X

Про розгляд питання щодо процедури завершення розгляду справ за інформацією, що може свідчити про недостовірність (у тому числі неповноту) відомостей, поданих суддею в декларації родинних зв’язків, та тверджень судді в декларації доброчесності, розподілених відповідно до рішення Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від 01 серпня 2023 року № 41/зп-23

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
03.07.2024
216/зп-24
Про розгляд питання щодо процедури завершення розгляду справ за інформацією, що може свідчити про недостовірність (у тому числі неповноту) відомостей, поданих суддею в декларації родинних зв’язків, та тверджень судді в декларації доброчесності, розподілених відповідно до рішення Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від 01 серпня 2023 року № 41/зп-23

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у пленарному складі:

головуючого – Руслана СИДОРОВИЧА,

членів Комісії: Михайла БОГОНОСА (доповідач), Віталія ГАЦЕЛЮКА,  Романа КИДИСЮКА, Надії КОБЕЦЬКОЇ, Володимира ЛУГАНСЬКОГО, Руслана МЕЛЬНИКА, Андрія ПАСІЧНИКА, Галини ШЕВЧУК,

розглянувши питання щодо процедури завершення розгляду справ за інформацією, що може свідчити про недостовірність (у тому числі неповноту) відомостей, поданих суддею в декларації родинних зв’язків, та тверджень судді в декларації доброчесності, розподілених відповідно до рішення Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від 01 серпня 2023 року № 41/зп-23,

встановила:

Вищою радою правосуддя 01 червня 2023 року призначено 16 членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Комісією у пленарному складі 20 липня 2023 року ухвалено рішення № 33/зп-23 «Про повторний автоматизований розподіл справ за інформацією, що може свідчити про недостовірність (у тому числі неповноту) відомостей, поданих суддею у декларації родинних зв’язків, та тверджень судді у декларації доброчесності».

На підставі рішення від 20 липня 2023 року № 33/зп-23 здійснено повторний автоматизований розподіл 45 справ за інформацією, що може свідчити про недостовірність (у тому числі неповноту) відомостей, поданих суддею в декларації родинних зв’язків, та тверджень судді в декларації доброчесності, між членами Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

На час розподілу вказаних вище справ у складі Комісії не існувало (не було утворено) постійних колегій, які б могли розглянути розподілені повідомлення про недостовірність (у тому числі неповноту) відомостей, поданих суддею в декларації родинних зв’язків та декларації доброчесності судді. Водночас підпунктом 2.1.1 пункту 2.1 розділу ІІ Регламенту Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, затвердженого рішення Комісії від 13 жовтня 2016 року № 81/зп-16 (далі – Регламент), було передбачено, що організаційними формами діяльності Комісії є засідання у складі колегій, палат або у пленарному складі – залежно від питань, визначених Законом України «Про судоустрій і статус суддів» та цим Регламентом, а підпунктом 2.1.2 пункту 2.1 розділу ІІ Регламенту – колегія, її склад визначаються рішенням Комісії.

Згідно з пунктом 6.5 розділу VI Регламенту висновок члена Комісії за результатами перевірки декларації родинних зв’язків судді чи декларації доброчесності судді розглядається Комісією у складі колегії.

З огляду на наведене, рішенням Комісії від 01 серпня 2023 року № 41/зп-23 вирішено затвердити колегії для розгляду справ за інформацією, що може свідчити про недостовірність (у тому числі неповноту) відомостей, поданих суддею в декларації родинних зв’язків, та тверджень судді в декларації доброчесності:

колегія членів Комісії № 1 у складі Богоноса М.Б., Кобецької Н.Р. та Шевчук Г.М.;

колегія членів Комісії № 2 у складі Волкової Л.М., Кидисюка Р.А., Омельяна О.С. та Сидоровича Р.М.;

колегія членів Комісії № 3 у складі Пасічника А.В., Сабодаша Р.Б. та Чумака С.Ю.;

колегія членів Комісії № 4 у складі Гацелюка В.О., Коліуша О.Л. та Мельника Р.І.

Рішенням Комісії від 07 вересня 2023 року № 75/зп-23 для реалізації Комісією покладених на неї чинним законодавством повноважень затверджено постійні колегії у складі Вищої кваліфікаційної комісії суддів України:

колегія членів Комісії № 1 у складі Богоноса М.Б., Кобецької Н.Р., Шевчук Г.М.;

колегія членів Комісії № 2 у складі Волкової Л.М., Кидисюка Р.А., Омельяна О.С., Сидоровича Р.М.;

колегія членів Комісії № 3 у складі Пасічника А.В., Сабодаша Р.Б., Чумака С.Ю.;

колегія членів Комісії № 4 у складі Гацелюка В.О., Коліуша О.Л., Мельника Р.І.;

колегія членів Комісії № 5 у складі Богоноса М.Б., Ігнатова Р.М., Кобецької Н.Р., Шевчук Г.М. (розглядає справи за умови, коли доповідачем є Ігнатов Р.М.).

