення подання про його відрядження.

Суддя Косівського районного суду Івано-Франківської області Драч Д.С. приймала участь в засіданні 17 липня 2024 року в режимі відеоконференції.

Заслухавши члена Комісії – доповідача розглянувши матеріали, необхідні для вирішення питання щодо доцільності внесення подання до Вищої ради правосуддя з рекомендацією про відрядження судді Косівського районного суду Івано-Франківської області Драч Д.С. та судді Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області Кожевник О.А. до Уманського міськрайонного суду Черкаської області, Комісія у складі Першої палати встановила таке.

Частиною першою статті 55 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» визначено, що у зв’язку з неможливістю здійснення правосуддя у відповідному суді, виявленням надмірного рівня судового навантаження у відповідному суді, за рішенням Вищої ради правосуддя, ухваленим на підставі подання Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, суддя може бути, за його згодою, відряджений до іншого суду того самого рівня і спеціалізації для здійснення правосуддя.

Відповідно до абзацу першого пункту 10 розділу III Порядку при розгляді питання щодо відрядження судді у зв’язку з неможливістю здійснення правосуддя або виявленням надмірного рівня судового навантаження Вищою кваліфікаційною комісією суддів України враховуються такі критерії: якість розгляду справ суддею, стаж роботи на посаді судді, інформація про стан здійснення правосуддя в суді, в якому суддя обіймає штатну посаду. Комісією можуть бути враховані й інші обставини, встановлені під час розгляду питання щодо відрядження судді. Крім того, за загальним правилом, визначеним абзацом четвертим пункту 1 розділу І Порядку, відрядження суддів із судів, у яких вони обіймають штатні посади, не повинно суттєво впливати на середній рівень судового навантаження та доступ до правосуддя в цих судах.

Драч Д.С. Указом Президента України від 02 липня 2020 року № 265/2020 призначено на посаду судді Косівського районного суду Івано-Франківської області.

Стаж роботи Драч Д.С. на посаді судді становить понад 4 роки.

Згідно з довідкою Косівського районного суду Івано-Франківської області суддею Драч Д.С. у 2022 році розглянуто: кримінальних справ – 215, з яких скасовано 3 рішення, змінено 1 рішення; цивільних справ – 223, з яких скасовано 4 рішення, змінено 1 рішення; адміністративних справ – 4, з яких жодне рішення не скасовувалося та не змінювалося; про адміністративні правопорушення – 294, з яких скасовано 4 рішення, змінено 2 рішення.

За 2023 рік суддею Драч Д.С. розглянуті: кримінальних справ – 6; цивільних справ – 22; справ про адміністративні правопорушення – 20, з яких жодне рішення не скасовувалося та не змінювалося.

За інформацією, наданою головою Косівського районного суду Івано-Франківської області, в Косівському районному суді Івано-Франківської області штатна чисельність суддів – 6, фактична чисельність суддів – 3, кількість суддів, які здійснюють правосуддя, – 2. Загальна кількість справ, що перебувають у провадженні суддів Косівського районного суду Івано-Франківської області, становить: кримінальні справи – 695, цивільні справи – 891, адміністративні справи – 32, справи про адміністративні правопорушення – 670.

Головою Косівського районного суду Івано- Франківської області проінформовано Комісію, що відрядження судді Драч Д.С. не вплине на стан здійснення правосуддя, оскільки вона з 02 жовтня 2023 року до 17 січня 2026 року перебуватиме у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Також головою Косівського районного суду Івано-Франківської області повідомлено Комісію, що Указом Президента України від 04 липня 2024 року № 416/2024 призначено Книщука Р.М. на посаду судді Косівського районного суду Івано-Франківської області, 09 липня 2024 року Книщука Р.М. зараховано до штату Косівського районного суду Івано-Франківської області, проте Книщук Р.М. не приступив до виконання обов’язків судді у зв’язку з тим, що не склав присягу судді.

16 липня 2024 року суддя Драч Д.С. повідомила Комісію, що з 15 липня 2024 року приступила до виконання обов’язків судді Косівського районного суду Івано-Франківської області у зв’язку із достроковим припиненням відпустки для догляду за дитиною.

Під час розгляду питання про відрядження суддів до Уманського міськрайонного суду Черкаської області суддя Драч Д.С. підтримала свою заяву, просила врахувати, що за місцезнаходженням Косівського районного суду Івано-Франківської області, де вона займає штатну посаду судді, доступного та придатного житла для проживання з двома малолітніми дітьми вона не має. Вважає, що відрядження її до Уманського міськрайонного суду Черкаської області не вплине на стан здійснення правосуддя у Косівському районному суді Івано-Франківської області, оскільки в разі відмови у внесенні подання до Вищої ради правосуддя про відрядження її до Уманського міськрайонного суду Черкаської області вона знову піде у відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Під час розгляду питання щодо відрядження Комісія діє виключно з метою забезпечення доступу до правосуддя, врегулювання надмірного навантаження в Уманському міськрайонному суді Черкаської області, недопущення суттєвого впливу на середній рівень судового навантаження в Косівському районному суді Івано- Франківської області.

Згідно інформацією наданою ДСА України, щодо показників часу, необхідного для розгляду справ і матеріалів, які надійшли до апеляційних та місцевих судів за І квартал 2024 року, до Косівського районного суду Івано-Франківської області за вказаний період надійшло 939 справ та матеріалів, для розгляду яких визначено 2 567 години.

У Косівському районному суді Івано-Франківської області нормативний час розгляду справ, за даними звітності за І квартал 2024 року становить 160 днів на одного суддю, що перевищує середній показник по Україні.

