X

Про розгляд питання щодо дострокового закінчення відрядження судді Херсонського окружного адміністративного суду Бездрабка Олега Івановича

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
26.06.2024
41/пс-24
Про розгляд питання щодо дострокового закінчення відрядження судді Херсонського окружного адміністративного суду Бездрабка Олега Івановича

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі Другої палати:

головуючого – Руслана СИДОРОВИЧА,

членів Комісії: Людмили ВОЛКОВОЇ, Ярослава ДУХА (доповідач), Романа КИДИСЮКА, Олексія ОМЕЛЬЯНА,

розглянувши питання дострокового закінчення відрядження судді Херсонського окружного адміністративного суду Бездрабка Олега Івановича,

встановила:

До Вищої кваліфікаційної комісії суддів України 30 квітня 2024 року надійшло повідомлення Державної судової адміністрації України (далі – ДСА України) про необхідність розгляду питання щодо дострокового закінчення відрядження судді Херсонського окружного адміністративного суду Бездрабка Олега Івановича.

У повідомленні зазначено, що у зв’язку зі зміною територіальної підсудності судових справ в умовах воєнного стану рішеннями Голови Верховного Суду від 22 серпня 2022 року всіх 12 суддів Херсонського окружного адміністративного суду відряджено до інших адміністративних судів того самого рівня для здійснення правосуддя. Одну суддю було обрано членом Вищої ради правосуддя.

Наказом голови Херсонського окружного адміністративного суду від 23 серпня 2022 року № 05-04/13 керівнику апарату цього суду Коваленко І.П. надано право першого підпису фінансових, платіжних, розрахункових та інших організаційно-розпорядчих документів суду.

Ураховуючи відсутність суддів, а також те, що з листопада 2023 року в керівника апарату суду відсутній активний кваліфікований сертифікат відкритого ключа електронного підпису, суд як юридичну особу позбавлено можливості подавати офіційну звітність, діяльність юридичної особи ускладнено загалом.

Зауважено, що для отримання кваліфікованих електронних довірчих послуг представником юридичної особи необхідно надати надавачу таких послуг, окрім інших документів, заповнену реєстраційну картку, підписану головою суду або особою, яка виконує його обов’язки.

Указано про необхідність розгляду питання щодо дострокового закінчення відрядження судді Херсонського окружного адміністративного суду Бездрабка О.І. у зв’язку зі зміною обставин у суді, з якого його відряджено на строк до 01 вересня 2024 року, для здійснення адміністративних повноважень, визначених законом.

Також у повідомленні ДСА України зазначено, що нормативний час, потрібний для розгляду справ, що надійшли до окружних адміністративних судів, за даними звітності за 2023 рік, становить у середньому по Україні 1 373 дні для кожного повноважного судді з урахуванням рекомендованих Вищою радою правосуддя показників середньої тривалості розгляду справ (рішення Вищої ради правосуддя від 24 листопада 2020 року № 3237/0/15-20). В Одеському окружному адміністративному суді, до якого відряджено суддю Бездрабка О.І., середня кількість днів, необхідних для розгляду справ і матеріалів, які надійшли за звітний період, одним повноважним суддею, становить 1 468 днів.

Відповідно до протоколу розподілу справ між членами Комісії від 30 квітня 2024 року доповідачем за повідомленням ДСА України (єдиний унікальний номер справи 32дпс-1822/24) визначено члена Комісії Духа Я.М.

Розгляд питання про дострокове закінчення відрядження судді Херсонського окружного адміністративного суду Бездрабка О.І. призначено на 22 травня 2024 року, про що на офіційному вебсайті Комісії опубліковано оголошення.

У зв’язку з тим, що 22 травня 2024 року розгляд питання не відбувся, його призначено на 26 червня 2024 року, про що на офіційному вебсайті Комісії опубліковано оголошення.

У засідання Комісії суддя не з’явився.

Згідно з абзацом другим пункту 8 розділу ІІІ Порядку відрядження судді до іншого суду того самого рівня і спеціалізації (як тимчасового переведення), затвердженого рішенням Вищої ради правосуддя від 24 січня 2017 року № 54/0/15-17 (далі – Порядок), неявка судді не перешкоджає розгляду питання щодо внесення подання про його відрядження.

Заслухавши доповідача – члена Комісії Духа Я.М., проаналізувавши інформацію, надану ДСА України та керівником апарату Херсонського окружного адміністративного суду, Комісія встановила таке.

Бездрабка О.І. Указом Президента України від 13 листопада 2008 року № 1037/2008 призначено на посаду судді Херсонського окружного адміністративного суду строком на п’ять років, Постановою Верховної Ради України № 620 – VII від 08 жовтня 2013 року призначено на посаду судді Херсонського окружного адміністративного суду безстроково.