Комісією 19 жовтня 2023 року ухвалено рішення № 119/зп-23 «Про внесення зміни до Регламенту Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, затвердженого рішенням Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від 13 жовтня 2016 року № 81/зп-16 (зі змінами), шляхом викладення його в новій редакції».

Згідно з пунктом 54 Регламенту (у редакції рішення Комісії від 19 жовтня 2023 року № 119/зп-23) колегія Комісії формується у складі не менш як трьох членів Комісії. Кількість колегій визначається рішенням Комісії у пленарному складі.

Можуть утворюватися постійні та тимчасові колегії. Тимчасові колегії утворюють для вирішення конкретних питань, які визначаються рішенням Комісії у пленарному складі, або для розгляду справ членів Комісії – доповідачів, які включені до неповноважної постійної Колегії або не включені до жодної постійної колегії.

Тимчасові колегії для вирішення конкретних питань утворюються за рішенням Комісії у пленарному складі.

Рішенням Комісії від 27 березня 2024 року № 93/зп-24 Ігнатова Романа Миколайовича  звільнено з посади члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України за власним бажанням, наказом заступника Голови Комісії від 27 березня 2024 року № 90-к/тр – виключено зі штату Комісії.

Наказами заступника Голови Комісії від 27 грудня 2023 року № 502-к/тр та від 19 червня 2024 року № 217-к/тр до штату Комісії зараховано членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Духа Ярослава Михайловича та Луганського Володимира Івановича відповідно.

У зв’язку з цим виникла необхідність внесення змін до рішення Комісії від 07 вересня 2023 року № 75/зп-23 про затвердження постійних колегій в частині визначення їх складу.

Як наслідок рішенням Комісії від 24 червня 2024 року № 201/зп-24 резолютивну частину рішення Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від 07 вересня 2023 року № 75/зп-23 про затвердження постійних колегій викладено в такій редакції:

«Затвердити постійні колегії у складі Вищої кваліфікаційної комісії суддів України:

№ 1 у складі членів Комісії Богоноса М.Б., Кобецької Н.Р., Шевчук Г.М.;

№ 2 у складі членів Комісії Волкової Л.М., Кидисюка Р.А., Сидоровича Р.М.;

№ 3 у складі членів Комісії Пасічника А.В., Сабодаша Р.Б., Чумака С.Ю.;

№ 4 у складі членів Комісії Гацелюка В.О., Коліуша О.Л., Мельника Р.І.;

№ 5 у складі членів Комісії Духа Я.М., Луганського В.І., Омельяна О.С.».

За змістом цього рішення, зміни у складі постійних колегій полягали в затвердженні складу колегії Вищої кваліфікаційної комісії суддів України № 5. Інші постійні колегії у складі Вищої кваліфікаційної комісії суддів України не змінилися.

Як зазначалося раніше, постійні колегії Комісії утворено для розгляду усіх питань та ухвалення рішень, віднесених до їх повноважень Законом України «Про судоустрій і статус суддів», Регламентом та/або рішенням Комісії у пленарному складі.

Відтак після формування постійних колегій Комісії усі справи, у тому числі за інформацією, що може свідчити про недостовірність (у тому числі неповноту) відомостей, поданих суддею в декларації родинних зв’язків, та тверджень судді в декларації доброчесності, можуть розглядатися цими колегіями Комісії. За таких обставин виникла необхідність визнати рішення Комісії від 01 серпня 2023 року № 41/зп-23 таким, що втратило чинність.

Керуючись Законом України «Про судоустрій і статус суддів», Регламентом Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Вища кваліфікаційна комісія суддів України одноголосно

вирішила:

Визнати таким, що втратило чинність рішення Комісії від 01 серпня 2023 року № 41/зп-23 «Про створення колегій для розгляду справ за інформацією, що може свідчити про недостовірність (у тому числі неповноту) відомостей, поданих суддею у декларації родинних зв’язків, та тверджень судді у декларації доброчесності».

Розгляд справ за інформацією, що може свідчити про недостовірність (у тому числі неповноту) відомостей, поданих суддею в декларації родинних зв’язків, та тверджень судді в декларації доброчесності, розподілених між членами Вищої кваліфікаційної комісії суддів України на підставі рішення Комісії від 20 липня 2023 року № 33/зп-23, завершити постійними колегіями Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, до складу яких входить член Комісії, на якого розподілено справу.

Головуючий                                                                                     Руслан СИДОРОВИЧ

Члени Комісії:                                                                                 Михайло БОГОНІС

                                                                                                                      Віталій ГАЦЕЛЮК

                                                                                                                      Роман КИДИСЮК

                                                                                                                      Надія КОБЕЦЬКА

                                                                                                                      Володимир ЛУГАНСЬКИЙ

                                                                                                                       Руслан МЕЛЬНИК

                                                                                                                      Андрій ПАСІЧНИК

                                                                                                                      Галина ШЕВЧУК