X

Члени Комісії взяли участь у Міжнародній конференції «Комунікація судової влади: єдиний голос як інструмент для розбудови довіри»

22.07.2024

19 липня 2024 року за участі членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Людмили Волкової, Віталія Гацелюка, Володимира Луганського і Романа Сабодаша в місті Львів відбулася Міжнародна конференція «Комунікація судової влади: єдиний голос як інструмент для розбудови довіри».

Основна мета заходу – обговорення питань внутрішньої комунікації та поліпшення стратегічної комунікації судової системи.

Конференцію організовано Вищою радою правосуддя спільно з комунікаційною агенцією «Good to know», Проєктом ЄС «Право-Justice» та Програмою USAID «Справедливість для всіх» у межах Проєкту «Посилення комунікаційних компетенцій судової системи України шляхом розвитку ефективної системи внутрішньої комунікації та стійких інструментів комунікації».

Українська система правосуддя стикається з багатьма викликами, одним з яких є низький рівень довіри з боку суспільства. Одними з ключових умов для підвищення рівня обізнаності та довіри громадян до судової системи є координація діяльності органів судової влади та їх ефективна комунікація з медіа та громадськістю.

Член Комісії Людмила Волкова розповіла учасникам заходу про актуальний стан комунікаційного середовища Комісії та окреслила основні проблеми, що потребують вирішення.

Віталій Гацелюк підкреслив важливість внутрішньої комунікації у судовій гілці влади. Пан Гацелюк зазначив: «Це гарантія забезпечення її субʼєктності і це вкрай важливо для реалізації конституційних засад розподілу влади. Децентралізація в системі судової влади позитивно впливає на силу зовнішніх комунікацій, але лише у разі, коли вся судова влада говорить одним голосом, комунікуючи спільні цінності верховенства права та прав людини».

Керівниця Проєкту Реда Молієне повідомила про результати Проєкту щодо розвитку комунікації в українській системі судочинства. Про розроблені ініціативи та інструменти для комунікації в судовій системі України висловилися представники Проєкту «Право-Justice» та Програми USAID «Справедливість для всіх».

Також на заході було презентовано «Посібник із питань судової комунікації», який стане у нагоді всім органам та особам, які працюють у судовій системі України. У ньому містяться рекомендації з ефективної внутрішньої співпраці та професійної комунікації зі ЗМІ та суспільством.

Ця конференція стала важливим кроком у зміцненні комунікаційних компетенцій судової системи України. Взаємодія між судовими органами, медіа та громадськістю сприятиме ефективнішому утвердженню в країні правовладдя та незалежності судової влади через взаємну довіру між судовою системою та суспільством.