Розпорядженням Голови Верховного Суду від 18 березня 2022 року № 11/0/9-22 «Про зміну територіальної підсудності судових справ в умовах воєнного стану (окремі суди Донецької, Харківської та Херсонської областей)» у зв’язку з неможливістю здійснювати правосуддя під час воєнного стану змінено територіальну підсудність судових справ Херсонського окружного адміністративного суду на Одеський окружний адміністративний суд.

Рішенням Голови Верховного Суду від 22 серпня 2022 року № 399/0/149-22 суддю Херсонського окружного адміністративного суду Бездрабка О.І. відряджено до Одеського окружного адміністративного суду з 29 серпня 2022 року без зазначення строку відрядження.

Підпунктом 2 пункту 56 розділу XII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (далі – Закон) тимчасово встановлено, що в період дії надзвичайного чи воєнного стану та протягом 30 днів після дня його скасування (припинення) і за умови відсутності повноважного складу Вищої ради правосуддя, визначеного статтею 131 Конституції України, Голова Верховного Суду або особа, яка виконує повноваження Голови Верховного Суду, приймає рішення про відрядження судді до іншого суду того самого рівня і спеціалізації та про дострокове закінчення відрядження судді. Положення абзацу другого частини другої статті 55 цього Закону щодо граничного строку відрядження судді не застосовуються.

Абзацом першим частини першої статті 55 Закону визначено, що у зв’язку з неможливістю здійснення правосуддя у відповідному суді, виявленням надмірного рівня судового навантаження у відповідному суді, припиненням роботи суду у зв’язку зі стихійним лихом, військовими діями, заходами щодо боротьби з тероризмом або іншими надзвичайними обставинами, за рішенням Вищої ради правосуддя, ухваленим на підставі подання Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, суддя може бути, за його згодою, відряджений до іншого суду того самого рівня і спеціалізації для здійснення правосуддя.

Згідно з абзацом третім частини другої статті 55 Закону Вища рада правосуддя на підставі подання Вищої кваліфікаційної комісії суддів України може ухвалити рішення про дострокове закінчення відрядження судді, якщо обставини, що були підставою відрядження судді, припинилися, про що повідомляється суддя.

Відповідно до пунктів 1-2, 2-2 розділу ІІ Порядку підставами дострокового закінчення відрядження судді є припинення обставин, що були підставою відрядження судді, або зміна обставин у суді, з якого відряджений суддя.

Підстави дострокового закінчення відрядження судді встановлюються Державною судовою адміністрацією України за зверненням голови суду, до якого відряджений суддя, або голови суду, з якого відряджений суддя.

У разі відсутності голови суду, до якого або з якого відряджений суддя, такі підстави встановлюються Державною судовою адміністрацією України.

Згідно з абзацом третім пункту 1-1 розділу ІІІ Порядку попередній розгляд повідомлення Державної судової адміністрації України про необхідність відрядження судді або про дострокове закінчення відрядження судді здійснює доповідач, визначений автоматизованою системою визначення членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України для підготовки до розгляду і доповіді справ, який перевіряє таке повідомлення з метою встановлення наявності визначених законом підстав дострокового закінчення відрядження судді (для повідомлення про необхідність розгляду питання щодо дострокового закінчення відрядження судді).

Комісія зазначає, що приписами Закону та Положення визначені виключні підстави дострокового закінчення відрядження судді – припинення обставин, що були підставою відрядження судді, або зміна обставин у суді, з якого відряджений суддя. Зазначений перелік є вичерпним і не підлягає розширеному тлумаченню.

Водночас у повідомленні ДСА України про необхідність розгляду питання щодо дострокового закінчення відрядження судді не зазначені вказані підстави.

Підставою тимчасового відрядження судді Бездрабка О.І. до Одеського окружного адміністративного суду була неможливість здійснення Херсонським окружним адміністративним судом правосуддя під час воєнного стану.

Територіальну підсудність судових справ Херсонського окружного адміністративного суду не відновлено.

Викладене свідчить про відсутність підстав дострокового закінчення відрядження судді, оскільки обставини, що були підставою відрядження, не змінилися та продовжують існувати.

З урахуванням викладеного Комісія дійшла висновку про відсутність підстав для внесення до Вищої ради правосуддя подання про дострокове закінчення відрядження судді Херсонського окружного адміністративного суду Бездрабка Олега Івановича до Одеського окружного адміністративного суду.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України одноголосно

вирішила:

відмовити у внесені до Вищої ради правосуддя подання про дострокове закінчення відрядження судді Херсонського окружного адміністративного суду Бездрабка Олега Івановича до Одеського окружного адміністративного суду.

Головуючий                                                                                           Руслан СИДОРОВИЧ

Члени Комісії:                                                                                       Людмила ВОЛКОВА

                                                                                                                  Ярослав ДУХ

                                                                                                                  Роман КИДИСЮК

                                                                                                                  Олексій ОМЕЛЬЯН