X

182/зп-24

Назва документа: 
Рішення
Дата створення документа: 
19.06.2024
Дата надходження документа: 
19.06.2024
Джерело інформації: 
Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Галузь: 
Суддівське врядування
Тип, носій: 
Текстовий документ
Вид документа: 
Рішення
Форма зберігання: 
Паперова
Місце зберігання: 
Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
19.06.2024
182/зп-24
Про розгляд заяви члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Богоноса Михайла Богдановича про самовідвід

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у пленарному складі:

головуючого – Руслана СИДОРОВИЧА,

членів Комісії: Людмили ВОЛКОВОЇ, Віталія ГАЦЕЛЮКА, Ярослава ДУХА, Романа КИДИСЮКА, Надії КОБЕЦЬКОЇ, Олега КОЛІУША, Руслана МЕЛЬНИКА (доповідач), Олексія ОМЕЛЬЯНА, Андрія ПАСІЧНИКА, Романа САБОДАША, Сергія ЧУМАКА, Галини ШЕВЧУК,

розглянувши заяву члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Богоноса Михайла Богдановича про самовідвід,

встановила:

Рішенням Вищої ради правосуддя від 01 червня 2023 року № 595/0/15-23 Богоноса М.Б. призначено на посаду члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Рішенням Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від 14 вересня 2023 року № 94/зп-23 (зі змінами) оголошено конкурс на зайняття 550 вакантних посад суддів в апеляційних судах, з яких: в апеляційних судах із розгляду цивільних і кримінальних справ, а також справ про адміністративні правопорушення – 425; в апеляційних судах із розгляду господарських справ – 58; в апеляційних судах із розгляду адміністративних справ – 67.

Член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Богоніс М.Б. 26 березня
2024 року подав заяву про розкриття інформації та самовідвід,
у якій повідомив, що у вказаному конкурсі беруть участь судді Вінницького окружного адміністративного суду: Дмитришена Руслана Миколаївна, Сало Павло Ігорович, Слободянюк Михайло Васильович, Томчук Андрій Валерійович, Шаповалова Тетяна Михайлівна та Яремчук Костянтин Олександрович, з якого його відряджено для роботи в Комісії. Член Комісії зазначив, що з цими кандидатами його пов’язують суто професійні стосунки.

Із кандидатами Грабовським Віталієм Володимировичем, Гладишевою Христиною Володимирівною та Шевчуком Василем Володимировичем член Комісії Богоніс М.Б. працював у період з 2008 до 2012 року у Львівському апеляційному адміністративному суді (зараз Восьмий апеляційний адміністративний суд), з кандидатом Ільницьким Олегом Володимировичем – спільно навчався у Львівському національному університеті імені Івана Франка. Нині дружніх стосунків із Гладишевою Х.В., Грабовським В.В. та Ільницьким О.В. він не підтримує.

У заяві член Комісії вказав, що характер його стосунків із Дмитришеною Р.М., Слободянюком М.В., Томчуком А.В., Шаповаловою Т.М., Яремчуком К.О., Грабовським В.В., Гладишевою Х.В. та Ільницьким О.В. не є підставою для його відводу від участі в ухваленні рішень щодо цих кандидатів у межах вказаного конкурсу.

Водночас Богоніc М.Б. додатково повідомив, що Сало П.І. є хрещеним батьком його сина, а він – хрещеним батьком дочки Шевчука В.В., тому з метою забезпечення суб’єктивних та об’єктивних гарантій безсторонності в роботі Комісії просить відвести його від ухвалення щодо вказаних осіб рішень у процедурі конкурсу на зайняття вакантних посад суддів в апеляційних судах.

Розглянувши заяву Богоноса М.Б., Комісія встановила таке.

Згідно з частинами першою та третьою статті 100 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» від 02 червня 2016 року № 1402-VIII член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України не має права брати участь у розгляді питання та ухваленні рішення і підлягає відводу (самовідводу), якщо наявні дані про конфлікт інтересів або обставини, що викликають сумнів у його безсторонності.

За наявності таких обставин член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України повинен заявити самовідвід. Із тих самих підстав відвід члену Комісії можуть заявити особи, щодо яких або за поданням яких розглядається питання.