Водночас у зв’язку із виходом 15 лютого 2024 року у відставку судді Гордія В.І. головою Косівського районного суду Івано-Франківської області було подано звернення до голови Івано-Франківського апеляційного суду та начальника ТУ ДСА України в Івано-Франківській області про необхідність відрядження суддів до Косівського районного суду Івано-Франківської області у зв’язку із надмірним рівнем навантаження.

Рішенням Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від 22 травня 2024 року залишено без розгляду питання щодо внесення подання про відрядження суддів до Косівського районного суду Івано-Франківської області.

Дослідивши інформацію про стан здійснення правосуддя в Косівському районному суді Івано-Франківської області, у якому суддя Драч Д.С. обіймає штатну посаду, узявши до уваги обставини, встановлені під час розгляду питання щодо відрядження суддів, урахувавши інформацію, надану головою Косівського районного суду Івано-Франківської області, Комісія дійшла висновку, що ухвалення рішення про внесення подання до Вищої ради правосуддя про відрядження судді Драч Д.С. до Уманського міськрайонного суду Черкаської області не слугуватиме досягненню мети інституту відрядження, негативно вплине на доступ до правосуддя в Косівському районному суді Івано-Франківської області.

Кожевник О.А. Указом Президента України від 05 серпня 2020 року № 312/2020 призначено на посаду судді Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області.

Стаж роботи Кожевник О.А. на посаді судді становить понад 3 роки.

Згідно з довідкою Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області суддею Кожевник О.А. у 2022 році розглянуто: кримінальних справ – 34, з яких жодне рішення не скасовувалося та не змінювалося; справ про адміністративні правопорушення – 407, з яких жодне рішення не скасовувалося та не змінювалося.

За 2023 рік суддею Кожевник О.А. розглянуто кримінальних справ – 118, з яких кількість скасованих рішень -1/1, змінених – 1/1; справ про адміністративні правопорушення – 1 628, з яких скасованих рішень - 2.

Також у довідці зазначено, що в Костянтинівському міськрайонному суді Донецької області штатна чисельність суддів – 15, фактична чисельність суддів – 13, кількість суддів, які здійснюють правосуддя, – 11. Загальна кількість справ, що перебувають у провадженні суддів Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області, становить: кримінальні справи – 3 640, цивільні справи – 323, адміністративні справи – 5, справи про адміністративні правопорушення – 275.

За інформацією, наданою головою Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області, відрядження судді Кожевник О.А. не вплине на стан здійснення правосуддя. Водночас повідомлено, що станом на 27 червня 2024 року суддя Кожевник О.А. входить до складу колегій суддів по розгляду шести кримінальних проваджень.

Під час розгляду питання щодо відрядження Комісія діє виключно з метою забезпечення доступу до правосуддя, врегулювання надмірного навантаження в Уманському міськрайонному суді Черкаської області, недопущення суттєвого впливу на середній рівень судового навантаження в Костянтинівському міськрайонному суді Донецької області.

Дослідивши інформацію про стан здійснення правосуддя в Костянтинівському міськрайонному суді Донецької області, у якому суддя Кожевник О.А. обіймає штатну посаду, узявши до уваги обставини, встановлені під час розгляду питання щодо відрядження суддів, урахувавши інформацію, надану головою Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області, Комісія дійшла висновку, що ухвалення рішення про внесення подання до Вищої ради правосуддя про відрядження судді Кожевник О.А. до Уманського міськрайонного суду Черкаської області є передчасним та не слугуватиме досягненню мети інституту відрядження, негативно вплине на доступ до правосуддя в Костянтинівському міськрайонному суді Донецької області, а саме - може призвести до затягування розгляду кримінальних проваджень, до складу колегій з розгляду яких входить суддя Кожевник О.А., та порушення прав учасників процесу.

З огляду на викладене Комісія доходить висновку про необхідність відмовити у внесенні подання до Вищої ради правосуддя про відрядження судді Косівського районного суду Івано-Франківської області Драч Д.С. та судді Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області Кожевник О.А. до Уманського міськрайонного суду Черкаської області.

Абзацом першим пункту 16 розділу ІІІ Порядку встановлено, якщо Вищою кваліфікаційною комісією суддів України прийнято рішення про відмову у внесенні подання про відрядження всіх суддів, які надали згоду на відрядження, Комісією може бути прийнято рішення про залишення без розгляду питання щодо внесення подання про відрядження судді або продовження строку розгляду такого питання.

Зважаючи на те, що Комісією прийнято рішення про відмову у внесенні подання про відрядження суддів, які надали згоду на відрядження до Уманського міськрайонного суду Черкаської області, Комісія дійшла висновку про необхідність залишити без розгляду питання щодо внесення подання про відрядження суддів до цього суду.

Керуючись статтями 55, 93 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Порядком відрядження судді до іншого суду того самого рівня і спеціалізації (як тимчасового переведення), Вища кваліфікаційна комісія суддів України одноголосно

вирішила:

1. Відмовити у внесенні подання до Вищої ради правосуддя про відрядження судді Косівського районного суду Івано-Франківської області Драч Дар’ї Сергіївни до Уманського міськрайонного суду Черкаської області.

2. Відмовити у внесенні подання до Вищої ради правосуддя про відрядження судді Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області Кожевник Оксани Анатоліївни до Уманського міськрайонного суду Черкаської області.

3. Залишити без розгляду питання щодо внесення подання про відрядження суддів до Уманського міськрайонного суду Черкаської області.

Головуючий                                                                                          Галина ШЕВЧУК

Члени Комісії:                                                                                       Михайло БОГОНІС

                                                                                                                Віталій ГАЦЕЛЮК

                                                                                                                Надія КОБЕЦЬКА

                                                                                                                Володимир ЛУГАНСЬКИЙ

                                                                                                                Руслан МЕЛЬНИК