Рішення про відвід (самовідвід) ухвалюється більшістю голосів членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, які беруть участь у засіданні. Голосування проводиться за відсутності члена Комісії, щодо якого вирішується питання про відвід (самовідвід).

На звернення Богоноса М.Б. Національне агентство з питань запобігання корупції листом від 31 травня 2024 року № 203-01/39403-24 надало роз’яснення щодо передумов ймовірного виникнення у члена Комісії Богоноса М.Б конфлікту інтересів на окремих етапах проведення конкурсу, до участі в якому допущено Сала П.І. та Шевчука В.В., з якими його пов’язують позаслужбові стосунки.

У цьому листі йдеться про те, що наявність/відсутність конфлікту інтересів під час участі члена Комісії Богоноса М.Б. в ухваленні Комісією рішень на різних етапах проведення конкурсу зумовлено тим, які конкретно питання Комісія повинна дослідити перед прийняттям відповідних рішень, що є підставою для прийняття таких рішень та чи існує можливість члена Комісії впливати на  ухвалення таких рішень.

Водночас Національне агентство з питань запобігання корупції також зазначає, що факт відсутності конфлікту інтересів не виключає можливості існування обставин, що викликають сумнів у безсторонності члена Комісії.

Ураховуючи викладене та характер соціальних зв’язків, у Комісії відсутні підстави для відведення члена Комісії Богоноса М.Б. від участі у прийняття рішень у межах конкурсу стосовно Дмитришеної Р.М., Слободянюка М.В.,
Томчука А.В., Шаповалової Т.М., Яремчука К.О., оскільки факт спільної роботи у Вінницькому окружному адміністративному суді не може свідчити жодним чином про наявність приватного інтересу у члена Комісії стосовно вказаних осіб та не викликає сумнівів у його безсторонності.

З огляду на те, що Богоніс М.Б. не підтримує жодних стосунків із
Грабовським В.В. та Гладишевою Х.В., у Комісії не виникає сумнівів у безсторонності члена Комісії щодо  ухвалення рішень індивідуального характеру стосовно зазначених кандидатів.

Натомість, ураховуючи характер соціальних зв’язків члена Комісії Богоноса М.Б. із Салом П.І. та Шевчуком В.В., беручи до уваги роз’яснення Національного агенства з питань запобігання корупції, Комісія вважає, що в розсудливого та поінформованого спостерігача може виникнути сумнів в об’єктивності та безсторонності члена Комісії. Із цих мотивів Вища кваліфікаційна комісія суддів України доходить висновку про необхідність часткового задоволення заяви Богоноса М.Б. про самовідвід та відвести його від участі в ухваленні рішень індивідуального характеру стосовно зазначених кандидатів у межах конкурсу на зайняття вакантних посад суддів апеляційних судів.

Керуючись статтями 92, 93, 100, 101 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Вища кваліфікаційна комісія суддів України одноголосно

вирішила:

1. Заяву члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Богоноса Михайла Богдановича про самовідвід задовольнити частково.

2. Відвести члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Богоноса Михайла Богдановича від участі в ухваленні рішень індивідуального характеру в межах конкурсу на зайняття вакантних посад суддів апеляційних судів, оголошеному рішенням Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від 14 вересня 2023 року
№ 94/зп-23 (зі змінами), стосовно таких кандидатів:

Сало Павло Ігорович,

Шевчук Василь Володимирович.

Головуючий                                                                                                  Руслан СИДОРОВИЧ

Члени Комісії:                                                                                              Людмила ВОЛКОВА

                                                                                                                      Віталій ГАЦЕЛЮК

                                                                                                                      Ярослав ДУХ

                                                                                                                      Роман КИДИСЮК

                                                                                                                      Надія КОБЕЦЬКА

                                                                                                                      Олег КОЛІУШ

                                                                                                                      Руслан МЕЛЬНИК

                                                                                                                      Олексій ОМЕЛЬЯН

                                                                                                                      Андрій ПАСІЧНИК

                                                                                                                      Роман САБОДАШ

                                                                                                                      Сергій ЧУМАК

                                                                                                                      Галина ШЕВЧУК